• BIST 10177.24
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Peşmerge komutanı: Musul’a 10 km kaldı

Peşmerge komutanı: Musul’a 10 km kaldı
Peşmerge Güçleri, Hewler’in doğusundaki Xazir Cephesi’nde Ninova Ovası’nın doğusundaki Şabek ve Kakeyi Kürdlerin IŞİD işgali atındaki 9 köyü kurtarması Musul Operasyonu’nun provası olarak değerlendiriliyor.

Başkan Mesud Barzani’nin bizzat planlayıp yönettiği operasyonla Peşmerge Güçleri IŞİD’in başkent Hewler üzerindeki tehdidini berteraf etmeyi başarırken, bazı mevkilerden IŞİD’in Irak’taki kalesi Musul’a da 10 km mesafeye kadar yaklaşıldı.

Peşmerge Güçleri’nin bu hamlesi ile 140. madde kapsamına düşen Kürd bölgelerinin büyük bölümü kurtarılırken, Hükümet yetkilileri bu operasyonu Musul Operasyonu’nun provası olarak değerlendiriyor.

General Selki: Musul’a 10 km kaldı

Peşmerge Güçleri’nin, Hewler’in batısında bulunan Xazir Cephesi’ne düzenlediği operasyonuBasHaber’e değerlendiren Peşmerge Zerevani Kuvvetleri komutanlarından General Behçed Selki, operasyonun planlananan tüm amaçlarına ulaştığını söyledi.

Kürdistan Başkanı ve Başkomutan Mesud Barzani’nin bizzat operasyonun planlama, sevk ve idaresinde yer aldığının altını çizen Selki, “Peşmerge Güçleri’nin bu yıl içersinde IŞİD’e karşı düzenlediği en kapsamlı operasyonlardan biriydi ve Zerevani Kuvvetleri, Özel Gulan Birlikleri ile Duhok Peşmerge Komutanlığı’na bağlı birlikler katıldı. Yani 5 bin 500 Peşmerge’nin mobilize bir biçimde çok kısa zamanda böyle bir operasyona başlaması düşmanı da şaşırttı.

Operasyonun düzenlendiği Xazir Ovası, IŞİD işgali altındaki Ninova Ovası’nın doğusuna, Erbil’in batısına düşüyor. Teröristler her fırsatta bu bölgeden Peşmerge mevzilerine saldırıyor,Hewler’in Xebat ve Kelek ilçelerine top atışları düzenliyordu.

Dolayısıyla, ilk hedef bölgedeki Muftî, Tel Eswed, Werdek, Aşağı Zaraxatun, Tulbend, Gezekan, Çemekur, Kulebor ve Suxra köylerinin IŞİD’den temizlenmesiydi.

Operasyonda örgütün intihar saldırıları, gizli tünel ve bombalı tuzaklarına rağmen hedeflenen köyler en az kayıpla, 48 saatten az bir süre zarfında kurtarıldı.

125 km karelik bir alan IŞİD işgalinden kurtarıldı ve teröristlerin başkent Hewler ve ilçeleri üzerindeki tehdidi ortadan kalkmış oldu. Peşmerge Güçleri doğudan Musul kentinine bir kavis çizdi ve kimi yerlerde mevzilerimiz kente 10 km, kimi yerlerde 15 km uzaklıkta bulunuyor. Bu durumda IŞİD, Peşmerge Güçleri’nin nefesini her an Musul’da hisedecek” şeklinde konuştu. 

Gazeteci Hüseyin: Xazir Operasyonu Feluce, Rakka ve Minbic’den bağımsız değil

Peşmerge Güçleri’nin başarısıyla sonuçlanan Xazir operasyonunun zamanlamasına dikkat çeken Ortadoğu Uzmanı gazeteci Muhammed Hüseyin ise, Irak’ta Feluce ve Suriye’de Rakka ile Minbic operasyonları ile eşzamanlı yapıdığını hatırlatarak, “IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon’un başını çeken ABD, aynı anda tüm cephelerden yürütülen bu operasyonlara her türlü desteği sunuyor. Bunun askeri sonuçları kadar siyasi sonuçlarını da hesaplıyor.

Sonbahardaki Başkanlık seçimlerinden önce büyük bir askeri başarının hesapları var. Yıl sonuna kadar IŞİD’in Suriye veya Irak’taki en büyük kalelerinden birinin düşürülmesi hedefleniyor ki bence bu kale de Rakka’dan önce Musul olacak. 

Kürdistan Bölge Genel Güvenlik Ajansı bu operasyonu Musul Operasyonu’nun provası olarak değerlendirdi. Bu anlamada Peşmerge Güçleri Xazir Operasyonu, uluslarası güçlerin havadan desteği ile diğer güçlerden önce kendisine düşen rolü başarıyla oynadı ve Musul’un kapısına dayandı. Şimdi Ninova Ovası’nın doğusu, güneyi ve batısı tamamen Peşmerge Güçleri’nin kontrolünde.

Bu operasyonu, Musul Operasyonu için atılan en ciddi adım olarak görüyorum. Bilindiği gibi geçen hafta YPG ve Demokratik Suriye Güçleri geçen hafta Rakka’ya operasyon başlatmışlardı. Bu operasyon sürüyor ve bence Rakka’yı almazlarsa bile kente en yakın mesafeye kadar gidilecek.

Minbic’te büyük bir operasyon başlatıldı. ABD büyük bir külfetle yani yaklaşık 300 askeri danışman ve hava desteği ile bu operasyonlara katılıyor.

Kürd güçlerinin IŞİD’e karşı başarısı geçmişte sınanmış. Dolayısıyla bu operasyonların da hedeflerine ulaşması bekleniyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 2747 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim