• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Kürt efsaneler ingilizceye çevrildi

Kürt efsaneler ingilizceye çevrildi
Hakkari Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu okutmanları tarafından "The East Whispers” isimli bir kitap hazırlanıp basımı gerçekleştirildi.

Haber: Feyzullah Taş - Hakkari Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada, The East Whispers” adlı kitapta, 9 adet Kürt efsane ve hikayesiNİN İngilizceye çevrildiğini belirtildi.

evindar-1.jpg

Açıklamada, ”Yayımlanan kitapta Mem û Zin, Siyabend û Xece gibi Kürt efsaneleri İngilizceye çevrilerek Kürt edebiyatının dünya çapında tanınmasına katkı sağlanmaya çalışıldı. Hazırlanan kitap Hakkâri Üniversitesi tarafından basımı gerçekleştirilerek bu yıl Diyarbakır’da 3'ncüsü gerçekleştirilen TÜYAP Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle buluştu. Çalışma, Hakkâri Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu okutmanları M. Şirin Cengiz, Zeynep Saka, Salih Potukoğlu, S.Selman Üner ile Yunus Bilgin tarafından bir yıllık bir çalışma sonucunda tamamlandı” denildi.

Kitabın editörü Hakkâri Üniversitesi okutmanlarından M. Şirin Cengiz ise, hazırladıkları kitapla Türkiye’deki ezberci yabancı dil eğitim anlayışının değişmesi için yapılan çalışmalara katkı sağlamak istediklerini belirterek "Ayrıca bölge insanı için İngilizce üçüncü dil konumunda. İngilizce ders kitaplarının özgün ve yöreden motifleri içermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu düşüncelerden hareketle bu çalışmayı gerçekleştirdik. Hakkâri Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim Belenli ile Yrd. Doç. Dr. İbrahim Seydo Aydoğan'ın destek ve motivasyonları ve özellikle öğretim görevlileri Özden Kaya ve Turan Koca'nın yardımları ile bu kitap bastırılabildi.

Hazırlamayı düşündüğümüz ve bu yönde benzeri çalışmalarımız devam etmektedir. Dolayısıyla bu konuda bizlere destek verebilecek herkesin yardımlarını ve desteklerini bekliyoruz" diye belirtti.

Kürdolog Yrd. Doç. Dr. İbrahim Seydo Aydoğan ise “Bu kitabi hazırlayan arkadaşlarımın da hem Kürt sözlü edebiyatını tanıtmak hem de günümüz eğitim siteminde artık bir zorunluluk halini alan İngilizce öğreniminde « Mr and Mrs Brown » un gündelik hayatlarına çok uzak bir coğrafyada yaşayan Kürt çocuklarına yardımcı olmak isteğiyle çalıştıklarını yakinen biliyorum.

Çünkü o dili öğrenecek olanların kendi dillerinde bildikleri ve gördükleri rüyalar, onlara başlıklarının rüyalarından daha yakin olur. Kendilerinden ve kendilerinin olan bu hikâyeleri kolaylaştırılmış bir İngilizceyle okumak ve işlemek, gençlerimizin yabancı dil öğrenimini kolaylaştırmak için çok önemli bir çalışma olmaktan da öte, yabancıların da Kürt hikâyelerini tanımalarına olanak sağlaması açısından, elinizdeki bu kitabi iki kollu bir hizmet olarak algılıyorum” dedi.
 

 

Bu haber toplam 8239 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim