• BIST 10045.74
  • Altın 2412.19
  • Dolar 32.2444
  • Euro 34.5848
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Uçan süpürge"Çocuk Gelinler"için Hakkari'de

Uçan süpürge"Çocuk Gelinler"için Hakkari'de
Hakkari'de düzenlenen bir etkinlikte Hakkari'deki kız öğrenciler bir birinden güzel konuşmalarla herkesi kendilerine hayran bıraktılar.


FEYZULLAH TAŞ
HAKKARİ (İHA) - Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin 54 ilde Sabancı Vakfı'nın desteğiyle yürütmekte olduğu "Çocuk Gelinler" projesi kapsamında, Hakkari Atatürk Kültür Merkezi'nde kız öğrencilere yönelik ücretsiz film gösterimi ve söyleşi düzenlendi.

Hakkari Kadın Merkezi'nin (KAMER) de destek verdiği söyleşiye Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, belediyenin kadın encümenleri ile değişik okullardan çok sayıda kız öğrenci katıldı. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin; küçük yaşta veya zorla evlendirmelere dikkat çekmek, bu yaygın sorunun çözümünde toplumsal iş birliği arayışlarını hızlandırmak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla hazırladığı Çocuk Gelinler Projesi'nin, Sabancı Vakfı tarafından desteklendiği belirtildi.

Türkiye'nin çocuk gelin nüfusun en yoğun olduğu ülkelerden biri olduğu belirten Çocuk Gelinler Projesi Koordinatörü Selen Doğan, bugün dünyada 60 milyondan fazla 'çocuk gelin' olduğu tahmin edildiğini ifade etti.

Yapılan kısa film gösterisinin ardında yörede küçük yaşta evlendirilen kızlarla ilgili söyleşiye geçildi. Hiç çekinmeyen genç kızlar ellerine mikrofonu alarak eski Hakkari ile şimdiki Hakkari arasındaki farkı anlattı. Son zamanlarda kızların okullaşma oranının hızla arttığına dikkat çeken kız öğrenciler, eğitim sayesinde kızların artık rahatlıkla kendilerini ifade edebildiklerini belirtti. Bazı öğrenciler ise Hakkari'de halen küçük yaştaki kızların evlendirildiğini belirterek, ailesi tarafından zorla evlendirilmek isteyen bir arkadaşlarının ise kayıp olduğunu, arkadaşlarının cesedini bir dere yatağında aradıklarını ifade etti. Oldukça tartışmalı geçen söyleşide kızlar kendi fikirlerini başarıyla savundu.

Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir ise, Türkiye genelinde 5 ay içinde 152 kadının farklı sebeplerden dolayı öldürüldüğünü belirtti. Kamer Hakkari Şube Başkanı Zozan Selimoğlu ise, şiddetin sadece Hakkari bölgesine ait olmadığını belirterek ,"Şiddet evrensel ve her yerde farklı uygulanmaktadır. Hakkari'nin değişik mahallelerinde yaptığımız alan çalışmasında 17 ile 65 yaş grubu 3 bine yakın kadınla görüşmeler yaptık.

Erken yaşta evliliklerin çoğunlukta olduğunu tespit ettik. Bu erken yaşlarla birlikte
gelen şiddetin başlangıcı ise kendisini gösteriyor. Bunun önüne geçmek için toplumsal olarak hepimize görevler düşüyor. Ne kadar çok paylaşım ve dayanışmadan yana olursak o kadar çok birbirimize destek oluruz. Bu konuda genç kadın ve kızlarımıza büyük görevler düşüyor. Bu gibi konuları ailelerimizle paylaşmamız gerekiyor" dedi.
 

Bu haber toplam 4805 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim