• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Otluca'lılardan su kaynağı tepkisi

Otluca'lılardan su kaynağı tepkisi
Hakkari Otluca Köyü sakinlerinden yeni getirilecek su kaynaklarına tepki.

Haber: Feyzullah Taş- Hakkari Belediye Başkanlığı’nın 50 yıllık su sorununu Otluca köyündeki su kaynaklarını şehre getirmesiyle çözüleceği ve bununla ilgili proje çalışmalarına başlandığı yönündeki açıklamalar üzerine yörede yaşayan köylüler harekete geçti. Köylüler, su kaynaklarının kurutulacağını belirterek buna izin vermeyeceklerini belirttiler.

Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu’nun belediyenin internet sitesi başta olmak üzere bazı yerel basına verdiği demeçte Hakkari’nin 50 yıllık su sorununun çözülmesi için Otluca köyü Karadağ bölgesindeki su kaynaklarının şehre getireceği haberleri köylüleri üzdü. Köyün su kaynaklarının kurutulmasına tepki gösteren Otluca köyü sakinleri, tarım ve hayvancılığın yapıldığı köydeki su kaynaklarının şehre getirmesine izin vermeyeceklerini belirttiler.

KÖYÜMÜZ KURUTULMAK İSTENİYOR
Otluca Köyü Muhtarı Adem Çiftçi, belediyenin yeni yapacağı su kaynağı projesine tepki gösterdi. Çiftçi, ”Otluca köyü merkezi bir köy olup 12 mahalle ve birçok semtten oluşmaktadır. Karadağ (Çiyareş) mıntıkasında bulunan Çil Kani ve Karadağ gibi kaynak suları Otluca köyü hudutları arasında olup bu su kaynakları ancak Otluca muhtarlığının ihtiyacını karşılamaktadır. Otluca’nın Golan kaynakları resmen belediyemizce alınmıştır. Ancak Çılkani kaynaklar resmen alınmış ve bizlere yetmemektedir. Köyümüz hayvancılıkla uğraşan bir köydür.

Tarıma elverişli ekin, bahçe, otlak ve çayırlara sahip bir alandır. Yasalara göre belediye hudutları dahilindeki su kaynaklarının tasarruf ve kullanımı belediyelere aittir. Belediye hudutları haricindeki su kaynaklarının kullanımı ve tasarrufu devlet tasarrufuna aittir. Yine yasaların amil hükümlerine göre su kaynaklarının bulunduğu bölge ve alanlarda bölgenin ve alanın ihtiyacı olan su kaynakları o bölgeye ait olup akarı değiştirilemez. Su kaynağının akarı ihtiyaç fazlası olması halinde değiştirilebilir. Esasen yüksek yerlerdeki su kaynakları zamana bağlantılı olarak yüksek yerlerdeki kaynaklarda her geçen gün azalmakta ve kaynak yere göre değişmektedir” diye konuştu.

gurbet.jpg

SU KAYNAKLARI KÖYE YETMEMEKTEDİR
Yüksek yerlerdeki su kaynaklarının azaldığının bilimsel bir gerçek olduğunu belirten Muhtar Adem Çiftçi, ”Karadağ ve Çilkaniyan suları muhtarlığımız alanı içindeki 12 mahalle ve semte yetmemektedir. Şu anda 12 mahallenin 8 bin büyükbaş hayvanı ve bin 500 büyükbaş hayvanı bulunmaktadır. Yayla ve mezralarımız bu kaynak suları ile hayvan beslemekte, kış otları da bu suların sayesinde yetişmektedir. 12 mahalle ve semte oturan 3 bin 500 nüfusumuzun içme, kullanma ve sulama suyu Çılkani ve Karadağ su kaynaklarından sağlamaktadır. Hakkari Belediye Başkanlığının, Van İler Bankası Bölge Müdürlüğü'nün ve bağlı oldukları Bakanlığın Otluca köylüleri ile bir inadı, kini ve husumetin olduğunu düşünmüyoruz" dedi. 

SU KAYNAKLARI KESİLİRSE GÖÇ EDERİZ
Ellerindeki su kaynaklarının alınması halinde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geleceğini, bu yüzden de göç etmek zorunda kalacaklarını söyleyen Çiftçi, ” Muhtarlığımızın su ihtiyacı olan Çılkani ve Karadağ dibi su kaynaklarının alınması halinde göç etmek felaketi ile karşı karşıya kalacağız. Kurumların bir yeri yaparken bir yeri yıkma hakkının olmadığını düşünüyoruz.

Hakkari Belediyesi'nin yapacağı içme suyu etüt ve proje çalışmaların da muhtarlığımızın 12 mahalle ve semtine ait Çılkani ile (Karadağ) dibi kaynaklarının alınmasını kesinlikle izin vermeyeceğiz. İlerde başvuracağımız demokratik tepki ve yargılamalar sonucu hizmetin aksamaması için şimdiden gerekli talimatın yüklenici firmaya verilmesini ve bu sorunun giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştular.

KÖYLÜLER YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞTİR
Hakkari Belediye Başkanlığı yetkilileri ise, Otluca köyü sakinlerinin şehre getireceği su kaynakları hakkında yanlış bilgi sahibi olduklarını ifade ettiler. Yetkililer, ”Yaklaşık iki yıl önce Otluca köyündeki su kaynakları şehre tahsis edilmiştir. Bu bölgenin 4 ayrı kaynağından şehre içme suyu su gelmektedir. Yeni yaptığımız proje ise eski su kaynaklarımızı yenilenerek sağlıklı bir şekilde şehre su akışını sağlanması yönündendir. Burada kesinlikle köylülerin mağdur olması söz konusu değildir” şeklinde konuştular.
 

Bu haber toplam 8984 defa okunmuştur
  • Yorumlar 12
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim