Özel’den ‘ana dil’ açıklaması: Neden karşı çıkalım?

Özel’den ‘ana dil’ açıklaması: Neden karşı çıkalım?

Kaynak:Feyzullah Taş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “ana dil” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP lideri Özgür Özel, ana dilde eğitim için “Elbette Türkçeyi de öğrenecek ama kendi dilinde yetkinliği kazanması önemliyse, buna devlet bir imkan, bir bütçe harcayacaksa, bu da o çocuğun ilerideki gelişim için iyi olacaksa biz buna neden karşı çıkalım?” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “ana dil” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlke TV’de yayınlanan "Konuşma Zamanı" adlı programa konuk olan olan Özel, ana dilde eğitim için “Elbette Türkçeyi de öğrenecek ama kendi dilinde yetkinliği kazanması önemliyse, buna devlet bir imkan, bir bütçe harcayacaksa, bu da o çocuğun ilerideki gelişim için iyi olacaksa biz buna neden karşı çıkalım?” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı “Ana dilde logaritma dersini vermek de meseledir yani. Veya bunu talebeden her vatandaşa vermek meseledir. Ya da edebiyat dersi. Kürt dili ve edebiyat meselesinde mesela bambaşka bir şeydir. Bu çok haklı bir şeydir. Çerkezler için de yapabilmek lazım” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Banu Güven’in “eşit yurttaşlık ilkesi” temelinde ana dilde “öğrenim”, “eğitim” ve “sağlık” başta olmak üzere bu konuda devletin kamu kaynaklarının kullanılmasına dair sorusunu “Biz ana dil haktır, ana dilin öğrenimi, eğitimi, geliştirilmesi ve kullanımıyla ilgili her türlü güvenceyi sağlar diye yazmışız.” diye yanıtlayan Özel, “öğrenim” ve “eğitim” dışında da ana dilin sosyal yaşamda, hastane gibi kamusal alanlarda kullanımına ve bu noktada verilmesi gereken hizmete vurguda bulundu.

“Devletin bazı yerlerde hastanın ana dilini bilen birisini de görevlendirmesi lazım” diyen CHP Genel Başkanı, “Hiç Türkçe bilmeyen bir kadına meme kanseri araması yapmak ne demek mesela? Birtakım farkındalıklar, mesela uyuşturucuyla mücadele için ebeveyn eğitimleri var” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.