• BIST 10045.74
  • Altın 2427.372
  • Dolar 32.4375
  • Euro 34.7804
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Van’da yoğun bakım üniteleri doldu

Van’da yoğun bakım üniteleri doldu
Van'da son bir ayda koronavirüs vakalarında büyük bir artış gözleniyor.

Bazı Kürt illerinde olduğu gibi Van'da da aşılama oranı beklenenin çok altında seyrediyor.

Özellikle son bir haftada koronavirüs nedeniyle hastanelerin yoğun bakım üniteleri neredeyse yüzde 90 oranında dolmuş durumda.

Kentte birçok noktada aşı stantları oluşturulmasına rağmen halk hala aşıya karşı hala mesafeli.

Van-Hakkari Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Rıdvan Şin, aşılama kampanyasının başlangıcından bu yana yeterli etkiyi göstermediğini söyledi. İkna kampanyasının daha önceden başlatılması gerektiğini belirten Dr. Rıdvan Şin şöyle konuştu:

“Kentte dördüncü pik yaşandığı doğru. Biz yoğun bakımlarda çalışan arkadaşlarımızı arayıp teyit ediyoruz. Evet yoğun bakımlardaki hasta sayılarında ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Şu an bir oran veremem ama Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nde bir hafta önce bir doktor arkadaşım nöroloji yoğun bakımın 20 yatağının Covid servisine verildiğini söylemişti.

Birçok alandaki yoğun bakımlar şu an kendi birimlerine hizmet etmiyor, Covid hastalarına hizmet ediyor. Bu da Covid artışını, yoğun bakım artışını gösteriyor. Onun dışında Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne bağlı İstanbul Hastanesi yoğun bakımda çalışan hasta arkadaşlarımız da Covid yoğun bakımlarda hasta sayısında son bir iki haftadır ciddi bir artış olduğunu söylüyorlar.”

“İyi yönetilemedi”

Dr. Rıdvan Şin vakaların neden Van'da artışa geçtiği ile ilgili ise; bunun sadece Van’a özgü olmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Bu sadece Van'la ilgili değil. Pandeminin başından beri süregelen aksaklıklar diyebiliriz. İnsanlarda aşı açısından pozitif algı oluşturulamadı. Yani insanların çoğu aşıya karşı. Aşı yaptırmayan insanlar da özellikle yeni varyantlara denk gelince ciddi sıkıntılar yaşayabiliyorlar.

Aşı kampanyası ile birlikte her köşe başında bir stant açılmış ama insanlar da rağbet görülmüyor. Nasıl olduysa aşıya karşı bir antipati ile dolmuş durumdalar. Bu konuda da yeteri kadar pozitif algı oluşturulamadı.

İyi yönetilemedi diyebiliriz. Onun dışında pandeminin başından beri tedavi yönüyle uğraşıldı yani hastalıktan korunma kısmı ihmal edildi. Tabiri caizse insanların hasta olması beklendi, hasta olduktan sonra ‘tedavi ederiz’ diye bakıldı. Tabipler Birliği başından beri insanların hasta olmamasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Dr. Şin, Delta varyantının etkisi olup olmadığı konusunda ise; “Delta varyantının tespiti konusunda yeterli çalışma yapılmıyor. Bu varyant'ta ilgili yeterince resmi açıklama yapılmıyor” dedi.

‘İnsanlar ikna edilemiyor’

İnsanları aşçı olmaya ikna etmek için tabip odaları olarak başlattıkları etkinlikler hakkında bilgi veren Dr. Rıdvan Şin, “Mesela biz bugün Türkçe, Kürtçe ve Arapça yazılı olan “aşı olun” çağrısında bulunulan bir broşür dağıttık. Ayrıca insanları ikna etmeye çalışıyoruz.

Ama resmi olarak bunlar yapılıyor mudur? Yani yeterince stant var. Eskiden aylar boyu yok deniliyordu şimdi yeteri kadar aşı var standı var ama insanlar ikna edilemiyor. Bu da son 1-2 haftanın işi değil; Sağlık Bakanlığı başından beri bilimsel veriler temelinde yaklaşsaydı belki bugün insanlar aşı olurdu” ifadelerini kullandı.İHA

Bu haber toplam 1114 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim