• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Türkiye’de dijital hastane devri

Türkiye’de dijital hastane devri
Dijital hastane devri tamamen uygulanmaya başlandığında, sağlık çalışanları ve hastaların uzaktan iletişim kuracak, gerektiğinde hasta hastaneye gitmeden sağlık hizmeti alabilecek.

Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde bilgisayar kullanımını arttırmak ve uluslararası ölçekte uygunluğunu sağlamak için başlattığı HIMSS projesi sürüyor. 

 Sağlık Bakanlığı’nın HIMSS Avrupa organizasyonu ile yaptığı anlaşma ve iş birliğini dikkate alan Mobit Bilişim hastaneler için Özel Projeler geliştiriyor. 

Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde bilgisayar kullanımını arttırmak ve uluslararası ölçekte uygunluğunu sağlamak için başlattığı HIMSS projesi sürüyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Mobit Bilişim Teknolojik Hizmetler Direktörü Bahattin Alcan “Distribütörü olduğumuz Xplore, Mitac, Aaeon, DT Research ve ClinicAll markalarındaki geniş ürün portföyümüz ve ARGE ekibimiz sayesinde pazara sunduğumuz başarılı çözümler bizler ya da bayilerimiz tarafından geliştirilerek Sağlık Sektöründe kullanılıyor.

Bu sektör için üretim yapan firmaların sunduğu cihazların en önemli özellikleri; yüksek dayanıklılık, anti-bakteriyel dış kaplama ve kimyasal dezenfektasyona dayanıklılıktır.

Çözüm ve projelerimiz içinde; hastanın kapıda karşılanmasından, dosya takibine, hasta başı terminali ile sağlık durumunun kesintisiz izlenmesine, hemşire çağrı sistemi ile acil durumlarda hızla sağlık personeline ulaşmasına, hatta protezlerin 3 boyutlu yazıcı ile oluşturulmasına kadar birçok konunun olduğunu belirtiyor. Yüksek dayanıklılığa sahip, anti bakteriyel dış kaplamalı, kimyasal dezenfeksiyonlara dayanıklı, pil ömrü uzun ve son derece hafif olarak tasarlanan bu bilgisayarlar, sağlık personelinin de çalışma şartlarını iyileştiriyor” dedi.

Alcan, cep tabletlerle, hafif, estetik ayrıca su sıçramaları gibi unsurlara dayanıklı IP54 sertifikalı ürünler ile sağlık çalışanlarının, günlük klinik ortamındaki çalışma şartlarını kolaylaştırdıklarını belirtirken “Bu tabletlerin yanı sıra, hemşirelerin hasta ihtiyaçlarına yönelik çözüm niteliğindeki mobil klinik asistan diyebileceğimiz,‘Hasta Başı Terminali’ de sağlık sektörü için geliştirilmiş tam fonksiyonlu bir çözümdür.

Hasta işlemlerinin mobil ortama taşınmasıyla, bilgiye her yerden-her an erişim, doğru hasta-doğru ilaç eşleştirmesi, hastaya ayrılan vaktin artması, bakım hizmetlerinin kalitesinin arttırılması ve medikal hataların azalması sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

1998 yılında kurulan Mobit Bilişim A.Ş, başta mobil sistemler olmak üzere; sunum sistemleri, tablet PC çözümleri, enerji depolama sistemleri ve kurumsal yazılım ve iş çözümleri alanlarında faaliyet göstermektedir. 17 yıllık OT/VT, 8 Yıl Enerji ve Sunum Sistemleri alanında tecrübeye sahiptir. Bünyesinde yazılım, Ar-Ge ve üretim departmanları faaliyet göstermektedir. Sunduğu donanım ve yazılım çözümleri Mısır, Tunus, Fas, Azerbaycan ve Gürcistan’a gibi ülkelerde kullanılmaktadır. 

DİJİTAL-KAĞITSIZ HASTANE NEDİR?

Dijital hastane derecelendirmesi, sağlık alanında bilişim teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasıyla, 
sağlık kuruluşlarını karşılaştırmada kullanılan ölçütler arasına girmiştir. Uluslararası kabul görmüş
bir ölçüt olarak dijital hastane kavramı, bilişim teknolojilerinin hasta ve çalışan yararına kullanıldığı 
bir hastaneörneğini öngörüyor. 

Ancak, bir hastanede bilişim teknolojilerinin kullanılıyor olması
o hastanenin dijital hastane olarak nitelendirilmesi için yeterli olmamaktadır. 

Dijital hastane; idari, mali ve tıbbi süreçlerde asgari düzeyde bilişim teknolojilerinin kullanıldığı 
bir hastaneden her türlü iletişim aracı ve tıbbi cihazın birbiriyle ve diğer bilgi sistemleriyle 
entegre olduğu, sağlık çalışanları ve hastaların tele tıp ve mobil tıp uygulamalarıyla hastane 
içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği hastaneye kadar geniş bir yelpazede tanımlanabilir. 
 

NEDEN DİJİTAL HASTANE?

Çeşitli yönetim ve hizmet alanlarını içinde toplayan sağlık kuruluşlarında süreçlere ve hastalara dair çok çeşitli veri toplanmaktadır. Her türlü karar alma aşamasında bu verilerin kullanılabilir olması kritik bir öneme sahiptir.

Özellikle, hasta ile ilgili verilerin ve istemlerin hasta başında sisteme girilmesi; hasta ile ilgili her türlü tıbbi bilgiye (laboratuvar sonuçları, radyolojik görüntüler, günlük tıbbi ölçümler vs.) hastane içinden veya dışından anlık erişilmesiyle iş süreçleri hızlanacak, tıbbi hatalar en aza inecektir.

Hastanelerimizin dijital olmasının getirileri şu şekilde sıralanabilir;
Dijital hastanelerde hekimlerimiz ve hemşirelerimiz hastalarına ait bilgilere zaman ve mekân kısıtlaması olmadan erişebileceğinden; vatandaşlarımızın hastanede bekleme ve yatış süreleri en aza inecek, hastaya ayrılan vakit artacaktır.

İnsanın mekanik çalışmasına ihtiyaç azalacak, tıbbi ve idari hatalar en aza inecektir.
Dijital hastanelerde kâğıt ve röntgen filmi kullanımı azalacağından film ve kırtasiye maliyetleri asgari seviyeye düşecektir. Ayrıca radyolojik görüntüler CD ve dijital ortamlar üzerinden verileceği için çevre de korunmuş olacaktır.

Dijital hastanelerde elektronik sağlık kayıtlarının güvenilir bir şekilde tutulması, saklanması ve rapor edilmesine imkân sağlanarak, hastaların tedavi süreçleri bir bütün olarak takip edilmekte, bu uygulama, teşhiste ve hasta işlemlerinde hız kazandıracak, değerlendirmelerde doğruluk ve kaliteyi artıracaktır.

İlaç takip sistemleri kullanımı; akılcı ilaç kullanımı, bütün eczanelerde iki boyutlu barkod ve barkod okuyucu kullanımı, üretici şirket tarafından ambalajın diğer tarafına ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgilerini içeren kare kod uygulamasına imkân vermektedir. 

Dijital hastanelerde, farklı ilaçların aynı anda uygulanmasıyla ortaya çıkabilecek yan etkiler, karar destek sistemlerinin uyarılarıyla tespit edilebilmektedir.

Dijital hastanelerde, hastanın herhangi bir ilaca alerjisi varsa bu ilacın uygulanması isteminde sistem uyarı vererek hastaya yanlış ilaç verilmesini engellemektedir. 

Dijital hastanelerde yöneticilerimiz performans izlemi ve değerlendirmesini daha kolay ve hızlı yapabileceklerdir. Böylece, finansal kaynakların etkin ve verimli kullanımı sağlanacak ve kayıt dışı giderler önlenecektir.  Kesin envanter yönetimi sağlanır, veri madenciliği ve istatistiksel veri analizlerinin yapılması mümkün olur.  iha

Bu haber toplam 3396 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Uzmanından toz taşınımı uyarısı26 Nisan 2024 Cuma 10:44
  • Lamine Diş25 Nisan 2024 Perşembe 08:56
  • Organik Kakao Ürünleri25 Nisan 2024 Perşembe 08:49
  • Hakkari'de yaralı can dost tedavi altına alındı21 Nisan 2024 Pazar 10:34
  • Hakkari fizik doktoru bekliyor19 Nisan 2024 Cuma 10:52
  • Depresyon ve Obezite!17 Nisan 2024 Çarşamba 16:35
  • Çocuklarda oluşan morlukları önemseyin17 Nisan 2024 Çarşamba 09:51
  • Cildi En İyi Nemlendiren Ürünler17 Nisan 2024 Çarşamba 09:48
  • Mevsimsel polen alerjisine dikkat16 Nisan 2024 Salı 22:50
  • Parkinson erken teşhisle kontrol altına alınabilir16 Nisan 2024 Salı 10:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim