• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Uzmanlardan diz kireçlenmesi önlemi

Uzmanlardan diz kireçlenmesi önlemi
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, özellikle orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkan diz kireçlenmesinin birçok farklı tedavi seçeneği olduğunu, her hastaya aynı tedaviyi vermenin doğru olmadığını belirtti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, özellikle orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkan diz kireçlenmesinin birçok farklı tedavi seçeneği olduğunu, her hastaya aynı tedaviyi vermenin doğru olmadığını belirterek, tedavinin başarıya ulaşabilmesi için bireyselleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, özellikle orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkan diz kireçlenmesinin birçok farklı tedavi seçeneği olduğunu ifade etti. Her hastaya aynı tedaviyi vermenin doğru olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, hastanın yaşına ve hastalığın seviyesine göre, hastaya en faydalı olabilecek yöntemin uygulanması gerektiğini vurguladı.

Diz kireçlenmesindeki tedavi seçeneklerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, “Eklem kireçlenmesi sadece eklem kıkırdağının değil, aynı zamanda eklemde yer alan kıkırdak altındaki kemik dokusu, eklem kapsülü, eklem civarında yer alan kaslar gibi yapıların bozulması, yıpranması sürecini içeren düşük doz iltihaplanma ile giden eklem hastalığıdır. Eklemde oluşan mekanik hasarı vücut-eklem iyileştirmeye çalışmaktadır.

Nasıl insanın saç tellerinde beyazlaşma ortaya çıktığı zaman eski halini alması muhtemel değilse, artroz ortaya çıkınca insanlarında kıkırdak dokusunun eski halini almasını beklemek de yanlış olur. Günümüzde kıkırdak dokunun onarımına katkı sağlayan çeşitli tedaviler mevcuttur” şeklinde konuştu.

Hastalığın seviyesine göre uygulanan tedaviler
Diz kireçlenmesi için hastalığın seviyesine göre uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemlerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, ‘’PRP, CGF, sitokinden zengin plasma, otolog konsantre prp gibi serum uygulamaları diz kireçlenmesinin seviyesine göre uygulayacağımız tedavi seçeneklerindendir.

Bu uygulamalardaki amaç; etkilenen dokuda serum içerisinde bulunan sitokinler ve hücresel elemanların iyileşmeyi uyarıcı etkisinden faydalanmaktır. PRP hücresel içerik olarak çok az kırmızı kan hücresi ve yoğun kan pulcuğu içerir. Sitokinden zengin plasma ise hücresel içeriğe sahip değildir. Sitokinden zengin (akıllı plasma ) eklemde var olan yangısal reaksiyonu daha fazla azaltmaktadır” dedi.

Erken evre diz kireçlenmesi hastalarında karın ya da kemik iliği kaynaklı kök hücre uygulamalarında oldukça iyi sonuçlar alınabildiğini kaydeden Bağçacı, ileri yaşta ve dizde sıvı kaybının, lubrikasyon azalması varlığında eklem içine hyaluronik asit uygulamasının da iyi bir seçenek olduğunu kaydetti.

Diğer bir tedavi seçeneği olan Proloterapi uygulamasından bahseden Bağçacı, “Bu uygulama hem eklem kıkırdağında onarım yapabilir hem de ekleme destek olan bağ dokuların kalınlığının artışını ve onarımını sağlar. Diz kireçlenmesinde eklem kıkırdağının yapısının korunması ve onarımını hedef alan tedaviler yanında eklemi destekleyen yapılar ve kaslar güçlendirilmelidir. Denge artırıcı egzersizler tedavide yer almalıdır’’ diye konuştu.

İleri evre kireçlenmelerde diz içerisinde ağrının azaltılması ve bariyer görevi görmesi açısından oldukça değerli bir yöntem olan Poliakrilamid uygulmasından bahseden Dr. Öğrt. Üyesi Sinan Bağçacı, “Diz kireçlenmesinde ameliyatsız poliakrilamid hidrojel (İPAAG) uygulanması işlemine, sıvı diz protezi diyoruz. Fayda eden uygulama uzun süre etkinliğini koruyabilmektedir’’ şeklinde konuştu.

Diz kireçlenmesinin nedenleri
Diz kireçlenmesinin genetik yatkınlık, beslenme, uyku ve stres ile yakından ilgili olduğunu ifade eden Bağçacı, “Bu saydıklarımın yanı sıra kişi kıkırdaklarına ne kadar iyi davranırsa, o kadar uzun süre o kıkırdaklar kişiye eklem sağlığı açısından yardımcı olacaktır.

Zamanla kıkırdaklar yıpranıp diz kireçlenmesine neden olmaktadır. Ama diz kireçlenmesiyle ne kadar erken tanışıp tanışmayacağımız, yine kişinin kendisine bağlıdır. Örneğin kilo eklem sağlığı için zararlıdır. Daha doğrusu kilolu olup, yeteri kadar kas kütlesine sahip olmamak zararlıdır.

Kilolu olup da kas kütlesi yeterli ise bu durumu telafi edebilir. Kilolu olan insanlarda kas kütlesi az ise, eklemlere binen yük daha fazla olur. Kas kütlesinin bilinçsiz bir şekilde aşırı artırılması da iyi değildir. Bir eklemin ya da bir dokunun esneyebileceği bir kapasite vardır. Bu kapasite aşıldığı zaman da o dokuda hasara neden olur. Sağlığımız için her şey dengeli olmalıdır” ifadelerini kullandı.İHA

Bu haber toplam 832 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gür ailesinden taziye teşekkür mesajı24 Nisan 2024 Çarşamba 13:24
  • Korkmaz ailesinin acı günü!22 Nisan 2024 Pazartesi 00:14
  • Özdemir ailesinden taziye teşekkür mesajı19 Nisan 2024 Cuma 13:38
  • AHMET ONAY-MUSA ÇİFTÇİ!18 Nisan 2024 Perşembe 14:19
  • Ahmet Onay'ı binler uğurladı13 Nisan 2024 Cumartesi 22:56
  • Başkan Kaya," Acılı aileleri yalnız bırakmıyor"12 Nisan 2024 Cuma 10:59
  • Başkan Kaya "Üzüm ailesini taziyesine katıldı"11 Nisan 2024 Perşembe 16:18
  • Çiftçi ailesinden taziye teşekkür mesajı04 Nisan 2024 Perşembe 03:01
  • Seçimi kurayla kaybetti, kalp krizinden vefat etti01 Nisan 2024 Pazartesi 01:21
  • Çiftçi ailesinin acı günü!30 Mart 2024 Cumartesi 19:47
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim