• BIST 9990.1
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Sizin allerjiniz neye?

Sizin allerjiniz neye?
Bahar mevsimi, allerjilerden dolayı bir çok insan için korkulu rüya oluyor. Bahar allerjilerinin etkisi en çok; göz, burun, kulak ve boğaz da görülüyor.

Allerjilerden bazıları aileden yani genetik olarak baş gösteriyor. Ancak en önemli detay ise allerjinizin neye karşı olduğunu bilmek. Çünkü farklı etkenlerden meydana gelen her allerji sadece mevsimsel olmuyor, bazı allerjiler yıl boyu etkisini kaybetmiyor. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan dikkat çekici nokta ise; 2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde allerjik hastalık görülmesi beklemesi.

Çoğu zaman pek üstünde durulmasa, mevsimsel denilip tedavi askıya alınsa da allerji sanıldığı kadar masum bir hastalık olmuyor. Kalıtsal ve çevresel faktörler sonucunda gelişen, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen allerji türü en yaygın olanıdır. Saman nezlesi; su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, göz yaşarması, baş ağrısı, koku alma bozukluğu ile seyreden, yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olarak baş gösteriyor.

Saman nezlesine yakalanan kişilerin  ebeveynlerinden biri allerjikse % 25, her ikisi de allerjikse % 50 oranında alllerjik rinit görülebildiğini belirten İlgiGöz Hastanesi   KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan bu hastalığın kalıtsal yönün de ortaya koyuyor. Alerjik rinit mevsimsel veya yıl boyu olmak üzere 2 tipe ayrıldığını belirten Prof. Tarhan;  “Genellikle ağaç, çim ve çayır polenleri mevsimsel alerjik rinite neden olurken, ev tozu (akar), küf, mantar ve hayvan tüyü gibi allerjenler ise daha çok yıl boyu süren şikayetlere neden olmaktadırlar.  Allerjenlerden ağaçlar genellikle ilkbahar aylarında, çimler yazın ve yabani ot ve çayır polenleri ise yaz sonunda polen üretmekte ve saman nezlesine neden olmaktadır” dedi.

Saman nezlesi tanısı nasıl konur?

Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen allerjinin tanısını koymak için öncelikle ayrıntılı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi gerekli oluyor.  Alerjik rinit tanısında en önemli aşama hastanın şikayetlerinin dinlenmesi olduğunu belirten Prof. Tarhan: “ Yapılan muayene, ardından burun içinin endoskopik olarak muayene edilmesi gerekmektedir. Ayrıntılı KBB muayenesi ardından yapılan allerii testleri  alerjik rinit tanısında önemli bir yer tutmaktadır. Allerji testleri deriden ve kandan yapılabilmektedir” diyerek hastalığın teşhis edilme yöntemini anlattı.

Saman nezlesi gözleride etkiliyor !

Kişinin günlük hayatını zora sokan saman nezlesi hakkında ı bilgi veren Venividi Göz Hastanesi Uzman Doktoru Akın Akyurt, saman nezlesinden gözlerinde çok fazla etkilendiğini belirterek :  “Göz,  çevreyle direkt teması nedeniyle allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Her iki gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve bunların neticesinde oluşan görme bozukluğu göz alerjisinin başlıca semptomlarıdır.  Oluşan rahatsızlık kişilerin günlük yaşamlarında performanslarını etkilediği gibi yaşam kalitesini düşürür ve enfeksiyonlara yatkınlığı artırır.  Kişilerin kontakt lens kullanımını zorlaştırır “ dedi.

2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde allerjik hastalık görülmesi Bekleniyor!
Çiçek polenleri, çimler, hayvanlara ait yün, tüy gibi maddeler, sigara dumanı, kozmetik maddeler, kokular, küf mantarları, ev tozu akarları bilinen en ünlü allerjen maddeler olarak sıralanıyor.

Allerjen maddelerin yanı sıra hava kirliliği, sigara dumanı, sıcak ve soğuk havalar da allerjik yakınmaları artırabiliyor. Prof. Dr. Erkan Tarhan, 2015 yılında Avrupa'da yaşayan her iki kişiden birinde allerjik hastalık görülmesi beklenmesine de dikkat çekiyor.

Çocuklarda okul başarılarında ciddi düşmeler meydana geliyor!
 
Allerjik riniti olan hastalar, tadavi olmadıkları  takdirde, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü uyku bozuklukları, diş problemleri ve horlama gibi yaşam kalitesini oldukça bozan şikayetlerini sıklıkla yaşıyorlar.  Çocuklarda okul başarılarında ciddi düşmeler meydana geldiğini belirten Prof. Tarhan : “ Bu şikayetler hastalarda işgücü kayıpları, konsantrasyon bozuklukları ve toplumda ekonomik kayıplara neden olduğundan dolayı tedavi edilmesi gerekmektedir İyi tedavi edilmeyen hastalarda astıma kadar giden solunum yolu problemleri görülmektedir. Ayrıca saman nezleli hastalarda çok daha sık sinüzit olmaktadırlar” dedi.
 

Bu haber toplam 1704 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim