• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yılda 300 milyon dolar ihracat yapılıyor

Yılda 300 milyon dolar ihracat yapılıyor
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Ahmet Şen, Yüksekova Esendere Sınır Kapısı'ndan her yıl ortalama 300 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirtti.

(HATSO) Başkanı Ahmet Şen, sanayi sektörünün henüz önemli gelişme kaydedemediği Hakkari'de ihracatın artmasını sağlayan işadamlarını tebrik etti. Her geçen gün ihracat rakamlarında görülen artışın ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğunu ifade eden Şen, "İçinde bulunduğumuz bu zor şartlarda kolay olmaması gerekir, bunun bilincini hepimiz taşımaktayız" dedi.
 

Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaynayan kazan olan Orta Doğu pazarında yer almak, ülkemiz adına ticaret yapmak, büyük bir özveride bulunmak demektir. Günümüzde küresel ekonominin küçülmesi, gelişmiş ülkelerin finansının daralması dünya genelinde güven ortamını zedelenmiştir. İhracatımız çok zor şartlarda gerçekleşirken, ithalatta herhangi bir zorluk yaşanmıyor.

Buna dikkat edelim. Yüksekova Esendere Sınır Kapısı'ndaki ihracat çıtası her geçen yıl yükselmekte, yıllık ortalama 300 milyon dolara ulaşmaktadır. İthalat ise 1-2 milyon dolar olarak gerçekleşmektedir. İsteğimiz; iç gümrüklerin Hakkari veya Yüksekova'ya kurulması, Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğünün Hakkari'de kurulması, ithalatta kota tespiti ve emtia çeşitlerinin tespiti ve uygulamasında il valiliklerinin yetkilendirilmesi ve çeşit ve kotaların artırılmasıdır.

Esendere Sınır Kapısında 2009-2010 yılı olmak üzere her yıl ortalama 250-300 milyon dolar arasında ihracat, 1-2 milyon dolar ithalat yapılıyor. Diğer kapılar gibi ithalat
fazlası yok, ihracat var. Türkiye'de en çok gelir getiren kapı Esendere Sınır Kapısı'dır. Yılların özlemi olan Irak'a açılan Derecik ve Üzümlü Kapıları için Sayın Valimiz müjde verdi. Geçen hafta Devlet Bakanı Sayın Yazıcı da teyit ettiler.

İki kapımızın açılması için hükümet karar vermiştir. Bizler de bu karara çok sevindik ve bunun için en çok çabayı sarf eden Sayın Valimize şükranlarımızı sunuyoruz. Zap Suyu'nun enerjiye dönüşmesi, dağların turizme kavuşması ve madenlerin değerlendirilmesini halen bekliyoruz."
 

Bu haber toplam 4007 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim