• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

YÖK BAŞKANIYLA SİZ-BİZ DÜELLOSU

YÖK BAŞKANIYLA SİZ-BİZ DÜELLOSU
Yükseköğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile Belediye Başkanı Dr. Fadıl bedirhanoğlu arasında

 HAKKARİ (İHA) - Hakkari`ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Yükseköğrenim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yerel yönetimlerin yardımıyla el birliği yaparak ayağa kaldırmaya çalışacakları Hakkari Üniversitesi`ne Suriye, İran ve Irak gibi komşu ülkelerden çok sayıda öğrenci çekilebileceğini söyledi.

 Üniversite binasında gazetecilerle sohbet ederek onların sorularını cevaplandıran YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, söz konusu üniversite kampüsünü bir an önce yapmaları gerektiğini belirtti. Kurulacak üniversitenin Hakkari için hayati bir önem taşıdığını belirten Özcan, bu üniversitenin el birliği ile ayağa kaldırılması gerektiğini belirtti.

 Hakkari`de işlerin zannedildiğinden kolay olmadığını belirten Özcan, "Burada büyük şehirler gibi çarçabuk binaları hemen ayağa kaldıramıyorsunuz. İmkanlar nekadar el veriyorsa o hızla işimizi yapmaya çalışacağız. Başbakan`ımıza rica ederek süreci hızlandırmaya çalışacağız. Gerek yerel kaynaklarımızla gerekse Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı`nı devreye sokarak para bulmaya çalışacağız. Yeni öğretim görevlileri kadroları ile buraya daha çok öğrenci çekmeye çalışacağız. Kurulacak üniversite, Hakkari`yi ÖSS sınavlarında son sıradan kurtarma yolunda bir adım olacaktır" dedi.


Bir gazetecinin üniversite bünyesinde bir Kürt Enstitüsü açılıp açılmayacağı yönündeki sorusuna ise Özcan, "Orası kolay, üniversite yerinde otursun da orası kolay" şeklinde cevap verdi. Üniversitede Hakkari Valisi Muammer Türker, Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ile bir süre sohbet eden Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yemeği burada yedi. Yemeğin ardından Belediye Başkanı Bedirhanoğlu ve beraberindekilerle üniversitenin yapılacağı Aslan Tepesi`ne çıkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, şehir manzarasına sahip üniversitenin yerini çok beğendiğini belirtti.

 BEDİRHANOĞLU İLE ÖZCAN ARASINDA `SİZ-BİZ` DÜELLOSU
Bir gazetecinin, "Türkiye geneline öğretim görevlisi kadroları verildi, neden Hakkari`ye verilmedi?" sorusuna Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Sayın Başbakan`ımız daha önce 2 bin kadro vermişti. Eğer bu güne kadar buraya bir kampüs yapılsa idi, güzel lojmanları olsaydı belki o öğretim görevlileri buraya gelirlerdi. Şimdi lojman yok, çocuğun gideceği okul yok. Siz hiçbir şey yapmadınız. Öğretim görevlileri neden gelsin? Hakkari`de siz güzel bir kampüs yapsaydınız öğretim görevlileri gelirdi" şeklinde cevap verdi.

  Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ise, "Sayın hocam, şimdi biz-siz diyeceğiz ve bu işin altından çıkamayacağız. O siz-bizler biraz ortadan kalksın ki kimin görevi neyse görevini yapsın. Biz de görevimizi yapacağız, görevden kaçmıyoruz. Üniversitemizin yapılması için gerekli tahsisler yapılsın, gelin bir bakın ki yapılıyor mu yapılmıyor mu" dedi.

 Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise, "Siyasetten mümkün olduğu kadar bu işi uzaktan tutmaya çalışıyoruz. Siyaset yapmıyoruz, rektörlerimiz de öyle. Hükümetin de öyle bir şey yaptığını zannetmiyorum. Öyle bir şey olsaydı gelip burada üniversite açmazlardı. Burada 3-4 bin civarında öğrenci olduğunu düşünün sosyal ekonomik yapı gayet değişir, konuşma tarzları ve vizyonları değişir.

 Buradakiler başka illere, başka illerdeki öğrenciler buraya gelirler. Bir grup rektörümüzle Suriye`ye iki defa gittik. Üniversiteler de rektörlerle tanıştı. Orada pek çok iş birliği protokolleri imzaladılar. Bundan sonra oradan öğrenci gelecek. Biz de Arapça`ya ihtiyaç duyan öğrencileri oraya yollamayı istiyoruz. Yine ortak mastır ve doktora programlarını yürütmeyi kabul ettik. Akademik iş birliği içinde her iki devlet arasında protokoller imzaladık.

 Suriye, Ürdün ve Mısır`la devam ediyor. Irak ve İran`la başladık konuşmaya. Türki Cumhuriyetler ile konuşuyoruz. Avrupa`da bize yakın olan ülkelerle görüşüyoruz. Hepsiyle ilişkilerimiz artıyor. Hükümet dışarıya açılma problemini hallettikçe, sıfır sorun politikası takip ettikçe biz de hemen arkasından gidip eğitim alanında benzer iş birliği anlaşmalarına başlıyoruz. Hakkari`de üniversitenin kurulmasıyla birlikte Suriye, İran ve Irak gibi komşu ülkelerden çok öğrenci çekilebilir" ifadelerini kullandı.

 Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan`a Aslan Tepe`de Hakkari hatırası olarak bir kilim ve bal hediye etti. Daha sonra valilik hatıra defterini imzalayarak Vali Muammer Türker ile makamında bir süre görüşen Özcan, ardından helikopterle Van`a hareket etti.

Bu haber toplam 2110 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim