• BIST 10237.66
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

‘Kürt dili hak ettiği yere gelmeli’

‘Kürt dili hak ettiği yere gelmeli’
Serhat’ta bulunan Kürt yazarlar Van’da bir araya geliyor.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Kürt Yazarlar Derneği’ne bağlı olarak Van’da bir araya gelecek olan Serhat’lı Kürt yazarlar, en yakın zamanda kuracakları dernek çatısı altında faaliyetlerini sürdürecek.

Kürt Yazarlar Genel Merkez Yöneticisi Gazeteci Yazar Hamdiye Çiftçi Öksüz, amaçlarının Serhat bölgesinde bulunan Kürt yazarların bir çatı altında birleştirerek, Kürt yazarlarının ve Kürt Dili’nin hak ettiği yere gelmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Kürt Yazarlar Derneği Genel Merkez yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 Serhatlı Kürt Yazar Van’da bir araya geldi. Nuda Kültür Sanat Merkezi’nde bir araya gelen ve aralarında Kürt Yazarlar Genel Merkez Yöneticisi Hamdiye Çiftçi Öksüz’ün bulunduğu yazarlar bilgi alıverişinde bulundu.

  Toplantıda alınan kararda Serhat’ta bulunan yazarları tek çatı altında birleştirmeyi, Van, çevre il ve ilçelerde bulunan Kürt yazarların birbirleriyle olan iletişimlerini ve tanıtımlarını sağlamak.  Toplantıya Van, Hakkâri, Yüksekova, Erciş, Muş, Ağrı ve diğer il ve ilçelerden yazarlar katıldı.

Toplantı’da alınan bir diğer karar da en kısa zamanda Van’da dernek açılması.  Kürt Yazarlar Genel Merkez Yöneticisi Hamdiye Çiftçi Öksüz, amaçlarının Serhat bölgesinde bulunan Kürt yazarları bir çatı altında birleştirerek, Kürt yazarlarının ve Kürt Dili’nin hak ettiği yere gelmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

‘Birbirlerini tanımayan yazarları halk nasıl tanıyacak’

Öksüz, Serhat Bölgesi’nde yüzlerce Kürt yazar olduğunu belirterek, bu yazarların birbiriyle ve halkla kopuk bir şekilde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Çoğu yazarın birlerini bile tanımadıklarını dile getiren Öksüz, “Birbirlerini tanımayan yazarları halk nasıl tanıyacak.

Bütün yazarlarımız çok güzel çalışmalar yürütmektedirler. Değerli eserler üretmektedirler. Ama iletişim ve tanıtımları olmadığı için yaptıkları çalışmalar halka ulaşamıyor. Bizde tüm yazarları bu amaçla bir araya getirip, seslerinin daha gür çıkmasını ve hak ettikleri değeri bulmalarının önünü açacağız” dedi.

Kürt yazarların halka öncülük yapması gerektiğini dile getiren Öksüz, “Dünya’daki gelişmiş ülkelere batığımızda yazarların büyük katkısını görüyoruz. Kürt medeniyeti yıllarca dünya haklarına öncülük etmiştir. Yaptıkları eserlerle dünyaya büyük miraslar bırakmışlardır. 

AhmediXani, FegiyeTeyran, Celadet AlîBedirxan, ŞêrkoBêkes, Cegerxwîn gibi büyük değerler çıkmıştır. Kürt medeniyeti binlerce yıllık bir birikime sahiptir. Bizde Kürt yazarlar olarak bu medeniyete sahip çıkmalıyız. Bu amaçla öncelikli olarak bir araya gelip, gücümüzü birleştirmeliyiz.

Dağınık olduğumuz sürece yapacağımız tüm çalışmaların hak ettiği değeri bulması çok zor. Bu yüzden Bölgede ve dünyada Kürt yazarlar nasıl bir araya gelmişlerse, bizde Serhat bölgesinde bir araya gelip, Kürt Yazarlar Derneği çatısı altında birleşmeliyiz.

Kürt yazarların üreteceği her eser gelecekte Kürt halkının bir değeri olacaktır. Bir halk ancak, dili, kültürü ve sanatıyla var olur. Bizde eserlerimizle geleceğe bir miras bırakabiliriz” dedi. Hakkarihabertv.com/Ercan Öksüz

hamdiye-oksuz-m.jpg

 

 

Bu haber toplam 3450 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim