• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

YJA son olarak kadınlara çağrı

YJA son olarak kadınlara çağrı
Demokratik siyasetin ancak yerelden kadın eliyle gelişebileceğine dikkat çeken YJA 2014 yerel seçimlerinin kadınlar için de bir referandum niteliğinde olduğunu belirtti.

Kürt kadınlarını, kadın örgütlerini, demokratik kesimleri "seçim çalışmalarında ortaklaşmaya, büyük bir seferberlik ruhuyla katılmaya" çağırdı. YJA Koordinasyonu 2014 yerel seçimleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ön seçimlerde halkın ortaya koyduğu demokratik iradeyi selamladı, başvuruda bulunan tüm kadın adaylara da teşekkür etti.

Kadın kota yerleri olarak belirlenen kimi yerlerde yapılan ön seçim çalışmalarında seçilen kadın adayları kutladı. Kürt kadınlarının 35 yılı aşkın mücadelede önemli kazanımlar elde ettiğinin altını çizen YJA, yaratılan tüm değerlerin kadın toplumsallığını geliştirerek savunulabileceğini ve kalıcı hale getirilebileceğini belirtti.

“Demokratik toplumsallık ancak kadına dayalı demokratik örgütlenmeler ve yapılanmalar ile mümkündür. Yerel yönetimlerde öz yönetim ilkesi temelinde kendi örgütleyen kadın, özgür belediyecilik anlayışını geliştirerek, başta AKP hükümeti olmak üzere, iktidarcı, cinsiyetçi, milliyetçi, tekçi tüm zihniyet ve yapılanmalardan da güçlü hesap sorma tutumu içinde olacaktır” denildi.

YEREL SEÇİMLER KADINLAR İÇİN DE BİR REFERANDUM

2014 Yerel seçimlerinin Kürt halkı kadar kadınlar açısından da bir referandum anlamını taşıdığına dikkat çeken YJA açıklaması şöyle devam etti. “Tüm kadınlar, halkımız, demokratik, özgür irade ve örgütlülükle Kürdistan’da tüm sömürgeci yapılanmaları silip, süpürecek bir seçim geliştirecektir.

 Kürdistan coğrafyasını tüm aykırı renklerden ve seslerden kurtararak onu asıl rengine, sesine ve özüne kavuşturacaktır. Kendin yap kendin oluştur’ perspektifi temelinde kadın toplumsallığı öncülüğünde demokratik toplumsallığı geliştirecektir.

Kadın açısından stratejik başarılar elde temek politik alanda geliştirilecek kalıcı kurumlaşmalar ile mümkündür. Bu nedenle yerel yönetim seçimlerinde Kürt kadınları olarak bir kez daha özgürlük beyanında bulunmak, onun örgütlü iradesini ortaya koymak varlık ve kurtuluş gerekçemizdir.”

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ DEMOKRATİK YÖNETİM MODELİDİR

YJA eş başkanlık sisteminin geliştirilmesinin iktidar, cinsiyetçiliğe dayanan ilişki biçiminin aşılmasındaki rolüne dikkat çekti. “Eş başkanlık sistemi bu anlamda kadın ve erkeğin demokratik bilinç ve irade kazanacağı bir alan olarak, demokratik yönetim modeliyle toplumun demokratikleşmesinde önemli bir kurumlaşmadır.

Kürt kadınları olarak öz yönetimini geliştirmede önemli bir düzeyi kazanmış bulunmaktayız. Önemli olan kazanılan bu düzeyin toplumsal alanda daha güçlü ifadeye kavuşması yani toplumsallaşmasıdır” dedi.

DEMOKRATİK SİYASET YERELDEN GELİŞİR

Demokratik siyasetin temel amacının demokratik toplumu ortaya çıkartmak olduğuna vurgu yapan YJA, kadınların da siyaseti yerelden başlayarak tüm toplumsal kesimleri kapsayacak tarzda, her alanda ortak tartışma ortak örgütlenmelere giderek geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

“Kadın, bunu güçlü geliştirdiği oranda siyaseti uygarlık sistemi boyunca iktidarcı-devletçi yapılanmaların tekelinde kurtararak, topluma mal edecektir. Demokratik siyasette öz yönetim, öz irade ve öz örgütlülüğe dayalı geliştiğinden, Kürt Kadını devletçi sistemin yabancılaştıran tüm kurum ve yapılanmalarına karşı durmayı bu seçimlerde de güçlü ortaya koyacaktır.  Bu temelde toplumsal muhalefeti geliştiren en temel güçlerden olarak kendisini özgür yaşamın güvencesi haline getirecektir” açıklamasında bulundu.

YJA son olarak kadınlara şu çağrıyı yaptı:

 “Tüm kadınların,‘özgür Önderlik, özgür toplum, özgür gelecek’ perspektifi temelinde başlayan seçim çalışmalarını geliştireceğine ve bir kez daha kadın adına, toplum adına ve tarih adına özgür ve demokratik iradeyi ortaya koyacağına inanıyoruz. 

 Bu inançla tüm kadınları, Kürt halkını, demokratik kesimleri seçim çalışmalarında ortaklaşmaya, büyük bir seferberlik ruhuyla katılmaya, demokratik bilinçle çalışmaya, başarı temelinde tarihi görev ve sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Bu haber toplam 8172 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Emlak patronu idam edilecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:55
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim