• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 27 °C

Yüksekdağ: Yeni bir sürece hazırlık yapıyoruz

Yüksekdağ: Yeni bir sürece hazırlık yapıyoruz
Partisinin PM toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçimleri sonrası Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını ve yaptıkları toplantılarla birlikte HDP'nin de yeni bir sürece hazırlık yaptığını belirtti.

AKP ve Saray'ın 1 Kasım seçimlerinde zor ve baskı politikaları ile elde ettiği sonuçların meşru olmadığını söyleyen Yüksekdağ, AKP-Saray yönetiminin sadece seçimler için değil bir gelecek vizyonu olarak şiddet ve savaş politikasını yürüttüklerini ifade etti.

AKP'nin toplumu zor ve diktatörlük ile yönetmek istediğini söyleyen Yüksekdağ, bunun karşısında HDP'nin ana muhalefet partisi olarak mücadele edeceğini, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ısrar edeceklerin belirtti. Yüksekdağ, tüm demokrasi güçlerinde yeni dönemde, demokrasi bloku altında ortak mücadele çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçimlerinin ardından partisinin ilk Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi açıklama yaptı. HDP Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Önceki gün HDP İl Eşbaşkanları toplantısının yapıldığını hatırlatan Yüksekdağ, toplantılarla birlikte kapsamlı değerlendirmeler yaparak yeni bir sürece hazırlandıklarını söyledi. 

'Yeniden başlamanın gücüne inanıyoruz'

1 Kasım sonrası yeni bir süreç başladığını belirten Yüksekdağ, "Bizim için bu sürecin tanımı yine bir mücadele dönemidir" dedi. Yüksekdağ şöyle konuştu, "Bizler her yeni kritik eşiği geçerken 'bu daha başlangıç mücadeleye devam' sözünü kendimize eksen edindik.

Zorlu mücadele dönemlerinde yeniden başlamayı, kendimizi yeniden gözden geçirmeyi ve yeniden daha güçlü ilerleme kararlığını ortaya koymayı bildik. HDP'yi diğer partilerden ayırın en temel özellikte budur.

Yeniden başlamayı bilmek başlangıçların gücüne inanmak. Bizler 1 Kasım seçimleri gibi tarihte ender görülen anormal bir seçimin arkasından bütün Türkiye halklarının önüne bu seçim sürecinde çıkartılan, zorluk, baskı ve anti demokratik uygulamaya karşı yeniden başlama iradesini ortaya koyuyoruz. Bu gün PM toplantımızda bu yeni başlangıcın temel boyutlarını ele alacağız."

'Değişim ile statükonun mücadelesi yaşandı'

1 Kasım seçimleri sadece o gün kurulan sandıklar ve sonuçtan ibaret olmadığını söyleyen Yüksekdağ, "1 Kasım seçim sürecini hazırlayan bir 7 Haziran seçim süreci tarihe kazanmış temel noktadır. 7 Haziran yeni bir demokratik değişim güçlerinin açığa çıktığı bir süreçtir.

HDP'nin aldığı oy ve kazandığı barıda kendisini gösterdi. Ancak, haksızlık üzerine kurulu anti-demokratik rejimlerde olduğu gibi 7 Haziran'da ortaya çıkan bu demokratik değişim gücü kendi karşıtını da daha güçlü bir şekilde ortaya çıkardı.

7 Haziran'da ortaya çıkan bu değişim iradesi karşısında statükonun gücü de kendisini tahkim ederek karşı saldırıya geçerek bu değişim dinamiğini geriye itmeye yöneldi. 7 Haziran seçimleri arkasından geçen 5 aylık süre içinde keskin bir mücadele yaşandı. Değişim ile statükonun mücadelesi, ileri gitmek isteyenlerle bütün Türkiye'yi geriye çekmeye çalışan güçlerin mücadelesi" diye konuştu.

'Değişimi isteyen halklar felç edilmeye sürüklendi'

7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan değişim dinamiğini geriye çekmeye çalışan siyasi merkezin Saray güdümündeki AKP olduğunu ifade eden Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Değişim dinamiğini kırmak için bildikleri ve yeni keşfettikleri her yöntemde baskı ve kuşatma politikasını devreye koydular. 7 Haziran seçimlerinde umut, kıpırdanma ve hareket toplumun bütün hücrelerine kendini gösterdi.

Türkiye toplumu ilk defa hareketli, heyacanlı bir evreye ulaşmıştı.. Ama bu hareket statükonun savunucuları tarafından felç olmaya sürüklendi. Hareket halinde düşünen, oy kullanan ve seçim yapan Türkiye haklarını felç etmeye çalıştılar.

Nasıl mı? Bildikleri en iyi yöntemle. Şiddeti, zoru, inkarı, zulmü öne çıkartarak ve savaştan siyaset yaparak. Geride kalan süreç halkın demokratik iradesine karşı açılmış bir savaş süreciydi.

Türkiye halkları ilk defa dört bir yani ile bir savaş alanına dönüştürüldü. Diyarbakır, Şırnak'tan tutalım Ankara'ya İstanbul'a Suruç'a varıncaya kadar. Bu savaşta felç edilmeye çalışanlarlar ölenler halklarımızdı. İşte savaş ve baskı politikaları üzerinden yürütülen bu 5 aylık sürecin sonunda 1 Kasım'a gidildi."

'Seçim sonuçları AKP ve Saray'ın meşru olduğu anlamına gelmez'

Yüksekdağ, 7 Haziran öncesi ve sonrasında "AKP tek başına iktidara gelmezse kaos olur" diyenlerin 7 Haziran seçimlerinin ardından planlı bir kaos sürecini ortaya koyduğunu belirterek, "'Millet kaosu seçti' dediler ve kaosu devreye koydular. İşte bu koşullarda ve HDP karşı karşıya kaldığı saldırı koşullarında gerçekleştirilen bir seçim oldu.

Sandıkların kurulmuş olması bu sandıklardan çıkan sonucun tartışmasız olmadığı anlamına gelmez. Bu seçim sürecinin ve bu seçimde AKP-Saray iktidarının meşru olduğu anlamına gelmez.

Eğer bir mücadeleyi gayri meşru yollardan kazandıysanız elde ettiğiniz sonuçtan övünmeye hakkınız yoktur. Bugün AKP ve Saray'ın elde ettiği yüzde 49 oy sonucundan övünmeye hakkı yoktur.

Onların övündükleri ve sürdürmekte ısrar ettikleri tek şey savaş ve zor politikalarıydı. Bu zor ile elde ettikleri sonuçları tarihe kazımak istiyorlar. Nafile bir uğraştır. Bu çürük bir zafer geleceği olmayan bir zaferdir. 1 Kasımdan bir hafta sonra buna daha açık bir şekilde görüyoruz" diye konuştu. 

'Tehdit ve şantajla oyu alınan bir toplum yaratmak istiyorlar' Yüksekdağ, zorla yönetme politikasının AKP ve Saray tarafından seçimi kazanmak için kullanılmadığı ve devam ettirilmek istendiğini söyledi.

AKP'nin bir bütün dönem boyunca toplumu zorla ve diktatörlükle yönetmek istediklerini söyleyen Yüksekdağ, "Onların gelecek konseptti, 2023 vizyonu zorla ve baskıyla sandığa götürülen, tehdit ve şantajla oyu alınan bir halk yaratmaktır.x

Kendilerinin zoruna ve iktidarına biat eden bir toplumsal yapı yaratmaktır. Gelecek vizyonlarını sadece bunun üzerinden kuruyorlar.

1 Kasım öncesi bütün sosyal refah eksenli vaatlerin gerçek karşılığı olmadığı gördük. Seçimlerin arkasından vaatlerin unutturulması için şiddet politikasını ön plana çıkartıyorlar. Bunu sistematik bir yönetim anlayışı olarak öne çıkartıyorlar" şeklinde konuştu.

'Başkanlık rejimi, Cumhuriyetin daha otoriter tahkim edilmesidir'

AKP ve Saray yönetiminin Türkiye toplumunun 7 Haziran'da bir değişim istediğini çok iyi bildiklerin belirten Yüksekdağ, "Onlarda kendi değişim isteklerini ve siyasetlerini Türkiye toplumunun karşına çıkardılar.

Bu rejimi faşizan bir siyasetle değiştireceğiz dediler. Türkiye toplumunu bu gün baskıcı bir değişim siyaseti yönetiyor. Kendi istedikleri otoriter değişikliği değiştirmenin peşindeler.

Başkanlık rejimi, 93 yıllık cumhuriyetin daha otoriter anlayışla tahkim edilmesinden başka bir şey değildir. Türkiye halklarının demokratik cumhuriyet isteklerini her ortaya koyduğunda darbe ile karşılaştılar.

Bu devlet geleneğini taşıyan AKP ve Saray yine aynı şeyi yapıyor. Bizler 93 yılın ardından bir kere daha aynı şeyin olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye halklarını demokratik bir şekilde cumhuriyeti yeniden kurma mücadelesini darbe ile başkanlık siyaseti ile kesmelerine izin vermeyeceğiz" ifadesinde bulundu.

'Çoğunluk üzerinden faşizmi dayatan zihniyetin geleceği kalmamıştır'

Yüksekdağ, artık zorla ve şiddetle Cumhuriyet'in geleceğini sağlamak mümkün olmadığı ve ölümü gösterip sıtmaya razı olunmayacağını söyledi. 1 Kasım'da bütün Türkiye halklarına savaşı gösterdiklerin söyleyen Yüksekdağ, "Biz bu politikalara razı değiliz.

Yüzde 51 razı değil ve yüzde 51 çok şeydir. Yüzde 11 çok şeydir. Bizler HDP olarak çoğulcu demokratik anlayışı temsil edenler olarak gücümüzün farkındayız.

Bütün seçim boyunca bize karşı kampanya yürütmenin, sadece HDP'yi baraj altında tutmaya çalışmanın bir anlamı olduğunu biliyoruz. Bunun anlamı HDP'nin taşıdığı halkların değişim gücüdür. Çoğunluğa dayanan, seçimlerde yüzde 49 elde etmenin gücüne dayanan ama bu çoğunluk gücüyle baskıyı, tekçiliği, faşizmi dayatan zihniyetin geleceği kalmamıştır.

Yüzde 49'a dayanarak 4 yıl boyunca halkın bütün isteklerini, geleceği üzerinde ipotek kurulmasına izin vermeyeceğiz. Bütün Türkiye toplumu tüm farklılığıyla demokratik bir cumhuriyeti hak etme eşiğindedir" dedi.

AKP'nin hala gerçek bir ana muhalefet partisi görmediğini belirten Yüksekdağ, HDP'nin Meclis'te da sokakta da bir ana muhalefet partisi olarak barış ve demokrasinin sözcüsü olacaklarını söyledi. 

'İktidarınızı 8 yaşındaki Poyraz gibi biz de tanımıyoruz'

1 Kasım'ın üzerinden geçen süre boyunca 9 sivilin katledildiğini belirten ve Silvan'da polis tarafından babası katledilen 8 yaşında Poyraz adlı çocuğun "Biz Kürt'üz, biz halkız, bizi vurdukça çoğalırız" sözlerini hatırlatan Yüksekdağ, "8 yaşındaki çocuğa bu sözleri söyleyen zulüm yenilmeye muhtaçtır.

Bu sözleri söyletiyorsanız eğer sizin iktidarınız gayri meşrudur. Sizin bu zulüm iktidarınızı 8 yaşındaki o çocuk nasıl tanıyorsa biz de tanıyoruz. Bu zulüm iktidarını tanımayacağız" dedi. 

'Barış ve çözüm için kararlı mücadele yürüteceğiz'

AKP ve Saray iktidarın karşısında barışın ve çözümün önünün açılması için kararlı bir mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen Yüksekdağ, "5 Nisan'dan bu yana Sayın Öcalan'a sistematik bir tecrit uygulanıyor.

Çözüm sürecini buzdolabına kaldıranlar halkın evlatlarının ölümü üzerinden bir iktidar kurdu ve bunu üzerinden sürdürmekte ısrar ediyor. Ölümler üzerinden siyaset yapan bir iktidar ile karşı karşıyayız. 1 Kasım seçimlerinin ardından ilk olarak operasyonları sürdüreceğiz dediler.

Her yerde bu operasyonlara devam ediyorlar. Karşımızda bir siyasi iktidar yok karşımızda bir operasyon iktidarı var. Bunun karışsında ısrarla müzakerelerin başlatılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokratik bir Anayasa için hazırlıklarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

'Saraylara mermer olmaktansa toprak olmayı seçtik'

Bundan sonraki süreçte HDP olarak bütün demokrasi güçlerine "Hep birlikte bu gücü ve umudu büyütelim" çağrısı yaptığını söyleyen Yüksekdağ, "Önümüzdeki süreçte geniş ve büyük bir demokrasi blokuyla, bütün barış ve özgürlük güçlerini emek güçlerini birleştireceğimiz yeni bir emek gücünü hep birlikte açabiliriz

. Bizler bu inançla yeni bir dönemi örgütleyeceğiz. Bu süreç içinde yitirdiğimiz barış şehitlerimize verdiğimiz sözü tutacağız. Mevlan'ın şu sözünü unutmayacağız; 'Eğer istiyorsa Hakka varmayı bırak Saraylarda mermer olmayı, toprak ol bağrında güller yetişsin' Bizler ve bu süreçte mücadele eden,

yitirdiğimiz tüm canlarımız saraylara mermer olmayı reddetmiştir. Saraylara mermer olmaktansa toprak olmayı tercih etti. Bizler toprağız, bu ortak vatanın toprağı ve bizim bağrımızda geleceğin gülleri açacak" ifadesinde bulundu.
 

Bu haber toplam 3336 defa okunmuştur
  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim