• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Oruç tutmak vücudu nasıl etkiliyor?

Oruç tutmak vücudu nasıl etkiliyor?
Yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doçent Doktor Enes Murat Atasoyu, oruç tutmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doçent Doktor Enes Murat Atasoyu, oruç tutmak isteyenlere önerilerde bulunuyor.

Atasoyu, “Oruç ibadeti esnasında kişiler yaşadıkları bölge ve Ramazan ayının başladığı döneme göre yaklaşık 13-18 saat süresince yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Durum böyle olunca da vücutta metabolizma hızı yavaşlıyor. Kronik rahatsızlıklara sahip olan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka uzmana danışması gerekiyor” diyor.

Ramazan süresince sahur ve iftar arasında bulunan uzun saatlerde vücutta birçok değişiklik meydana geldiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doçent Doktor Enes Murat Atasoyu, “Oruç tutmaya başlanılan ilk saatlerde vücuttaki kan şekeri düşüş eğilimi gösterir. Ardından karaciğerde depolanmış olan şeker parçalanarak dolaşıma geçer ve 5-6 saatliğine kandaki glukoz düzeyini normal sınırlarda tutar.

İlerleyen saatlerde ise kandaki glukoz düzeyi düştüğü için metabolizma yavaşlayarak vücut enerjisinin azalmasına neden olur. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda, vücutta glukoz sağlayan depolar hızla tükenir ve organlar fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getiremez” diyor.

Kronik hastalıkları olanlar oruç tutmadan önce uzmana danışmalı

Kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, beyin ve damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı ve obezite gibi kronik hastalıkları olan hastaların kendilerini takip ve tedavi eden doktorların tavsiyelerini almadan oruç tutmaması gerekiyor. Doç. Dr. Atasoyu ise; ilaçlarını aksatan, hastalığı dengesiz bir seyir gösteren ve tedavisi henüz yeni başlanmış olan hastaların oruç tutmalarının sağlık durumlarında olumsuz etkiler yaratabileceğini söylüyor.

Bölünen uyku ve uzun süren açlık psikiyatrik rahatsızlıkları olanlar için tehlike yaratabilir

Ramazan ayında oruç tutmak için sahura kalkmanın uyku düzeninde değişiklikler meydana getirdiğine dikkat çeken Atasoyu, “Genellikle uyku sorunları da bulunan psikiyatrik hastalar için bu durum önemli olabilir. Ayrıca uzun süreli açlığın kişinin mizacı ve duygusal duyarlılığı üzerinde de etkileri olabilmektedir. Psikiyatrik sorunları nedeni ile ilaç tedavisi görmekte olan hastaların oruç tutma kararı verirken, hastalığın derecesini belirleyerek izlenecek yolu ortaya koyacak olan psikiyatri uzmanına danışmaları gerekir” diyor.

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doçent Doktor Enes Murat Atasoyu, artan hava sıcaklıkları ile vücudun su dengesinin korunması için oruç tutacak herkesi bol sıvı tüketmeleri konusunda da uyarıyor. basından

Bu haber toplam 2558 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim