• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Musul operasyonunda gözler peşmergede

Musul operasyonunda gözler peşmergede
Ulusulararası bir sorun haline gelen Musul Operasyonu için gözler yine Kürdistan Peşmergelerine çevrildi.

Irak ve Kürdistan Bölge Yönetimi’nde gözler Musul Operasyonu’na çevrilmiş durumda. Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u Haziran 2014'te işgal eden IŞİD, kentteki ağır silahları ele geçirerek Irak ve Suriye’de büyük alan hakimiyetine sahip oldu. IŞİD, Musul vilayetinin yanı sıra, Tikirit, Ramadi ve Feluce’yi de kontrol altına alarak bu bölgelerden Kürdistan Bölgesine doğru büyük göç dalgalarına da neden oldu.

Musul Operasyonu’nun konuşulduğu günlerde, IŞİD’in ilerleyişine son veren Peşmergelerin operasyona katılımları da tartışma konusu oluyor.

Geçtiğimiz hafta Bağdat’ı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD İle Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Musul Operasyonu’nun başlamak üzere olduğunu açıklarken Irak Ordusu’na bağlı 750 yakın askerin Kürdistan Bölgesinin Mahmur İlçesi’ne operasyon için konuşlandı.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin Danışmanı Kîfah Mehmûd, Peşmerge Bakanlığı’nın, Irak Savunma Bakanlığı ve koalisyon güçleri ile Musul’u kurtarma operasyonu konusunda bir görüşme gerçekleştirildiğini ve bazı konularda uzlaşıldığını söyledi.

Mehmûd, Musul Operasyonu’na hiçbir milis gücün katılmayacağı konusunda anlaşmaya vardıklarını ve Heşdi Şabi ve PKK’nin operasyonda yer almayacaklarını söylüyor.

Musul Operasyonu’nundaki askeri hazırlıkları öğrenmek için görüştüğümüz Mahmur’daki Kürdistan Bölgesi Peşmerge komutanları harekatın hazırlık sürecinde olduğunu Peşmerge’nin operasyona katılabilmesi için yardımların yapılması gerektiğini ve ”Sünnilerin jandarması” olmayacaklarını ifade ediyorlar.

Peşmerge’ye ağır silah talebi

Mahmur Cephesi komutanlarından General Nejad Eli, Peşmerge’nin operasyondaki rolüne ilişkin BasHaber’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ve Erbil’in Bağdat Hükümeti ve uluslararası koalisyon ile operasyonu konuştuğunu açıklayan Eli, Erbil’in Peşmerge’nin operasyona katılması için uluslararası koalisyona ve Bağdat’a bazı şartlar sunduğunu söylüyor.

Erbil’in şartlarından birinin Peşmerge’ye ağır silahlar verilmesi olduğunu açıklayan Eli, “Peşmerge’nin IŞİD’e karşı elde ettiği başarılar ortada.

Peşmerge’nin yer almayacağı bir operasyonun başarılı olması mümkün değil. Şartlarımız var. Bize ağır silahlar gönderilmediği sürece, Musul çevresinde yaşayan Kürd köylerinin kontrolü bize verilmediği sürece operasyona katılmayacağız. Irak ve uluslararası kaolisyon istiyor diye Musul Operasyonu’na dahil olmayacağız” ifadelerini kullanıyor.

Nejad Eli, Peşmerge’nin Şengal Operasyonu’da gösterdiği başarının Musul’da da göstermeye hazır olduğunu ancak şartlarının yerine gelmesi ile operasyonun başlayacağını savunuyor. Musul çevresindeki Kürd köylerinin kontrolünün Peşmerge’ye verilmesini de uluslararası koalisyona ve Bağdat’a şart olarak sunduklarını söyleyen Eli, “Musul çevresinde yüzlerce Kürd köyü ve yerleşimi var onların kontrolü de Peşmerge’nin elinde olmalı. Ordaki yurttaşlarımızın can ve mal güvenliklerini de bizim sağlamamız lazım. Kürdlerin yaşam alanlarını Irak Ordusu’na ve Sünni Araplara bırakamayız” ifadelerini kullandı.

General Ehmed Gerdi: 15 bin Peşmerge katılacak

Ekim 2014’te Kürdistan Bölge Parlamamentosu’nun isteği ve Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin kararı ile Kobanê’ye giden ilk 150 kişilik Peşmerge birliğine komuta eden ve şu anda Mahmur Cephsi’nde bulunan General Ehmed Gerdi’de BasHaber’e olası Musul Operasyonu’nu değerlendirdi.

Peşmerge’nin Barzani ve Peşmerge Bakanlığı’nın vereceği kararları yerine getirmeye hazır olduğunu söyleyen Ehmed Gerdi, Musul Operasyonu için kimi kararların alındığını ve Peşmerge’nin operasyona 15 bin kişilik bir kuvvetle katılacağını söylüyor. Operasyon tarihini güvenlik kaygıları ile açıklamayan Gerdi, Peşmerge’nin Musul’un şehir merkezine de girmeye hazır olduğunu dile getiriyor.

“Musul’daki IŞİD, Kürdistan Bölgesi için tehdit”

Konuşmasının devamında, Peşmerge’nin yankı uyandıran Şengal Operasyonu’na da değinen Gerdi, “Peşmerge her zaman operasyonlar için hazır durumda. Şengal Operasyonu Peşmerge’nin savaş tecrübesini herkese kanıtlamıştır. Uluslararası koalisyon ile olan koordinasyonumuz IŞİD’e büyük darbeler vurmuştur.

Musul Operasyonu’na katılacak Peşmergeler de aynı başarıyı elde edecekler” değerlendirmesinde bulundu. IŞİD’in Suriye’nin Rakka kentinde de zayıfladığını açıklayan General Gerdi, Musul’un alınmasının hayati olduğunu söylüyor.

Gerdi, Musul’un Kürdistan Bölgesine yakın olduğunu ve IŞİD’in Musul’daki varlığının Kürdistan Bölgesine tehdit oluşturduğunu açıklayarak, “Kürdistan Bölgesi kendi güvenliği için de IŞİD’in Musul’dan çıkarılması için elinden geleni yapacaktır. Musul’un alınması Kürdistan Bölgesini de rahatlatacaktır” şeklinde konuşuyor.

“Heşdi Şabi ve PKK operasyona katılmayacak”

“PKK'nin ve Heşdi Şabi milisleri Musul Operasyonu’na katılacaklar mı?” sorumuza “Musul halkı ve uluslararası güçler operasyona Irak Ordusu’nun ve Vatan Cephesi kuvvetlerinin katılmasını istiyor.

Özelikle Musul halkı ve Musul’daki Sünni aşiret ileri gelenleri Peşmerge’yi Musul’da görmek istediklerini ifade ediyorlar. Heşdi Şabi’nin Musul’a girmesi mezhep kargaşasını büyütecektir.

PKK de katılmayacak. Karar böyle alınmış. Irak Ordusu ve Peşmerge beraber operasyona katılacaklar ve IŞİD’i Musul’dan çıkaracaklar” yanıtını veren Gerdi, IŞİD’in Irak’tan tamamen çıkarılması için Irak Ordusu ile başka operasyonların da yapılabileceğini ifade ediyor.

Mahmur ve Musul Operasyonu için bölgede ciddi askeri hareketliliğin olduğunu kaydeden Zerevani Peşmerge Birliği Komutanı Eziz Weysi’de Musul Operasyonu’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peşmerge’nin Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı’nın kararlarını beklediğini ifade eden Weysi, bölgede askeri hareketliliğin başladığını, operasyon da zamanında olacağını söylüyor. Nerinaazd

Bu haber toplam 3349 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Emlak patronu idam edilecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:55
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim