• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Suriye'ye halkı trajediye sürüklemiştir

Suriye'ye halkı trajediye sürüklemiştir
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut; halkların eşitliğini, özgürlüğünü ve demokratik değerleri esas almak yerine, ekonomik ve politik çıkarlar temelinde Orta Doğu’da oluşturulan sistemin bugün çöktüğünü söyledi.

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasını okuyan İsmail Akbulut, hiçbir şekilde halkların isteklerine uygun olmayan rejimlerin yıkılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Akbulut, “Halkların eşitliğini, özgürlüğünü ve demokratik değerleri esas almak yerine, ekonomik ve politik çıkarlar temelinde Ortadoğu’da oluşturulan sistem bugün çökmektedir. Hiçbir şekilde halkların isteklerine uygun olmayan bu rejimlerin yıkılması kaçınılmaz olmuştur. Bir yanda, şekli değişimi arzulayan uluslararası sistem öte yanda ise; diktatöryel sistemleri destekleyen odaklar söz konusudur. Halkların demokrasi, eşitlik ve özgürlük istemleri temelinde gelişen mücadeleler de bu sürecin aktörü konumundadır.

Suriye’de hem insanı hem de politik olarak büyük kayıplara yol açan savaş, Suriye halklarını ciddi bir trajediye sürüklemiştir. Bunun yanında Suriye Kürdistanı, kendi öz gücüne dayalı, halkların ve farklı inançların kendi öz yönetimi temelinde örgütlenmiş, bu iç savaş ortamında bir “Barış Adası” konumunda bir alan olarak öne çıkmıştır.

Fakat bu barış adası hem Suriye’nin mevcut diktatörlük rejimi tarafından hem de muhalefet görünümlü ve rejimden farklı bir yönetim amacı olmayan güçler tarafından tehdit edilmektedir. Bu tehdit kendini bir yandan Serêkanî’de olduğu gibi Türkiye destekli çeteler tarafından savaş geliştirilerek sürdürülmek istenmektedir. Diğer yandan insani ihtiyaçlara getirilen ambargoyla halk açlık ve yoklukla terbiye edilmeye çalışılmaktadır. 

AKP hükümeti söylem düzeyinde insani yardımları; mezhep, din ve etnik farklılık gözetmeksizin yaptığını iddia etmekte, pratikte ise Suriye Kürdistanına açılan sınır kapılarını insani yardımlara kapatmaktadır. Suriye halklarının iradesini esas aldığını iddia eden hükümet Serêkanî’de halka saldıran çetelere fiili destek vererek yeni bir savaş cephesi açmaktadır. Bu tablo karşında eşitlikten, özgürlükten ve demokrasi ile insan haklarından yana olan herkesin alması gereken tavır açıktır. Suriye Kürdistanına insani yardım götürmek ve bunun önündeki engellerin kaldırılmasını talep etmek her şeyden önce insani bir tutumdur. Ortadoğu’da “İkinci Bir Gazze” ye kimsenin seyirci kalma lüksü yoktur.

Bu temelde Nusaybin- Qamışlo, Şenyurt-Trbespiyê ve Ceylanpınar- Serêkanî’de sınır kapılarının insani yardıma açılmasını ve yardım kampanyası önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, Ceylanpınar- Serêkanîyê sınır kapılarının çetelerin geçişine kapatılmasını talep ediyoruz.

Bu temelde Suriye Kürdistanı ile Dayanışma Platformu'nun ve Diyarbakır Emek Güçlerinin başlatmış olduğu, temel insani yardımların ulaştırılması için gerçekleştirdiği çalışmalara destek vereceğimizi buradan belirtiyoruz. Bu süreçte tüm halkımızın da Suriye halklarıyla dayanışma içerisinde bulunacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu. Hakkarihabertv.com
 

 

Bu haber toplam 2412 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim