• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Sınır'da sınır kapısı eylemi

Sınır'da sınır kapısı eylemi
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 200 kişilik bir grup, Üzümlü Köyü yerine, ilçe merkezine 500 metre mesafedeki 49 numaralı sınır taşının olduğu yerde sınır kapısı açılması için eylem yaptı.

49 numaralı sınır taşına kadar yürüyen grup, 'Kapı bizim hakkımız, söke söke alırız' sloganları attı. 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup adına konuşan Emir Şaban Mahallesi Muhtarı İlyas Güzel, sınır kapısının açılmaması halinde göç edeceklerini iddia etti. Türkiye'nin Irak sınırında bulunan Çukurca ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümlü Köyü'nde sınır kapısı açılmasının gündeme gelmesi, ilçe merkezinde yaşayanların tepkisine neden oldu.
 

cukuraca-1.jpg
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın 29 Eylül 2010 tarihindeki ziyareti sırasında gündeme gelen Üzümlü Köyü sınır kapısı yerine, Çukurca ilçe merkezinde 500 metre uzaklıkta bulunan 49 numaralı sınır taşının olduğu yerde sınır kapısı açılmasını isteyen vatandaşlar, Emir Şaban Mahallesi'nde bir araya geldi. Muhtarlar, esnaf, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 200 kişi, buradan sınıra doğru yürüyüşe geçti.

MUHTAR 49'UNCU SINIR TAŞINA ÇIKARAK AÇIKLAMA YAPTI

cukuraca-1.jpg-3.jpg

Yürüyüş boyunca polis geniş güvenlik önlemi alırken, kalabalık da yürüyüş boyunca 'Kapı bizim hakkımız, söke söke alırız' sloganları attı. Yürüyüş, 49'uncu sınır taşına kadar sürdü. Emir Şaban Mahallesi Muhtarı İlyas Güzel, 49 numaralı sınır taşının üzerine çıkarak okudu. Muhtar Güzer, Üzümlü Köyü'nde sınır kapısını açılmasının hata olacağını, Çukurca'da sınır kapısının açılması gerektiğini söyledi. Eylemlerini bir ay boyunca sürdüreceklerini, bu isteklerinin kabul edilmemesi halinde de ilçeyi boşaltacaklarını iddia eden Muhtar Güzel şunları söyledi:

KAPI AÇILMAZSA İLÇEYİ BOŞALTIRIZ

"57 yıllık bir ilçeyiz. Bu zaman dilimi içinde ilçemiz, gerek siyasi koşullar, gerekse sınır bölgesi olması ve savaşın en çok içerisinde bulunduğu bir yer olması nedeniyle gelişim ve değişime uğramamıştır. Halkımız ekonomik olarak daha önceleri tarım ve hayvancılıkla geçinirken, güvenlik nedenlerinden kaynaklı bunlarda bitme safhasına gelmiştir. Şimdi ise halkımızın yıllardır beklediği Kuzey Irak bölgesi ile birlikte açılacak olan 49 Sınır Kapısı güvenlik nedenleriyle ertelenmiştir.

cukuraca-1.jpg-2.jpg

Şimdi ise geçici olarak Üzümlü Köyü'nde açılacağı söylenmektedir. Konum itibariyle bakıldığında Üzümlü Köyünde açılacak olan sınır kapısı ilçemize her hangi bir fayda sağlamayacağı gibi ilçemize ve ona bağlı diğer köyleri tamamen saf dışı bırakıp, öldürecektir. Bizler Çukurca halkı olarak başta hükümet ve sorumluluk sahibi olan herkese seslenmek istiyoruz. İlçemizdeki sınır kapısı açılsın.

Çukurca'yı savaşla değil, güzelliklerle anılıp, insanların ticaretinde olduğu be bir kalkınma yeri olarak görülmesini istiyoruz. Burayı bazılarının kendi ekonomik çıkarlarını düşünerek vermiş oldukları savaşı bahane edip, bunu güvenlik gerekçesi olarak sunmalarını da bizler Çukurca halkı olarak kınıyoruz. Şimdi bu anlamsız güvenlik gerekçesini bir tarafa bırakıp, ilçemizin sosyal ve ekonomik olarak gelişmesi için herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu talebimiz, kabul edilmeyip Üzümlü köyünde kapı açılacaksa, bizler ilçe ve 6 köy ile birlikte yaşamı bitirilmiş bölgeden göç edeceğimizi beyan ediyoruz. İnanıyoruz ki, bir ilçe ve diğer 6 köy ile beraber küçük bir köye kurban edilmeyecektir. Rutin olarak bu eylemimizi bir ay boyunca devam edeceğiz. İsteklerimiz kabul edilmediği takdirde de ilçeyi boşaltacağız."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık 5 dakikalık oturma eyleminde bulundu. Oturma eyleminin ardından da kalabalık sessizce dağıldı.

 

Bu haber toplam 6774 defa okunmuştur
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim