Sipa Durik Zirvesine ilk kadın Dağcılar ulaştı
Kaynak:Muhammed Mehdi Aydın
İki profesyonel rehber eşliğinde 5 kişilik ekip tarafından gerçekleştirilen tırmanışta, Sipa Durik’in sarp kayalıkları ve zirveye yakın bölgelerdeki kar örtüsü dikkat çekti.
Yüksel Işık’ın anısı yaşatıldı
Tırmanış sırasında, 14 Temmuz 2025’te zirveye çıktıktan sonra dönüşte kaybolarak yaşamını yitiren Bursalı emekli astsubay ve dağcı Yüksel Işık da anıldı. Ekip, zorlu zirve tırmanışıyla Işık’ın anısını da yaşattı.
53 yıllık zirve defteri bulundu
Hakkârili dağcılar Barış Adıyaman ve Beşir Tertemiz, 2025 yılında gerçekleştirdikleri tırmanışta zirve bölgesinde 1973 yılına ait bir dağcı defteri bulmuştu. Yaklaşık 53 yıldır bölgede bulunan defterin hava şartları nedeniyle büyük ölçüde tahrip olduğu, ancak bazı bölümlerinin okunabildiği belirtildi.
“İlk kadın dağcı olduğum için çok mutluyum”
Denizli Pamukkale Doğa Sporları Arama Kurtarma Kulübü üyesi Nursel Ölmez, Sipa Durik’e tırmanma kararında geçen yıl yaşanan ölüm olayının da etkili olduğunu belirterek, zorlu tırmanışı sağlıklı şekilde tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Ölmez, “Bu zirveye çıkan ilk kadın dağcı olduğum için çok mutluyum” dedi.
2025 yılında Sipa Durik zirvesine ulaşan Barış Adıyaman ve Beşir Tertemiz ise bu tırmanışta ekibe rehberlik yaptı. Dağcılar, daha önce farklı yüksekliklerden dönerek üç ayrı deneme gerçekleştirdiklerini ve son tırmanış öncesinde teknik hazırlıklar yaptıklarını ifade etti.