• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

SGK'dan önemli duyuru

SGK'dan önemli duyuru
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hakkari İl Müdürü Lütfi Özdemir, Genel Sağlık Sigortası, yeşil kart uygulamaları hakkında vatandaşların bilmesi gereken konular hakkında detaylı bilgiler verdi.

 Sosyal Güvenlik İl Müdürü Lütfi Özdemir ve Müdür Yardımcısı Nadir Kaçmaz Bulvar Caddesi üzerinde bulunan Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili olan İhlas Haber Ajansı (İHA) Hakkari İl Temsilcisi Feyzullah Taş'ı makamında ziyaret ederek yeni uygulamaya konulan genel sağlık sigortası ve yeşil kart uygulamaları hakkında bilgi verdi. Bilindiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun geçici 12'inci maddesi gereğince 3816 sayılı Kanunun kapsamında yeşil kart verilenlerin kurumumuza devri 1 ocak 2012 tarihi itibariyle yapılmış ve söz konusu kişiler Genel Sağlık Sigortalısı kapsamında sayıldığını belirten Özdemir, 1 Ocak 2012 tarihinden önce herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişiler ise 01.01.2012 tarihi itibariyle kurumumuz tarafından re'sen (mecburen) Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil (kayıt) edilerek sağlık hizmetlerinden faydalandırılacaklardır dedi.

 Ayrıca bu kişilere gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına bizzat veya vekilleri aracılığı ile başvurmaları hususunda tebligat gönderileceğini ifade eden Özdemir, tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmayanların gelirleri asgari ücretin iki katı kabul edileceğini söyledi. Genel Sağlık Sigortası primi buna göre tahsil edileceğini de anlatan Özdemir, aynı şekilde gelir testine tabi tutulacak kişilerden aile içindeki kişi başına geliri asgari ücretin iki katından fazla olduğunu beyan edenler için gelir test yapılmaksızın beyan edilen gelir esas alınarak Genel Sağlık Sigortası tescili(kaydı) yapılacağını belirtti. 1 Ocak 2012 tarihinden önce yeşil kartlı olanların vize süresi dolana kadar gelir testine tabi tutulmaksızın Genel Sağlı Sigortasına tabi tutularak sağlık yardımlarından yararlanacaklarını söyleyen Özdemir, vize süresi dolanların ise 1 ay içerisinde ikametgahlarının bulunduğu il veya ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi için başvurmaları gerektiğini söyledi.

 Özdemir," Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Sosyal Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinden 13 kurumdan online olarak gelen bilgiler ışığından her türlü harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bundan doğan hakları da dikkate alınarak,banka kredi kartı harcamalarında, kira ödemelerine, kira gelirlerine ve elektrik, su,telefon kullanımlarına kadar birçok ayrıntıyı içeren test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı şimdiki asgari ücretin (886,50TL) üçte birinden (295,50 TL) az olduğu tespit edilenler herhangi bir prim ödemeden Genel Sağlık Sigortalısı olacaktır. Aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı brüt asgari ücretin üçte biri (295,50 TL) ile asgari ücret(886,50TL) arasında olanlar (35,46TL), brüt asgari ücret (886,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.773,00 TL) arasında olanlar(106,38 TL), brüt asgari ücretin iki katından(1.773,00TL) fazla olanlar ise (212,76TL) Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlık yardımlarından yararlanacaklardır"

  25 YAŞ ÜZERİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRMAK ZORUNDA

 Özdemir,"Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı ayrı gelir testi yapılır. Sisteme dahil olmak için eşlerden birisinin Genel Sağlık Sigortalısı olması yeterli olup bakmakla yükümlü oldukları tüm çocuklar 18 yaşına kadar, lise öğrenimine devam eden çocuklar 20 yaşına kadar, Üniversite öğrenimine devam eden çocuklar ise 25 yaşına kadar evli olmamak şartıyla ailesinden dolayı Genel Sağlık Sigortalısı sayılacaktır. Bu yaşları aşan çocuklar ise kendilerini Genel Sağlık Sigortalısı yaptırmak zorundadırlar. Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan anne ve babası da Genel Sağlı Sigortası kapsamında sağlık yardımlarından faydalanacaklardır"

18 YAŞINDAKİLERDEN HİÇBİR BELGE İSTENMEYECEK

Özdemir"18 yaşına kadar bütün çocuklar ve gençler koşulsuz sağlık hizmeti alacak, anne ve babası sigortasız olsa dahi 18 yaşını dolduruncaya kadar, başka hiçbir belge istenmeden sadece Nüfus Cüzdanı ile her türlü sağlık yardımı alabileceklerdir. 5510 sayılı kanuna göre (4-b) Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılanlardan 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu bulunan ve bu borcunu 6183 sayılı yasa hükümlerine göre tecil ve taksitlendirme yapmayanlar, 18 yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Genel Sağlık Sigortalısı sayılmak için talepte bulunmaları halinde, yapılacak gelir tespiti sonrasında bu kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. Ayrıca, Emeklilik için gün ve sigortalılık süresini tamamladığı halde yaşının dolmasını bekleyenler de gelir durumuna bakılarak Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorundadırlar"

HAKKARİ'DE SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN 25 BİN 230 KİŞİ VAR

Özdemir" Hakkari'de 01.01.2012 tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 25 bin 230 kişi kapsama alınması için kurumumuzca yapılacak tebligat ile bir ay içinde veya tebligatı beklemeksizin il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları zorunludur. Aksi taktirde kişi başına düşen aylık gelirleri asgari ücretin iki katından fazla olduğu kabul edilerek kendileri adına her ay (212,78 TL) borç tahakkuk ettirilecektir. Genel Sağlık Sigortası dışında kalan bu sigortalıların mağdur olmamaları için bir an önce söz konusu Vakıflara başvurarak gelir testi yapmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.  feyzullah.jpg

 

Bu haber toplam 5252 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim