• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C

Valilik köy tazminatlarını faize yatırdı iddiası

Valilik köy tazminatlarını faize yatırdı iddiası
Hakkari’de köyleri boşaltılan bütün mağdurların köy tazminatlarını ödenmesine rağmen Çukurca İlçesi’ne ait tazminatların ise Hakkari valiliği tarafından faize yatırıldığı iddia edildi.

5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında avukatları vasıtasıyla 2005 Yıllında Hakkari Valiliği Zarar Tespit Komisyon Başkanlığı'na başvuran Hakkari İli Çukurca merkez sakinlerinin dosyaları aradan 7 yıl geçtikten sonra avukatlarının sulh nameleri 2012 yılı Kasım ayında imzalamaları ile kesinleşmişti. Hakkari’ de köyleri boşaltılan bütün mağdurlar 2010 yılında tazminatlarını almış olmalarına rağmen bölgedeki en yoğun çatışma ortamının yaşandığı Çukurca İlçesi sakinler ise halen tazminatlarını alamadığı belirtildi.


Bu konuda mağduriyetlerini dile getiren Çukurca İlçesi sakinleri, bir an önce bu ödemelerin yapılması konusunda dileklerini dile getirdiler. Çukurca İlçesi sakinleri,” Ödemeler ile ilgili olarak bütün yetkiyi avukatlara verdik ve avukatlardan ödeme yapmasını bekliyoruz. Ancak avukatlarından aldığımız bilgiye göre T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Çukurca İlçesi ile Yüksekova İlçesi Dağlıca Köyü başvurucularının tazminatlarının ödenmesi için 20 Aralık 2012 tarihinde Hakkari Defterdarlık il Müdürlüğü'ne 20 Milyon TL’ nin gönderildiğini, bu paranın aynı gün Hakkari Valiliği Zarar Tespit Komisyon Başkanlığının ödemelerini yapan Hakkari İl Özel İdaresi Müdürlüğü'nün hesaplarına aktarıldığını örgendik”

 

PARAMIZ FAİZE YATIRILDI

Çukurca İlçesi sakinleri, 20 Milyon TL paranın 20.12.2012 tarihinden bu yana Hakkari Valiliği Zarar Tespit Komisyonuna gelir sağlamak için faize yatırıldığını iddia ettiler. Çukurca İlçe sakinleri aldıkları bilgiye göre bu faiz parasıyla Zarar Tespit Komisyon Başkanlığı'na araç ve benzeri ihtiyaç malzemeleri alınacağını öğrendiklerini ifade ederek, paranın 20.12.2012 tarihinde gelmiş olmasına rağmen halen vekillerine ödememe yapılmaması sebebiyle kızgınlıklarını ve mağduriyetlerini dile getirerek 5233 Sayılı Yasa kapsamında hak kazandıkları tazminat tutarlarının iradeleri dışında Hakkari Valiliği lehine faiz getirisi getirmesi için bankaya yatırılması sebebiyle uğramış oldukları gelir kaybı yönünden Hakkari Valiliği Zarar Tespit Komisyon Başkanlığı aleyhine avukatları vasıtasıyla alacak davası açacaklarını, tazminatlarını bu şekilde geciktirerek yasal olmayan bir şekilde vatandaşın parası üzerinden faiz geliri elde etmeye çalışanlar hakkında  yine avukatları vasıtasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını belittiler. İlçe sakinleri, dosyalarının sonuçlandırılmasında Hakkari Valiliği zarar Tespit komisyon Başkanlığı tarafından 5233 Sayılı Yasa da bulunmayan düşük birim fiyatlarının uygulandığını, bununla da yetinilmeyerek ayrıca yüzde 40-50 arasında  bir indirim uygulandığını dile getirdiler. Bütün bu haksızlıklar yetmiyormuş gibi bize ödenmesi için gönderilen tazminatların Hakkari Valiliği lehine faiz getirisi elde etmek üzere bankaya yatırılması ve ödemelerin çeşitli geciktirilmesi Çukurca Halkı ile alay etmekten başka bir şey değildir” şeklinde konuştular.

 

İlçe sakinlerinin dosyaları ile ilgilenen avukatlar ise,”Yasada 3 ay içersinde sulhnameye ulur verildikten sonra ödeme yapılacağı belirtilmişse de Çukurca ilçesi sakinlerinin köy dosyalarının parası ise zaten gelmiştir. İdarenin bu para üzerinde tasarrufu hakkı yoktur. Biran önce ilçe sakinlerinin avukatlarına ödeme yapması gerekmektedir. Aksi taktirde bu tutum görevi kötüyü kullanma suçunu oluşturur” şeklinde konuştular.

 

İHA muhabirinin telefonla görüştüğü Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu’ ise Çukurca ilçesi köy tazminat paralarının faize yatırıldı mı sorusuna ilçe sakinlerinin köy tazminatı paralarının normal mecrada ödeneceğini belirterek, bunun dışında ise bilgi vermedi. Hakkarihabertv.com

 

 

Bu haber toplam 6533 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim