• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Seyyid Taha-i Hakkari sempozyumu

Seyyid Taha-i Hakkari sempozyumu
Hakkâri Üniversitesi ve Hakkari Valiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen Hakkârili büyük Mutasavvıf “Seyyid Tâhâ-i Hakkâri” konulu sempozyum büyük ilgi gördü.

Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen ve 3 gün devam edecek sempozyuma Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu,Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. İhsan Süreyya Sırma, Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halit Demir, İl Müftüsü A. Feysal Geylani, Hakkari eski Milletvekili Av. Naim Geylani, diğişik ülkelerden akademisiye ve bilim adamı ile çok sayıda davetli katıldı. Program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

 Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Seyyid Tâhâ-î Hakkari’nin fiziki yapısıyla Mekkeye benzeyen Hakkari’den çıktığını ifade ederek Seyyid Tâhâ-î Hakkâri’nin hayatından alıntılar verdi. Hakkari İl Müftüsü M. Feysal Geylani ise Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı konuşmada Seyyid Tâhâ-î Hakkari’nin hayatını doğumundan vefat tarihi hakkında detaylı bilgiler verdi.

  Hakkari eski Milletvekili Av. Naim Geylani, Hakkâri ili Şemdinli İlçesi Nehri (Bağlar) köyünde yaşamış olan mutasavvıf Seyyid Tâhâ-î Hakkâri'nin doğum tarihi bilinmemekti dedi.

Geylani,” Mevlana Halid-î Bağdadi'ye intisap ederek kendisinin halifesi olmuştur. Irak -Türkiye - İran sınırında bulunan Nehri (Bağlar) bölgesinde uzun bir süre irşat faaliyetlerinde bulunmuştur. Bölgede kendisine bağlı birçok halife atamıştır. Atadığı halifeler vasıtasıyla bölgede geniş bir nüfus alanına sahip olan Seyyid Tâhâ-î Hakkâri 1853 yılında Nehri'de vefat etmiştir. Nehri köyünde metfundur. Bölgenin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Kelat Sarayı ile Irak -Türkiye - İran kavşak noktasında bulunan tarihi taş köprü Seyyid Tâhâ-î Hakkâri'nin torunları tarafından inşa edilmiştir” şeklinde konuştu. Haber: Çetin Alpsar

hakkari-muftusu-1.jpg

hakkari-muftusu-2.jpg

 

Bu haber toplam 4339 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim