• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Rojda’nın yeni albümü “Bazın” çıktı

Rojda’nın yeni albümü “Bazın” çıktı
Kürt müziğinin ünlü ismi Rojda “Bazın” isimli yeni bir albümle sevenlerinin karşısına çıktı.

Albümlerde müziğini çoğunlukla toplumsal sorunlar ve hikâyeleriüzerine kuran Rojda,2020 yılının ilk albümünü “Bazın”ı da kadınlara adadı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rojda yeni albümünden ötürü büyük heyecan duyduğunu belirterek, “Bu albümde birçok eser benim kendi bestelerimden oluşuyor.

Albümde toplam 10 stran yer alıyor. Bu stranların yedisininbeste ve müzikleri bana ait. Üç stranda otantik. Çok büyük emek verdik. Umarım dinleyicilerimiz beğenir.” dedi.

Rojda son albümün geçmişten geleceğe uzanan bir köprü niteliği taşıdığını ifade ederek, “Yeni albümünün ismi ise BAZIN. Bazın bilezik-bileklik anlamına geliyor. Bu albümün benim için hem tarihsel hem de felsefik anlamı büyük. Bestelerim yine kadın ve yaşam teması ağırlıklı. Her şarkı ve stranın kendi içinde ayrı bir hikâyesi var.” değerlendirmesinde bulundu.

rojda-m.jpg

“Bazın” sözcüğünün tarihçesi ve albüme isim olma sürecine de değinen Rojda şunları kaydetti:

“Yazının sözün kayıtlara geçmediği dönemlerde sanat, ya da zanaat icracılarının kollarında ahşap, tunç ya da benzeri metallerden oyulmuş halkalarla statüleri, toplum içindeki rolleri belirlenirdi.

Günümüzde bilezik, ya da bileklik dediğimiz o halkalara tarihi rölyeflerde, kabartmalarda, heykellerde karşımıza çıkıyor. Mezopotamya’da kola takılarak statü belirten o halka Kürtler’de ‘bazın’dır.

Gerçek anlamıyla süs eşyası olarak kullanılan bileziğin bir de mecazi anlamı vardı. Kürtler’de ‘Dimilêwê/wî de bazinazêrinheye’ denir. Onun kolunda altın bilezik var anlamında.

 Yani o kişi bir sanata sahiptir, üretkendir denilmek istenirdi. Biz de hem bu metaforahem de kadının emek boyutuna dikkat çekmek istedik.”

Rojda,sevenlerinin ROJDA OFFICIALyoutube kanalına abone olarak şarkılarıisterlerse ücretsiz de dinleyebileceklerini sözlerine ekledi. Hakarihabertv.com

 

Bu haber toplam 10073 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim