• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Suudi Kralından Kürdistan'ın bağımsızlığına destek

Suudi Kralından Kürdistan'ın bağımsızlığına destek
Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud ve hükümet yetkilileri ile görüşmüstü ve görüşmede denet olarak Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik, siyasi ve ekonomik durumu değerlendirilmişti.

KDSP, Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, Barzani’nin Suudi Kralı’na Kürdistan'ın bağımsızlığından bahsederek, “Şu anda devleti ilan etsek Suudi Arabistan engel olmayacaktır ” dedi.

Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi lideri Hacı Mahmud, Rusya’nın Suriye’ye müdahalesinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) siyasetinde değişikliklere sebep olduğunu, bu nedenle 1 yıl içerisinde Irak, Yemen, Suriye ve Libya’da büyük değişiklikler olacağını söyledi.

Hacı Mahmud, Kürtler’in bu değişikliği iyi tartması ve oluşan fırsatları kaçırmaması gerektiğini dile getirdi.

Eskiden Sovyetler Birliği içerisinde yer alan bazı komünist ülkelerin Rusya’nın yanında yer alacağını ileri süren Kürt lider, “Kürtler olarak öyle bir siyaset yürütmeliyiz ki hiçbir cepheyi karşımıza almamalıyız” şeklinde konuştu.

Hacı Mahmud, “Aslında Rusya, ABD ve koalisyonun aksine, az konuştu ama çok iş yaptı. Kısa sürede IŞİD’e karşı yürüttüğü mücadelede ABD’nin siyasetini gözden geçirmesini sağladı” dedi.

Rusya, İran, Irak ittifakının daha güçlü görüldüğünü ifade eden KDSP lideri, ancak Amerika, Suudi Arabistan, Katar ve diğer ülkelerin girişiminin, bölgede haritayı yeniden çizmeye götüreceğini belirtti.

KDSP Genel Sekreteri, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Körfez ülkelerine yaptığı ziyarete de değinerek, “Suudi Arabistan Kıralı’nın Barzani’yi karşılaması çok büyük bir adımdır. Çünkü bırakın bir Kürt liderini, dünya liderlerini bile bu şekilde karşılaması istisnadır” dedi.

Barzani’nin Suudi Kralı’na Kürt devletinden söz ettiğini paylaşan Hacı Mahmud, “Şu anda devleti ilan etsek Suudi Arabistan engel olmayacak” ifadesini kullandı.

Kürt lider, Kürdistan’da bulunan tüm tarafların Barzani’ye destek olması gerektiğini vurgulayarak, bu süreçte ona engel olacak hiçbir grişimde bulunmamalarını istedi.

KDSP Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, IŞİD’in Güney Kürdistan’a saldırılarının başından beri, Kerkük Cephesi Komutanlığı’nı yürütüyor.

Hacı Mahmud, “Türkiye ve Körfez ülkeleri artık Kerkük’ü Kürtler’den alamaz. Çünkü Kerkük Kürtler’in elinde” dedi.

Kürt Lider, “Bu ülkeler Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi’ne dahil olması için çalışacak. Burayı tek başına bir bölge ilan etmek için uğraşacak. Ozaman yine Kerkük Kürtlerin hakimiyetinde olacak” şeklinde konuştu.

Hacı Mahmud, bir an önce, Çemçemal ve Kelar ilçelerinin de Kerkük sınırları içerisine alınması gerektiğini söyledi.

Muhammed Hacı Mahmud, şii milis teşkilatı Heşdi Şabi’nin (Halk Topluluğu) Kürt Bölgelerine gelmesinin sorumlusunun Kürtler olduğunu dile getirdi.

Hacı Mahmud, “Heşdi Şabi Selahaddin’in Tuzhurmatu ilçesine gelir gelmez, ilçenin Şii sakinlerini silahlandırdı ve kendi gücü içerisine aldı. Ama peşmerge hala bunu yapmadı” dedi.

Bunun ileride büyük bir sorun olacağını öne süren Hacı Muhammed, “Hala geç sayılmaz. İlçe sakinlerinden bir eğitimli güç oluşturulabilir” ifadesini kullandı. basından

 

Bu haber toplam 3428 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim