• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

ŞEMDİNLİ DAVASI 2010 YILINA ERTELENDİ

ŞEMDİNLİ DAVASI 2010 YILINA ERTELENDİ
İDDİA MAKAMI SUÇ VASFININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ VE GÖREVSİZLİK KARARI İSTEDİ

- ŞEMDİNLİ DAVASI
- İDDİA MAKAMI SUÇ VASFININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ VE GÖREVSİZLİK KARARI İSTEDİ
- MAHKEME HEYETİ BİLİRKİŞİ YARBAY ERCAN SEYHAN IN MÜTALAASINI DİNLEDİ

ŞABETTİN AKKUŞ
VAN (İHA) - Van da görülen Şemdinli Davası nda usule ilişkin mütalaasını veren askeri savcı, iddianameden sanıkların üzerine atılı bulunan suçun vasfının değiştirilmesini ve askeri alanda yapılan son düzenlemenin de dikkate alınarak dosyaya görevsizlik kararının verilerek Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi ne gönderilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, mazeret bildirerek duruşmaya katılmayan sanıklardan Veysel Ateş in avukatı Yurdakan Yıldız a savunma hakkının verilmesi için duruşmayı 22 Ocak 2010 tarihine erteledi.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı nda görülen Şemdinli Davası na bugün devam edildi. Saat 14.00 te başlayan duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş katılmadı. Sanık avukatlarından Mahmut Güler ve Vedat Gülşen hazır bulunurken, mazeret bildiren sanıklardan Veysel Ateş in Avukatı Yurdakan Yıldız ile mazeret bildirmeyen Orhan Nalcıoğlu duruşmaya katılmadı. Müdahillerden Seferi Yılmaz ile avukatları Murat Timur un hazır bulunduğu duruşmada, mahkemece daha önce bilirkişi olarak atanan Yarbay Ercan Seyhan, 44 sayfadan oluşan, görüntü ve fotoğraflarla desteklenen mütalaasını okudu ve izah etti. Olayda kullanılan el bombalarının özelliklerini ayrıntılı olarak anlatan Yarbay Seyhan, "Ben olayda vefat eden Zahir Korkmaz ın dışındaki 2 kişi olan Seferi Yılmaz ile Metin Korkmaz ın el bombasının etkileri dikkate alındığında kitapevinin içerisinde bulunmalarının güç olduğunu değerlendirmekteyim" dedi.


Bombanın patlamasıyla meydana getirdiği basıncın oldukça büyük olduğuna dikkat çeken Yarbay Seyhan, böyle bir etki altında koridorda koşan birisinin de mutlaka patlayan noktadan oluşan ve etrafa doğru yayılan basıncın etkisiyle sarsılması, koşarken öne doğru sendelemesi veya düşmesi gerektiğini söyledi. Yarbay Seyhan, ayrıca içeride bulunanların kulak zarında, akciğerinde veya parça tesirleri ile vücudunda kesikler şeklinde yaralar beklenebilineceğini kaydetti. Yarbay Seyhan, "Sonuç olarak bombayı kim
atmıştır, ne şekilde atmıştır, bunu da kesin kanaat bildirmem mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Sanık ve müdafi avukatlarının, olayın yeteri kadar aydınlatıldığını ve bilirkişinin mütalaasının dosyaya girdiğinden daha önce adresleri tespit edilemediği için beyanları alınamayan tanıkların ifadelerinin tespitinden vazgeçilmesini talep ettiler. Sanık ve müdafi avukatlarının taleplerini oy birliği ile ara kararda kabul eden askeri mahkeme, daha sonra iddia makamı Askeri Savcı Yzb. Gürsel Kenar a söz hakkı verdi. Askeri Savcı Kenar, soruşturma ve kovuşturma aşamasında toplanan tüm deliller ışığından, sanıkların TCK nın Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak başlıklı 302 nci maddesinde düzenlenen maddelerine yönelik bir fiili işlediklerine dair herhangi bir delil olmadığı, bu sebeple ortada atıf yolu ile oluşan bir askeri suç bulunmadığını
söyledi.

Sanıklara isnat edilen eylemlerin sübut bulunması halinde; sanık Veysel Ateş in eyleminin TCK nın Nitelikli kasten adam öldürme ve Nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarını, sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz in eylemlerinin ise Nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme veya yardım etme oluşturabileceği söyleyen Kenar, sivil şahıs Veysel Ateş ile asker şahıslar Ali Kaya ve Özcan İldeniz in müştereken işledikleri Türk Ceza Kanunu nda (TCK) yazılı Nitelikli kasten öldürme , Nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs ve Nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirme veya yardım etme suçlarından yargılama yapma görevinin adliye mahkemelerine ait olduğunu söyledi. Askeri Savcı Kenar, yargılama yapma yetki ve görevinin suçun vasfı ve işlendiği yer itibarıyla Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi ne ait olduğunu belirterek görevsizlik kararının verilmesini talep etti.

Askeri savcının talebi üzerine söz alan müdafi avukatı Murat Timur, iddianame ve görevsizlik kararında belirtilen suç sevk maddelerine göre yargılama görevinin özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin olduğunu ve dosyayı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi yerine 250. madde ile görevli Van Ağır Ceza Mahkemeleri ne gönderilmesini gerektiğini söyledi. Sanık avukatları ise yargılamada askeri mahkemenin görevli olduğunu ve esasa ilişkin olarak karar verilmesi gerektiğini söylediler. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanıklardan Veysel Ateş in avukatı Yurdakan Yıldız a savunma hakkının verilmesi için duruşmayı 22 Ocak 2010 tarihine erteledi.

Bu haber toplam 2484 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Berdel nedeniyle evlenemediler02 Haziran 2024 Pazar 09:58
  • Şemdinli’de İsrail'e lanet yürüyüşü01 Haziran 2024 Cumartesi 09:45
  • Vali Çelik "Dur durak bilmiyor"24 Mayıs 2024 Cuma 10:42
  • Derecik'te kuzu otu mesaisi20 Mayıs 2024 Pazartesi 15:38
  • Derecik'te dere ve kanal ıslah çalışması17 Mayıs 2024 Cuma 14:51
  • 7 gün boyunca sadece suyla yaşadı16 Mayıs 2024 Perşembe 11:45
  • Hakkarili Kaynak TEKNOFEST'e davet edildi11 Mayıs 2024 Cumartesi 13:14
  • Mantar bereketi vatandaşın yüzünü güldürdü09 Mayıs 2024 Perşembe 09:34
  • Tarihi Taş Köprü definecilerin hedefi oldu01 Mayıs 2024 Çarşamba 08:24
  • Şemdinli'ye konteynır nakliyatı başladı24 Nisan 2024 Çarşamba 08:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim