• BIST 10895.25
  • Altın 2506.967
  • Dolar 32.1861
  • Euro 34.95
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

KYK'den sınır kapıları açılsın çağrısı

KYK'den sınır kapıları açılsın çağrısı
Kürt Yüksek Konseyi (KYK) Üyesi İlham Ehmed Türkiye'nin Rojava ile sınır kapılarını açmasını isteyerek "iki halk alışveriş içinde olmalıdır. Ama kapalı sınır kapıları bunun önünde büyük bir tehdittir" dedi.

Bir takım diplomatik temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Kürt Yüksek Konseyi (Desteya Bilind a Kurd ) üyeleri İlham Ehmed ve Ebdulselam Ehmed, Ankara ve İstanbul'daki temaslarının ardından Amed'e geldi. Heyet bugün BDP İl Örgütü'nü ziyaret ederek, burada basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya BDP Amed İl Eş Başkanı M. Emin Yılmaz ve heyet üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Kürt Yüksek Konseyi üyesi İlham Ehmed, diplomatik temasları çerçevesinde başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere birçok resmi kurum ile görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Rojava devriminin başladığı süre zarfından bugüne kadar çok sayıda önemli gelişmenin yaşandığını dile getiren Ehmed, "Savaşın tırmanması için muhaliflere ve çetelere silahlı destekler verildi. Ama herkes Suriye üzerinden Rojava'ya saldırının bir çözüm olmadığını anladı. İslam adı altında Suriye'de yaşanan kanlı savaş birçok ülkeyi tehdit ediyor" dedi. 

Türkiye'nin çetelere sınır kapılarını açarak destek vermesine tepki gösteren Ehmed, "Kürtlere karşı halen bir savaş halindeler. Suriye devletini önemli bir bölümü bugün muhaliflerin eline geçmiş. Suriye'deki çetelere destekler çekilmez ise, var olan sorunlar devam edecek. Yarın rejim giderse dahi en azından yönetim demokratların eline geçsin. Yoksa dış desteklerin müdahalesi ile Suriye'de var olacak bir sistem her şeyin yok olmasına sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

Rojava'da Kürtlerin sadece kendileri için savaşmadığını bütün halklar için savaştığını dile getiren Ehmed, "Kürtler kendi bölgelerinde verdikleri mücadele bütün halklarla birleşti. Bir arada yaşamak için bugüne kadar Kürtler her daim öz savunmasını gerçekleştirdi. Kürtler özerk yönetimlerini ilan ederken, Suriye'yi bölecek iddiasında olanlar yanıldılar. Oluşacak olan özerk bir sistem Suriye'yi bölmez. Basın, Kürtlerin kazandığı mücadeleyi Arap şovenizmine heba etmek istedi" ifadesinde bulundu. 

'Türkiye'nin Rojava ile sınır kapılarını kapatması ile birlikte maddi sıkıntıların yaşandığını ve bunun Türkiye'deki görüşmeleri de etkilediğini belirten Ehmed, "Özellikle Kuzey Kürdistan'da toplanan yardımların Rojava'ya geçişine izin vermiyor" dedi. Türkiye ile Rojava Devrimi öncesinde komşu olduklarını ancak bugün komşuluk durumlarının daha farklı olduğuna değinen Ehmed, "İki halk alışveriş içinde olmalıdır. Ama kapalı sınır kapıları bunun önünde büyük bir tehdittir" dedi. 

Kürtler olarak Cenevre Konferansı'na katılacaklarını da sözlerine ekleyen Ehmed, "Konferansa büyük bir muhalif kesim katılacak. Kürtler olarak da Cenevre Konferansı'nda olacağız ve dosyalarımızı masaya koyacağız. Herkes ile Rojava'daki durumu tartışacağız ve gerekli yerlere de katılım için mektuplar yolladık. Pozitif bakış açıları geleceğin aydınlık olması için iyi olacak" dedi. Heyetin Amed'de çeşitli kurumlarla görüşmeler yapması bekleniyor. 
 

Bu haber toplam 3612 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim