• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Mazlum-Der'den Rojava ve İran açıklaması,,,

Mazlum-Der'den Rojava ve İran açıklaması,,,
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Hakkari Şubesi Başkanı Cengiz Şen, Rojava’daki savaş suçu ve İran’daki idamlar ile ilgili bir açıklama yaptı.

Muzlum-Der binasında bir açıklama yapan Cengiz Şen, Rojava’da çıkan çatışmalarda çocuk, kadın ve yaşlıların da öldürülmesi, sivil yerleşim yerlerinin saldırıya uğraması, bombalanması, insanların yaşam alanlarından sürülmesi ve yaşam ve barınma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Bölgeden alınan ve Uluslar arası basına yansıyan haberlere göre Serékaniye (Resulayn) da Umcun, Tel Eliye, Temade köylerinde ve mezralarında IŞİD'e bağlı güçlerin sivil yerleşim yerlerine saldırdıkları, bombalı araçlarla saldırılar düzenledikleri bu saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 17 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Şen, Uluslararası hukuk ve İslam hukuku masum insanların, sivillerin, kadın ve çocukların, yaşlıların savaş ortamında hukukunu korumayı yaşam ve barınma haklarının muhafazasını şart koşmaktadır dedi.

SAVAŞ HUHUKUNU İHLAL EDENLERİ LANETLİYORUZ

Şen,”Kim olursa olsun masum insanların yaşam ve barınma gibi en temel haklarını ihlal edenler savaş suçu işlemektedir. Hiçbir insani ve ahlaki sınır tanımayan bu kirli savaşı ve savaş hukukunu ihlal edenleri lanetliyoruz. Mazlum-Der  olarak Suriye halkının meşru taleplerinin daha fazla insan hayatını kaybetmeden bir an önce tesis edilmesini, bu savaşta sorumluluğu bulunan ve insani bir görev olarak tüm ülke ve halkların  adil bir barış için üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

İRAN, SİYASİ DİNİ VE MEZHEBİ İDAMLARA SON VERMELİDİR

İran’da yaşanan idamlara da değinin Başkan Şen, İran Rejimi tarafından bir politika olarak benimsendiği anlaşılan siyasi ya da mezhebi nedenlere dayalı idam cezası uygulamaları son zamanlarda artarak devam ettiğini belirtti.

Şen,”Geçtiğimiz günlerde haklarında önceden idam kararı verilen Aminetosin, Gulçin Nuri, Faruk Mofesiri ve Yusuf Marufi isimli Kürt tutsaklar, idam edildi. İdam edilen Kürt siyasi tutsakların ailelerine haber verilmediği gibi idamların hangi şehirde yapıldığı bilgisi de açıklanmadı. Yine 17 Nisan 2014'te Doğu Kürdistan Eyaletinin Kirmanşah şehrindeki Dizilabad Cezaevinde Simko Xurşîdî isimli tutsak idam edildi. İran’da 2013 yılında çoğunluğu Kürd siyasi tutsak olan 402 kişi idam edilmiştir. 2014 yılının başından bugüne 176 kişinin idam edildiği, 59 Kürt siyasi ve dini mahkûmun idam edilmeyi beklediği iddia edilmektedir”

İRAN İDAM POLİTİKELERİN’DEN VAZGEÇMELİDİR

“İran'ın, Kürtlere, Belucilere, Sünnilere ve diğer etnik-mezhebi-dini gruplara reva gördüğü baskı ve cebir politikası kabul edilemezdir. Siyasi muhalefetin ve farklılıkların idam politikaları ve cezalarla bastırılması  ve idamı sistematik bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanmak suretiyle tüm muhalif gruplara uygulanan idam politikasından bir an evvel vazgeçmelidir. Mazlum-Der olarak yaşam hakkının en kutsal değerlerden olduğunu, siyasi muhalifleri sindirmek için uygulanan cezalar ve özellikle geri dönülemez bir ceza olan idam cezasının siyasi muhaliflere uygulanmasını kabul edilemez bulduğumuzu ifade ederiz” dedi. Hakkarihabertv.com

mazlum-der-1.jpg

 

Bu haber toplam 2771 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim