• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Meskan'da gerginlik

Meskan'da gerginlik
Hakkari’nin Meskan Dağında kutlanan 1 Mayıs kutlamaları sonrası Meskan Dağının zirvesine çıkmak isteyen binlerce kişiye jandarma ve polis müdahale etti.
Hakkari'de 42 Sivil Toplum Örgütü Temsilcinin (STK)'nın içerisinde yer aldığı Emek ve Demokrasi Platformu 1 mayıs kutlamalarını askeri operasyon ve kalekol yapıldığı illeri sürülen 2600 rakımlı Meskan Dağında kutlamaya karar verdi. 
 
semdinli-fotogaleri.20110403180752.jpg
 
Hakkari’nin il ve ilçelerinde binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren Meskan Dağına doğru hareket etti. Kutlamalar ilk önce BDP tarafından yaklaşık 16 gün önce Meskan Dağında kurulan barış nöbet çadırının bulunduğu alanda başladı. Burada halaylar çekildikten sonra Türk İş Hakkari Temsilcisi Seyfullah Akın ve Kesk Dönem Sözcüsü Süleyman Aşkan günün anlama ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.
 
video-galeri.20110227163236.gif
 
Karla karışık yağmurdan korunmak için vatandaşlar ağaç altları, kaya dipleri, afiş bezleri ve naylon altına girerek yağışlardan korunmaya çalıştı. Daha sonra BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Hakkari Belediyesi Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çiftçi, Hakkari İl Eş Başkanı Mustafa Miraz Çallı, HDP İl eş başkanı Rahmi Temel, Çukurca Belediye Eş Başkanları Servet Tunç ve Hilal Duman, İHD Başkanı İsmail Akbulut, BDP'nin Yüksekova ve Çukurca ilçe örgütü yöneticileri, Meya-Der, KESK yöneticileri ile diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile binlerce kişi askeri kalekolların yapıldığı Meskan Dağı zirvesine doğru yürüyüşe geçtiler.
 
1 saatlik yürüyüşün ardından kalabalığın önünü Jandarma Özel Harekat Timleri kesti. Milletvekili Esat Canan, burada görevli yarbay ile görüşerek Meskan Dağı zirvesine çıkıp basın açıklaması yapmak istediklerini söylediler. Görevli yarbay ise Zirve’nin güvenli olmadığını belirtmesi üzerine Milletvekili Canan ise,”Bu dağlar bizimdir. Buralar piknik yeridir.
 
Burada turistler için otel kurulması gereken bir alandır. Ne olursa olsun biz zirveye çıkmak istiyoruz. Burada basın açıklaması yapıp geri döneceğiz” dedi. Anlaşmaya varılması üzerine binlerce kişi askeriyenin tel barikatını kaldırarak değişik sloganlar atarak Meskan Dağı zirvesine doğru hareket ederken askerlerde kalabalığa eşlik etti. Meskan Dağı’nın zirvesine çadır kurulacağı belirtilmesi üzerine binlerce kişi çadırların kurulması için bekleme yaptı.
 
Barış anneleri ise askerlerin barikatını aşmak için tepelik alana giderek, düşme tehlikesi geçirdiler. Annelere izin verilmemesi üzerine kalabalığın askerleri taşlaması üzerine askerlerde kalabalığı gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti.
 
Geldikleri istikamete gitmek isteyen alabalığı da bu defa bölgede bulunan İl Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekibi tarafından müdahale edildi. Kalabalık asker ve polis barikatının içinde zor anlar yaşadı. Askerlerin müdahalesi sırasında bazı kadınlar ise uçurumdan yuvarlanma tehlikesi geçirdi. Ne yapacağını bilemeyen kadınlar uçuruma doğru giderek ölümden kıl ayı kurtuldular. 
 
Çıkan olaylarda 2 kadın gaz bombası kapsulu ile kafasından 17 kişi ise gazdan etkilendi. Olayda 4 asker ise atılan taşlardan yaralandı. Olaylar esnasında AA muhabiri Yılmaz Kazandıoğlu ise, uçurumdan yuvarlanarak hafit yaralanırkenkamerasının ise hasar gördüğü görüldü.
 
Asker ve polisin birlikte müdahalesi sonucu kalabalığın bir kısmı bölgeden dönerken bir kısmı ise asker ve polise direnerek Mezkan Dağı zirvesinde barış nöbet çadırı kuracaklarını ifade ettiler. Gazeteciler bölgede ayrılırken olayların halen devam etmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Hakkarihabertv.com
 
 
Bu haber toplam 9306 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim