• BIST 10276.88
  • Altın 2385.073
  • Dolar 32.2296
  • Euro 34.7
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C

Öcalan’ın çağrısı dünya basınında

Öcalan’ın çağrısı dünya basınında
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Newroz’unda yaptığı çağrı dünya basınında flaş haber olarak geniş yer buldu.

BBC Öcalan’ın çağrısını “PKK lideri Öcalan ateşkese çağırdı” başlığı ile, Hollanda basını ise PKK’nin silahlı mücadeleye son verdiğini yazarken, Fransız basını “Öcalan’dan tarihi açıklama, barış umutları yeşeriyor” yorumu ile okuyucularına duyurdu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tarihi çağrısı dünya basınında geniş yankı buldu. BBC: Dünyaca ünlü haber ajansı BBC tarihi çağrıyı “PKK lideri Öcalan ateşkese çağırdı” başlığıyla verdi.

Haberde, yıllarca süren savaş ardından ateşkes çağrısında bulunan Öcalan’ın aynı zamanda savaşçılarına Türkiye’den çekilme çağrısında bulunduğu belirtildi. Öcalan’ın mesajında “Bugün milyonların şahitliğinde yeni bir süreç başlatıyorum. Demokratik haklar, özgürlük ve eşitlik dönemi başlıyor” dediği ifade edildi.

Öcalan’ın ‘Silahlı mücadeleden demokratik mücadele dönemine giriyoruz” sözleri ile silahlı güçlerini sınır dışına çekilme çağrısında bulunduğu belirtilen haberde, Öcalan’ın mesajının Diyarbakır’da Newroz meydanında toplanan onbinlerce kişi tarafından dinlendiği aktarıldı.

NOS: Hollanda resmi yayın kuruluşu NOS ise Öcalan’ın mesajını ‘PKK silahlı mücadeleye son veriyor’ başlığı ile verdi.

Öcalan’ın, “PKK’ye ateşkes yaparak sayıları 4 bin dolayında olan savaşçılarını Türkiye’den Kuzey Irak’taki kamplarına çekilme çağrısında bulunduğu” belirten haberde, “Bu dönem silahlı mücadele dönemi değil. Demokratik çözümün zamanıdır” dediği aktarıldı.

Haberde, İmralı Cezaevinde tutulan Öcalan’ın mesajını dinlemek üzere Diyarbakır’da onbinlerce insanın toplandığı belirtilirken, Türk televizyonlarının Kürtçe ve Türkçe okunan mesajın sadece Türkçe versiyonunu yayınladıklarına vurgu yapıldı.

DE MORGEN: Belçika’nın en büyük gazetelerinden De Morgen da Öcalan’ın mesajına geniş yer verdi. ‘PKK lideri Öcalan ateşkes çağrısında bulundu’ başlığı ile duyurulan Öcalan’ın mesajında, “Silahların susması gereken bir aşamaya geldik. Silahlı güçler Türkiye’nin sınırları dışına çekilmelidir. Siyasete öncelik tanımanın zamanı gelmiştir” dediği aktarıldı.

Öcalan’ın Diyarbakır Newroz’unda okunan mesajında “Hedefimiz tüm Türkiye’nin demokratikleştirilmesidir” dediğine yer verilerek, Kürt örgütlerinin, Kürt halkının Türk devleti tarafından sistematik ayrımcılığa maruz kaldığı yönünde şikayetlerde bulundukları kaydedildi.

AFP: Fransız Haber Ajansı AFP abonelerine haberi geniş bir şekilde duyurdu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kürtlerin yeni yıl bayramı vesilesiyle PKK’ye ateşkes ve Türk topraklarından çıkma çağrısında bulundu” biçiminde duyurdu. Ajans, Öcalan’ın çağrısını, 29 yıllık çatışmalı ortama son verdi biçiminde yorumladı.

“Benim çağrımı dinleyen milyonlara diyorum ki, yeni bir süreç başlıyor. Bu süreçte silah değil, politika olacak” cümlesini aktardı. “Silahların susması gereken bir sürece geldi, silahlı güçler Türkiye sınırlarının dışına çıkmalıdır” cümlesini de yayınlayan ajans, Öcalan’ın tarihi açıklamasının Newroz kutlamasına katılan yüzbinler tarafından coşkulu karşılandığını da belirtti. Kitlenin sabahın erken saatlerinden itibaren  Öcalan’ın mesajını dinlemek için Newroz’un kutlandığı alana geldiğini yazan ajans, kitlenin pankart ve dövizlerde de barış talebini dile getirdiğine yer verdi.

EL CEZİRE: Öcalan’ın çağrısını ‘PKK lideri Türkiye’de ateşkese çağırdı’ başlığı ile duyuran El Cezire televizyonu, uzun zamandır beklendiği belirtilen ateşkes deklarasyonunun 30 yıldır süren çatışmanın sona ermesinde büyük bir adım olduğuna dikkat çekti.

Çağrısında Öcalan’ın “Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu yeni siyasal sürecin başlangıcıdır. Yeni bir süreç başlamıştır. Bu siyasal bir alandır” sözlerinin aktarıldığı haberde, Öcalan’ın ateşkes çağrısının muhtemelen Türkiye’de 15 milyondan fazla Kürtlere daha geniş anayasal haklar ile anadil hakkının verilmesi karşılığında olduğu kaydedildi.
Öcalan’ın ateşkesi denetleyecek bir komisyonun kurulması ile silahlı güçlerin güvenlikli geri çekilmesini isteyeceği kaydedilen haberde, Türk başbakan Erdoğan’ın şimdiden, ülkeyi terk etmeleri durumunda militanlara dokunulmayacağını söylediği aktarıldı.

Haberde, Erdoğan ile Öcalan’ın 29 yıldır devam eden, çoğu Kürt 40 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaşı sona erdirmede siyasal geleceklerini ortaya koydukları belirtilirken, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Erdoğan’ı ‘ihanetle’ suçladığı görüşlerine yer verildi. 

NOUVELLE OBSERVATEUR: Fransa’da yayın yapan Nouvelle Observateur, “PKK’nin tutuklu lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart Perşembe günü, PKK’ye silahları bırakma ve Türkiye’yi terk etme” çağrısı yaptığını duyurdu. Öcalan’ın “Siyaset zamanı” tespitine de haberde yer verildi.

LE MONDE: Fransız Le Monde gazetesi ise, “PKK lideri Abdullah Öcalan, Türkiye’de ateşkes çağrısında bulundu” başlığıyla haberi duyurdu. Gazete haberi son dakika olarak yayınladı.

LE FİGARO: Le Figaro ise, “Türkiye: Öcalan ateşkes çağrısı yaptı” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Bu çağrının, barış umutlarını yeşerttiğine de yer verdi.

GUARDİAN: İngilizlerin saygın gazetelerinden Guardian, açıklamayı "Öcalan ateşkes ilan etti" başlığıyla verdi. Haberde, PKK'nin son 30 yılın en kritik adımını bugün atarak "ateşkes" ilan ettiği belirtildi.

REUTERSUluslararası haber ajansı Reuters, Abdullah Öcalan'ın açıklamasını "flaş" olarak abonelerine duyurdu. Reuters, Öcalan'ın "silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor" vurgusuna da atıfta bulundu.

Bu haber toplam 3438 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Emlak patronu idam edilecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:55
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim