Pakistan’da akaryakıt krizi büyüyor
Orta Doğu’da tırmanan kriz, enerji piyasalarında sert dalgalanmalara yol açarken bunun etkisi Pakistan’da doğrudan hissedildi. Pakistan Petrol Bakanı Ali Pervaiz Malik, ülkede akaryakıt fiyatlarına yüksek oranlı zam yapıldığını açıkladı.
Yapılan düzenlemeye göre benzinin litre fiyatı yaklaşık yüzde 42,7 oranında artarken, motorin fiyatında ise yüzde 54,9’luk yükseliş gerçekleşti. Yeni fiyatlarla birlikte benzinin litre fiyatı 458 rupi seviyesine, motorin ise 520 rupiye çıktı.
Bakan Malik, fiyat artışlarının küresel petrol piyasalarında yaşanan krizden kaynaklandığını belirterek, özellikle ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası piyasalarda dengenin bozulduğunu ifade etti. Artan maliyetler nedeniyle zam kararının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Zam kararının duyulmasının ardından başta Karaçi ve Lahor olmak üzere birçok şehirde vatandaşlar akaryakıt istasyonlarına yöneldi. Yeni fiyatlar yürürlüğe girmeden önce depolarını doldurmak isteyen sürücüler uzun araç kuyrukları oluşturdu.
Öte yandan bölgedeki gerilimin etkisiyle Hürmüz Boğazı çevresinde yaşanan gelişmelerin küresel petrol arzını olumsuz etkilediği, bu durumun da fiyatların hızla yükselmesine neden olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, enerji piyasalarındaki dalgalanmanın bir süre daha devam edebileceği görüşünde.