• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Seyyit Taha-i Hakkari Paneli

Seyyit Taha-i Hakkari Paneli
Hakkari Valiliği ve Hakkari Üniversitesi tarafından ortaklaşa “Seyit Taha-î Hakkari” konulu bir panel düzenleneceği belirtildi.

Hber: Feyzullah Taş- Cumartesi günü saat 14.00’te Atatürk Kültür Merkezi konferans salonundaki panele Hakkari Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, Yrd. Doç. Dr. Esma Sayın, Iğdır Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğretim görevlisi Cabbar Kavak’ın konuşmacı olarak katılacağı, moderatörlüğünü ise Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın yapacağı belirtildi.

 

Panelde "Seyyit Taha'nın eğitime yönelik etkileri, Seyyit Taha-î Hakkari’nin iki halifesi, Seyyit Fehim Arvasi ve Seyyit Sıbgatullah Arvasi, Seyyit Taha ve Toplum İlişkisi, Mevlana, Halid-i Bağdadi'nin Halifeleri Arasında Seyyit Taha-i Hakkari" konularının ele alınacağı gibi Hakkari’de yetişmiş büyük mutasavvıf olan Seyyit Taha hakkında daha fazla bilgi elde edilmesi, Seyyit Taha’nın tanıtılması ve Seyyit Taha üzerinde yeni araştırmalar yapılmasına öncülük edilerek akademisyen ve araştırmacıların teşviki amaçlandığı belirtildi.

SEYYİT TAHA-İ HAKKARİ KİMDİR?
Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Nehri (Bağlar) köyünde yaşamış olan mutasavvıf Seyyit Taha-î Hakkâri’nin doğum tarihi bilinmemektir. Mevlana Halid-î Bağdadi’ye intisap ederek kendisinin halifesi olmuştur. Irak -Türkiye - İran sınırında bulunan Nehri (Bağlar) bölgesinde uzun bir süre irşat faaliyetlerinde bulunmuştur.

 

Bölgede kendisine bağlı birçok halife atamıştır. Atadığı halifeler vasıtasıyla bölgede geniş bir nüfus alanına sahip olan Seyyit Taha-î Hakkâri, 1853 yılında Nehri’de vefat etmiştir. Nehri köyünde metfundur. Bölgenin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Kelat Sarayı ile Irak, Türkiye, İran kavşak noktasında bulunan tarihi taş köprü Seyyit Taha-î Hakkâri’nin torunları tarafından inşa edilmiştir.

Bu haber toplam 3597 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim