Mantar bolluğu zehirlenme vakalarını artırdı

Mantar bolluğu zehirlenme vakalarını artırdı

Kaynak:Ajanslar

Karadeniz Bölgesi’nde sonbahar yağışlarıyla birlikte artan mantar bolluğu, zehirlenme vakalarını da beraberinde getirdi.

Karadeniz Bölgesi’nde sonbahar yağışlarının ardından ormanlarda artan mantar yoğunluğu, mantar zehirlenmesi vakalarında da artışa neden oldu. Kastamonu’da son bir hafta içerisinde 40’ın üzerinde kişinin mantar tüketimine bağlı rahatsızlıklar nedeniyle hastanelere başvurduğu bildirildi.

Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Sevim, özellikle doğadan bilinçsiz şekilde toplanan mantarların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Türkiye’de yaklaşık 300 mantar türünün tespit edildiğini, bunların önemli bir bölümünün yenilebilir olmadığını ifade eden Sevim, bazı zehirli türlerin yenilebilir mantarlara oldukça benzediğini söyledi. Zehirli bir mantarın dahi yenilebilir mantarların bulunduğu sepete karışmasının zehirlenmeye neden olabileceğini vurguladı.

Mantarların yalnızca türleri açısından değil, toplandıkları bölge bakımından da risk taşıyabileceğine dikkat çeken Sevim, yol kenarları, sanayi bölgeleri ve kirletici maddelerin bulunduğu alanlardan mantar toplanmaması gerektiğini belirtti.

Evde mantarın zehirli olup olmadığının anlaşılmasını sağlayan güvenilir bir yöntem bulunmadığını ifade eden Sevim, gümüş kaşık kullanmak, sirke içerisinde bekletmek, kurutmak, soğanla pişirmek veya farklı yöntemlerle mantarın zehrinin giderilebileceği yönündeki bilgilerin bilimsel bir dayanağının olmadığını kaydetti.

Özellikle Amanita türleri ve “köygöçüren” olarak bilinen mantarların ciddi zehirlenmelere neden olabildiğini belirten Sevim, bazı vakalarda karaciğer ve böbrek yetmezliği gelişebileceği konusunda uyardı.

Mantar tüketiminin ardından bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat veya baş dönmesi gibi belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Sevim, ciddi durumlarda 112’nin aranmasını önerdi.

Zehirlenme durumunda aynı mantarı tüketen diğer kişilerin herhangi bir belirti göstermeseler dahi sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini ifade eden Sevim, mümkünse tüketilen mantarın fotoğrafının sağlık görevlilerine gösterilmesinin de önemli olduğunu söyledi.

Sevim, zehirlenme şüphesinde evde herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerektiğini vurgulayarak, sağlık kuruluşuna başvurulmasının ardından Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden de destek alınabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.