• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Top atışında 50 koyun telef oldu

Top atışında 50 koyun telef oldu
Yapılan operasyonlar sonucu koyunları telef olan köy muhtarları yaptıkları ortaklaşa basın açıklamasıyla olayı protesto ettiler.

 

Hakkari Haber Tv-kaval-1.jpgŞırnak'ın Beytüşşebap ilçesi ile Hakkari il sınırları içerisinde bulunan Kato Dağında, operasyonlarını yoğunlaştıran askeri birliklerin, yaptıkları top atışı, Kato dağı eteklerinde bulunan Cevizdibi köyünde bir koyun sürüsünün içine düşmesi 50 koyunun telef olmasına neden oldu. Kaval Köyüne 200 metre mesafeye düşen 2 adet obüs topu mermisi ise, köylülere korku dolu anlar yaşattı. Operasyonların yoğunlaştığı bölgeye giden 9 köy muhtarı Kato dağı eteğinde yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, yayla yasaklarının kaldırılmasını, top atışı ve operasyonların bir an önce durması ve sivil halka zarar verilememesini istedi.

video-galeri.20110226132810.gif

Hakkari-Beytüşşebap sınırları içerisinde kalan Kato dağı eteğindeki Hakkari'ye bağlı 9 köy, bölgede süren yoğun operasyonlar nedeniyle diken üstünde yaşıyor Kato Dağının Hakkari ve Beytüşşebap tarafındaki iki noktada operasyonlarını sürdüren ve Kato dağını çembere alan Hakkari Dağ ve Komando Tugayına bağlı askerler, önceki gün Kato dağını yoğun top atışına tuttu. Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse tarafından yönetildiği iddia edilen operasyona yaklaşık 5 bin askerin katıldığı belirtilirken, atılan top atışları Kato dağına yakın bulunan Cevizdibi köyüne 2 kilometre mesafede bulunan koyunların içine düştü.

 

kaval-2.jpgTop mermilerinin isabet etmesi sonucu 2 bin koyun sürüsünden 50 küçükbaş hayvan telef olurken, 60 küçükbaş hayvanın da sürüden ayrılarak kayıp olduğu iddia edildi. Aynı bölgede bulunan Kaval Köyü Muhtarı Arif Duman'ın evinin 200 metre yakınına düşen Obüs topu mermileri ise bazı evlerde çatlakların oluşmasına neden oldu, top atışlarının yapıldığı Geçitli köyünde ise top seslerinden dolayı bazı evlerin duvarlarında çatlarlar oluşurken, camların kırılmasına neden oldu.

 

MUHTARLARIN OPERASYON İSYANI

 

 Bölgede PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonlarda askeri birliklerin attığı top atışlarında evleri hasar gören ve küçükbaş hayvanları telef olan Geçitli Köyü Muhtarı Sabri Tunç, Elmacık Köyü Muhtarı Mehmet Şerif Çakır, Kaval Köyü Muhtarı Arif Duman, Kavaklı Köyü Muhtarı İdris Temel, Cevizdibi Köyü Muhtarı Nihat Koç, Yoncalı Köyü Muhtarı Ramazan Orhan, Pınarca Köyü Muhtarı Ahmet Pala basın mensuplarıyla birlikte bölgeye giderek operasyonları protesto ettiler.

 

kaval-3.jpgBölgede sürdürülen operasyonlar nedeniyle bir hafta önce Askeri birliklerin kendilerine gönderdiği resmi yazı nedeniyle yaylarını boşaltmak zorunda kalan 9 köy Muhtarının yapmış olduğu basın açıklamasına Doğanyurt Köyü Muhtarı Abdulsselam Çelikhan ve Taşbaşı Köyü Muhtarı Şaban Demir ile bazı köylüler de destek verdi.Top atışı sonucu koyunların telef olduğu Cevizdibi köyüne 2 kilometre mesafedeki koyunların otlatıldığı Kato dağının eteğindeki bölgeye giden Muhtarlar adına basın metnini okuyan Cevizdibi Köyü Muhtarı Nihat Koç, 20.09.2011 tarihinde Geçitli Jandarma Karakol komutanlığınca 6 köyün yayla ve mera kısımlarına yasak getirildiğini ve buralarda askeri operasyonların olacağı içerikli bilgilendirme yazısının kendilerine iletildiğini belirtti.

 

MUHTARLAR VALİYE TEPKİLİ

 Koç,"Bahse konu yazıda ayrıca koordinatlar da belirtilmiş bulunmaktadır. Top atışları 20.09.2011 tarihinden bu yana gün boyu şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Söz konusu tebliğ yazısında geçen koordinatların 5 kilometre uzağında ve köylere yakın mesafeye 03.10.2011 tarihi akşamüzeri top atışları yapılmış, köylünün küçükbaş hayvanlarının telef olmasına sebebiyet vermiştir.

 

kaval-4.jpgTop atışlarından dolayı Cevizdibi köyü sürüsünden 50 koyun telef olmuş, sayılarını belirleyemediğimiz bir o kadar da kayıp olmuştur. Gerek bize tebliğ edilen yazı ve gerekse devam eden top atışlarından kaynaklı zararlarımızı ve kaygılarımızı muhtarı olduğumuz köyleri temsilen aktarmak amacıyla 20.09.2011 tarihinde Hakkari Valisi Muammer Türker ile görüşmek için randevu talep ettik. Ancak bu saate kadar görüştürülmediğimiz gibi isimlerimizi ve görüşmek istediğimiz konu hakkında bilgi notu da bıraktığımız halde bize dönülmemiştir" dedi. Yapılan top atışları nedeniyle Kato dağının Hakkari tarafında kalan Kaval köyüne yakın mesafeye yapıldığını ve bu durumun köy Muhtarı Arif Duman tarafından Geçitli Jandarma Karakol Komutanlığına da bildirildiğini belirten Koç sözlerini şöyle sürdürdü:"Yapılan telefon görüşmesinden sonra top atışları söz konusu köye daha yakın mesafeye yapılmıştır. İsimleri belirtili köylerde bine aşkın hane bulunmaktadır. Yaşadığımız bu olayların tehlike boyutu gözler önünde olmasına rağmen mülki amirler bizlere sırt çevirip , yaşadıklarımıza kulaklarını tıkayıp sesimizi duymamazlıktan gelmektedirler.

 

kaval-5.jpgYaşadığımız bu olayların son bulması, can ve mal güvenliğimizin gerçekleşmesi anlamında konuyu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk.Mağduriyetimizin gözetilip yayla yasağının kaldırılması , yayla ve köylerimize yapılan top atışlarını son verilmesi için yetkili herkesi göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

 

OPERASYONLAR DURMAZSA BİZ DE DAĞA ÇIKACAĞIZ

Kato Dağı eteğinde bulunan ve yapılan top atışlarından dolayı küçükbaş hayvanları telef olan Cevizdibi köyü kadınları ise, Başbakana tepkili. Kürtçe konuşan kadınlar," Bizler dana önce yaşanan olaylardan dolayı 18 yıl boyunca köyümüzden edildik. Göç ettik. Daha sona da devlet bizi köyümüze gönderdi.

 

kaval-6.jpgŞimdi de yaylalarımızı yasak etti. Peki, koyunlarımız nerde otlanacak? Koyunları köye yakın bir yere getirdik. Bu kez top atışında hedef gözetmeksizin koyunlarımız telef edildi. Köyümüze top mermileri düştü, Müslüman'ım diyen bir Başbakan kendi ülkesindeki köylere neden top atışı emri veriyor. Bizim burada can ve mal güvenliğimiz yok. Biz Kürt anneleri olarak ne bir PKK'lının, ne de bir askerin ölmesini istemiyoruz. İkisi de bizim evladımız. Türk anneleri de gelsin burada bizim bu barış çığlığımıza destek versinler. Eğer bu operasyonlar durmazsa bizler ya dağa çıkacağız, ya da yabancı bir ülkeye göç edeceğiz" diye feryat ettiler.

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 12016 defa okunmuştur
  • Yorumlar 8
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Gür ailesinden taziye teşekkür mesajı24 Nisan 2024 Çarşamba 13:24
  • Korkmaz ailesinin acı günü!22 Nisan 2024 Pazartesi 00:14
  • Özdemir ailesinden taziye teşekkür mesajı19 Nisan 2024 Cuma 13:38
  • AHMET ONAY-MUSA ÇİFTÇİ!18 Nisan 2024 Perşembe 14:19
  • Ahmet Onay'ı binler uğurladı13 Nisan 2024 Cumartesi 22:56
  • Başkan Kaya," Acılı aileleri yalnız bırakmıyor"12 Nisan 2024 Cuma 10:59
  • Başkan Kaya "Üzüm ailesini taziyesine katıldı"11 Nisan 2024 Perşembe 16:18
  • Çiftçi ailesinden taziye teşekkür mesajı04 Nisan 2024 Perşembe 03:01
  • Seçimi kurayla kaybetti, kalp krizinden vefat etti01 Nisan 2024 Pazartesi 01:21
  • Çiftçi ailesinin acı günü!30 Mart 2024 Cumartesi 19:47
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim