• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Mücadelemiz sadece sahada değil

Mücadelemiz sadece sahada değil
Van'da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kadın Futbol A Takımı, kentte birçok algıyı yıkarak büyük başarılara imza atıyor.

Geçen yıl bir üst lig olan Kadınlar 2'nci Lig'e yükselen ve başarılarıyla göz dolduran genç kadın futbolcular, kadının her yerde olması gerektiğini ifade ederek, verdikleri mücadelenin sadece yeşil sahayla sınırlı olmadığını ifade etti.

Van'da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 3 yıldır faaliyet gösteren Kadın Futbol A Takımı kurulduğu günden bu yana büyük başarılara imza atarak, toplumda kadına biçilen rolü ve algıyı yıkıyor.

Futbolun erkekle özdeşleştirildiği, eril ve resmi ideolojinin hakim olduğu futbolda, genç kadınlar futbol oynamanın yanı sıra kadının birlikteliğini ve gücünü de gösteriyor.

Futbola ilk başladıklarında "Kadın ne anlar futboldan","Futbol erkek işi" ve "Futbolu bize bırakın siz gidin yemek yapın" gibi söylemlerle karşılaşan genç kadınlar, mücadele ettikleri Kadınlar 2. Lig'de bir maç eksikleri olmasına rağmen Beşiktaş gibi büyük kulüplerin de bulunduğu grupta 3'üncü sırada yer alarak göz dolduruyor.

'Kadınlar bir algı yıktı'

Erkekle özdeşleşen futbol anlayışını yıktıklarını ifade eden Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Ayhan Öztüpçü, geçen yıl 3'üncü Lig'de olduklarını, bu yıl üst lige çıkarak büyük bir başarıya imza attıklarını belirtti.

Takımın yol koyulduğu ilk günlerde herkesin umutsuz yaklaştığını dile getiren Öztüpçü, "Ama gerçekten takımımız kendini kanıtladı ve kadınların neler yapacağını herkes gördü.

Bu anlamda takımımız gerçekten çok iyi ve kendisini zaten kanıtlamış, bu yolda ilerlemekte. Şu anki durumumuz da bir maç eksiğimiz olmasına rağmen çok iyi.

Dev takımlarla mücadele ediyoruz ve hedefimiz bu yıl da bir üst lige yükselmek. Takımımız da bu inançta ilerlemekte" diye konuştu.

'Kadın mücadelesini futbolda sürdüreceğiz'

Kadın Futbol takımı oyuncularından Nergiz Acar ise ilk başta kendilerine yönelik olumsuz tepkilerin olduğunu, ancak kadınlar olarak mücadelelerini yeşil sahada da gösterdiklerini kaydetti.

Acar, "Takımımız kadınlardan oluşan bir aile. Bu anlamda herkes maça çıktığında bu ruhla mücadele ediyor.

Erkekle özdeşleştirilen bir spor olarak görülüyordu, ama bu algıyı kırdık. Futbolun sadece erkekler tarafından oynanmadığını, kadının da bu oyunu oynayacağını gösterdik ve kanıtladık.

Başarılarımızdan dolayı hem toplumda bizlere saygı gösteriliyor hem de kadınlar artık kadınlara biçilen sınırların dışına çıkabiliyor. Bu anlamda sadece biz kendimiz değil tüm kadınları temsil ediyoruz" dedi.

'Kadın dayanışmasını ve gücü gösterdik'

"Biz burada kadın dayanışmasını göstermek ve kadının özgürlük mücadelesi için futbol oynuyoruz" diyen bir diğer oyuncu Merve Demirci ise şunları söyledi: "Gerçekten kadın dayanışmasının neler yapacağını herkese gösterdik. Amacımız burada erkekle özdeşleştirilen futbol algısını yıkmaktı ve onu da başardık.

Kadınlar da artık yeşil sahada. Kadınlar artık her yerde ve mücadelelerini her yerde sürdürüyorlar. İlk başta herkes bizi küçümsüyordu. Ama biz dayanışmamıza güvendik ve inandık. Bu sayede geçen yıl şampiyon olup bir üst lige yükseldik.

Bizim soyunma odasında ya da antrenmanlardaki dayanışmamız yeşil sahaya da yansıyor, biz bu inançla sahaya çıkıyoruz. Ve bu inançla şampiyonluğa doğru her gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Kadının gücünü göstermiş olduk bir kez daha."

'Kadınlar artık her yerde'

Kadın mücadelesinin futboldaki savunucuları olduklarını kaydeden oyunculardan Aycan Arda da, artık kadınların her yerde olduğunu ifade etti.

İlk başta toplumsal baskıya maruz kaldıklarını belirten Arda, "Futbolu sokaklarda öğrendim. Erkeklerle birlikte oynadım, çünkü oynayacak kadın yoktu. Hep bir ilgim vardı ama o zamanlardaki imkanlar ve toplum baskısı bunun önünde bir engeldi.

Ama kadınların mücadelesi sonucu o algılar yıkıldı. Bizler de bu mücadelenin sürdürücüleriyiz. Sadece futbol değil aynı zamanda eril zihniyete karşıdır bu mücadelemiz.

Aileleri kadınların futbol değil de dışarı çıkmalarına karşıyken biz bu engelleri aşarak, bugünlerde yeşil sahalarda futbol oynuyoruz.

Futbolun sadece erkeklerin işi olmadığını başarılarımızla kanıtladık. İlk başta ailelerimiz karşı çıkarken buna karşın mücadelemiz sonucu ailelerimizde duruma razı oldular ve şimdilerde bizleri desteklemekteler" ifadesinde bulundu. Van Belediyesi/Basını

kadin-takimi-van-mmmmmmmmm.jpgkadin-takimi-van-1.jpgkadin-takimi-van-2.jpgkadin-takimi-van-3.jpg

 

Bu haber toplam 3461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim