• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C

VAN İLİ 4 GÜN FESTİVAL KENTİ OLACAK

VAN İLİ 4 GÜN FESTİVAL KENTİ OLACAK
Van Belediyesi tarafından `Güneşin yurdunda sanatla tarihe akıyoruz` sloganı ile bu yıl ilki yapılacak olan 1. Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivalinin tüm hazırlıkları tamamlandı.

VAN (İHA) 30 Haziran-04 Temmuz tarihleri arasında yapılacak festivale Serhado, Hesen Şerif, Tara Caf, Mehmet Atlı, Yücel Arzen, Servet Kocakaya ve Silbu Sitari gibi önemli sesler renk katacak. Bu yıl ilki yapılacak olan ve halk arasında büyük heyecanla beklenen festivalde ayrıca Cumhuriyet Caddesi 4 gün boyunca kapatılarak stantlar ve sergiler kurulacak. Festivale, Van`a bağlı ilçeler ve başta Ağrı, Hakkari, Bitlis olmak üzere birçok ilden de katılımlar olacak. Özellikle Ermenistan, İran ve Irak`tan da büyük bir katılım beklenirken, festival konser ve etkinliklerinin yapılacağı yerler ise tam bir tarih ve doğa harikası alanlar olarak seçildi..

Yaklaşık 3 aydır hazırlık çalışmaları yapılan festivalin programı ise dolu dolu geçecek. Van`da festival amacıyla kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi`nde ise 4 gün boyunca kapatılarak stantlar ve sergiler açılacak. Ortadoğu ve Türkiye`nin neredeyse tüm renklerinin ortaklaşacağı festivalin büyük bir bölümü ise Kürtçeye ayrıldı. Festivalde konser, panel, söyleşi, sergi, dengbej dinletileri, tiyatro, çocuk oyunları, şiir dinletileri ve gezi programları yer alıyor. Festival kapsamında ilk kez mahallerde film gösterimleri de yapılacak.


Basınla kahvaltıyla başlayacak olan festivalin ilk dinletisini Tara Caf, Mehmet Atlı ve Şerko verecek. Resim, fotoğraf, heykel ve stantların açılışı festivalin ilk gün startı verilecek. Yine ilk gün halk dansları, davul-zurna ekipleri ve erbane ekipleri ve halkın katılımı ile Kale yolundan açılış konserinin yapılacağı Kültür parkına kadar festival yürüyüşü düzenlenecek. Van Kalesi Kültür Parkı`nda yapılması planlanan festivalin açılış konserine ise Van MKM grubu, Tunus`un asi sesi Amel Mathlouthi, Koma Girava Roje, Hesen Şerif ve sanatçı Servet Kocakaya katılacak.

Festivalin ikinci gününde ise `Ji Diroka Kurdan Se reng: Feqiyê Teyran, Ehmede Xani-Said-i Kurdi` adıyla dil bilimci Sami Tan, Lal Laleş, Şerefxan Cıziri ve Henife Taşkın`ın katılımı ile bir panel yapılacak. Bu panelin ardından `Yaşamın her alanında tecavüz kültürü` başlığı ile moderatörlüğünü Mekiye Ormancı`nın yaptığı psikolog Pınar Saruhan, araştırmacı Gülçiçek Günel ve Doğubeyazıt Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz`ın katılımı ile ikinci panel yapılacak. Dicle Fırat Kültür Merkezinin `Evina gul u masi` oyunu ile Vanlıların karşısına çıkacak. Aynı gün Erivan Dengbejleri Feyzoye Rizo, Egide Cimo, Hemide Mecid, Cafere Farqini, Gazin, Kurde, Henif ve Mala Dengbejan`dan, Dengbejler bir dinleti sunacak. Günün sonunda ise İskele sahili Yaşar Kemal Parkı`nda Karedeniz gruplarından Grup Nena, Mahabad ve Yücel Arzen`in katılımı ile bir müzik dinletisi sunulacak.

3 Temmuz tarihinde ise Akdamar adası ve Muradiye şelalesine gezi düzenlenecek. Akdamar adasında Erivan Dengbejleri Feyzoye Rizo ve Egide Cimo küçük bir dinleti sunarken, aynı anda Muradiye şelalesinde ise Dengbej dinletisi verilecek. Gezinin ardından Av. Fethi Gümüş`ün `Tarihe tanıklık etmek: 12 Eylül gerçeği ve Diyarbakır Cezaevi gerçeği` konulu söyleşisi gerçekleşecek. Aynı gün Devlet Tiyatrosu`nda Gever MKM folklor ekibi bir gösteri sunacak. Festivalin en dikkat çeken programı ise Egiide Cimo ve Ermeni sanatçı Suren Aseduryan`ın `Van Kalesinde gün batımı: Tüm katliamlara karşı yönümüzü Güneşe dönüyoruz` etkinliğinde bir araya gelerek mey ve düdük dinletisi sunmaları olacak. Programın ardından şair Hicri İzgören ve Berken Bereh şiir dinletisinde buluşurken, Cumhuriyet Caddesinde Koma Agire Zerdeşt ve Koma Wetan`ın katılımı ile bir konser düzenlenecek.

Gecenin sonunda ise Mezopotamya Dans grubunun Kawa Destanı isimli performansı sunulacak. Festivalin son gününde de 2 önemli panel düzenlenecek. Nuri Fırat`ın moderatörlüğünde Gülçiçek Günel Tekin, Fırate Dengizi ve Mehmet Çakmak`ın katılımı ile `Kültürel Kırım ve alternatif kültür politikaları` konulu bir panel düzenlenecek. Aynı gün Ayhan Bilgen`in moderatörlüğünü yaptığı Doç. Dr. Maya Arakon, Gazeteci Hüseyin Aykol, Asrın Hukuk Bürosu`ndan Av. İrfan Dündar`ın katılımı ile "Kürt Sorununun demokratik çözümü için muhataplık-müzakere` konulu bir panel daha düzenlenecek. Festival öncesi açılan dil atölyesinin performansının da sunulacağı festivalin kapanış konseri ise önemli sanatçı ve grupları bir araya getirecek.

Van Kalesi Kültür Parkı`nda yapılacak olan kapanış konserine Van MKM grubu, Koma Gulen Xerzan, Kürt müziğini farklı bir tarzla Avrupalılara sevdiren Silb u Sitari ve Kürtçe hip hop sanatçısı Serhado müzik ziyafeti sunacak.

Bu haber toplam 5100 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sanatçı Aydın Aydın'den maymun çiçeği uyarısı31 Ağustos 2024 Cumartesi 10:15
  • HAKKARİ’DE SANAT MERKEZİ!12 Ağustos 2024 Pazartesi 14:32
  • Cilo festivali halaylarla sona erdi12 Ağustos 2024 Pazartesi 08:55
  • Cilo festivalinde renkli görüntüler11 Ağustos 2024 Pazar 11:41
  • Türkiye'nin en yüksek festivali 202410 Ağustos 2024 Cumartesi 22:58
  • Hakkari'de düzenlenen "6. Cilo Fest" başladı10 Ağustos 2024 Cumartesi 13:17
  • Cilo-festivali için geri sayım başladı09 Ağustos 2024 Cuma 09:21
  • Cilo Festivali için yerinizi ayırtın07 Ağustos 2024 Çarşamba 10:27
  • Hakkari Valiliğinden Cilofest açıklaması30 Temmuz 2024 Salı 09:38
  • Gezen Sinema Hakkari’de29 Temmuz 2024 Pazartesi 11:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim