• BIST 10082.77
  • Altın 2430.881
  • Dolar 32.3957
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Yasaklı liderler yasaklı kentte

Yasaklı liderler yasaklı kentte
Yasaklı kent diyoruz Hakkari’ye çünkü demokrasinin, hizmetin, barışın girmediği bir yerleşim birimiyiz.

Kaçak sigara, kaçak benzin ve kaçak çayı kente soktuğumuz gibi kaçak yollardan demokrasiyi sokamadık bu kente. Günlük gazeteyi bile tüm Türkiye sabah kahvaltıda okurken biz hala akşamları okuyabiliyoruz.

Soğuk ve karanlık en erken Hakkari’yi okşar. Yasaklı kente gelince tüm yorgunluğunu atan ve son derece mutlu olan biri var; tabiî ki Ahmet TÜRK… Ahmet TÜRK için Hakkari, Mekke ve Medine gibi kutsal geliyor. Cölemerklilere karşı hele hele Gever halkına çok özel bir sempatisi var. Bazı liderler yorgunluk atmak için turistik bir belde veya beş yıldızlı bir kaplıca tercih ederken o Yüksekova’da herhangi bir  evde olmayı tercih eder.

Kürt halkının temsilcilik yükünü sırtlayan çok lider oldu ama hiçbiri Ahmet TÜRK gibi farklı sevilmedi. Hakkari , Ahmet TÜRK için oksijen, nefes, enerji kaynağıdır. Acılar ve sancılarla dolu bir yaşam öyküsü de var aslında. Ağabeyi öldürüldü, daha 10 yaşında iken babasını kaybetti.

Türk ve Türkiye soyadları üvey annesinden alınmıştır.

Ahmet TÜRK’ün babası Hacı Sinan, bir oduncuydu. Osmanlı Paşalarından İbrahim Paşa, ölmeden önce kaleyi andıran kasrını ve topraklarını bölgenin aşiret reislerinden Hüseyin Kanco’ya bırakmıştı. Kanco, Hamidiye alayına bağlı bir kürt komutanıydı. O da ölmeden tüm mal varlığını yanında çalışan oduncu ( Ahmet Türk’ün babası) Hacı Sinan’a bıraktı. Fakat kızı Türkiye ile evlenmek şartıyla. Hacı Sinan bunu kabul etti ve kızı Türkiye ile evlendi ve Kanco aşiretinin de lideri oldu. Soyadı kanunu çıktığında Kürt Kanco’nun aşiret reisi Hacı Sinan, Türk soyadını aldı. Adı Sinan TÜRK, eşinin adı da Türkiye TÜRK oldu. Sinan Türk birkaç yıl sonra ikinci evliliğini yaptı ve bu eşinden Ahmet Türk doğdu.

Kaderin cilvesine bakın ki, ilerleyen günlerde Kürtler için siyasete soyunacak olan küçük Ahmet’in soyadı Türk olmakla kalmamış, üvey annesinin adı da Türkiye olmuştu.

Aslında tüm bunları özellikle bölge halkı çok iyi biliyor fakat “sen önce git soyadını değiştir”diye çoğalan eleştirilere soyadı krizinin nerden ve nasıl gelindiğini hatırlatmak istedim.

En kolay tanımlanabilen ve anlatılabilen bir yapıya sahiptir sayın Türk. Onun kalp güzelliği  barış güvercinlerinin kalbine benzer. Sakin, babacan ve içtenliği gizli silahıdır.

Tüm bunları neden yazdım; Aysel Tuğluk ile birlikte sık geldiği memleketimde kendisini yakından izledim ve gözetledim. Yasaklı liderlerin yasaklı kentimizde ne kadar mutlu olduklarını fark ettim.

 

Bu haber toplam 3626 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim