• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Zozani: Hakkari elektrik mağdur

Zozani: Hakkari elektrik mağdur
Hakkari BDP Milletvekili Adil Zozani Doğu Anadolu Bölgesinde yaşanan elektrik sorunlarına ilişkin TBMM Başkanlığına bu sorunlara çözüm bulunması amacıyla araştırma önergesi verdi.

 Zozani TBMM Başkanlığına, Doğu Anadolu bölgesinde özellikle kış aylarında mevsim koşullarından kaynaklanan elektrik kesinti sorununu ve bu kesintilerin neden olduğu mağduriyetlerle beraber, sorunu ortadan kaldıracak çözüm önerilerin geliştirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğü ’nün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını istedi.

ELEKTRİK SORUNU ACİLEN ÇÖZÜLMELİDİR

Zozani,”Doğu Anadolu Bölgesinde kış aylarıyla beraber yaşanan elektrik sorunu yıllardan beridir çözülmediği gibi, bu yıl da çözümü konusunda kayda değer bir çaba ve girişim söz konusu olmamıştır. Hükümet kendi sorumluluğunda olan bu meseleyi kendisi çözmek yerine neoliberal anlayış gereği özelleştirmelere giderek sorunu özel sektörlerin tekeline bırakmıştır. Ancak özel sektör kamu yararından ziyade, kar güden bir sektör olması itibariyle sorunlara çözüm odaklı yaklaşmak yerine sürekli daha fazla kar elde etme gayretleri içinde olmakta, sorunun kaynağını hep başka yerlerde görmüştür”

HANİ ENERJİ’DE İLK SIRADA İDİK

Bölgenin sahip olduğu enerji üretim potansiyeli Türkiye ortalamasının çok üzerinde yer almaktadır. Sanayi sektöründe gelişmiş batı illerin enerji ihtiyacın büyük bölümü bu bölgeden sağlandığı için Türkiye’nin enerji alanında besleyicisi özelliğini taşımaktadır. Ancak ülkenin enerji üretim alanında öncü iken kendisi enerji konusunda Türkiye’nin en sorunlu bölgesidir. Yani deyim yerinde ise Türkiye’yi beslerken kendisi aç kalmaktadır”

 HAKKARİ VE ÇEVRE İLLER KESİNTİLERİN MAĞDURUDUR

 Ürettiği enerjinin büyük kısmı diğer bölgelere ihraç edildiği için bölgeye dağıtılan enerji oranı enerji ihtiyacını karşılayamamaktadır. Bunun yanında bölgenin zor coğrafik koşullara sahip olması ve kış aylarında kar yağışının yoğun olması, sınırlı olan enerjinin iletilmesinde ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Bölgenin büyük çoğunluğu gerekli ve teknolojik imkânlarla donatılmış bir altyapıdan yoksun olması ve enerji iletim hatların yer üzerinde bulunması enerji kaybını daha da artırmaktadır.

Kış aylarında kar yağışlarından dolayı gerek meydana gelen çığ olayları, gerekse tellerin kar ağırlığına dayanamayarak kopmaları kimi yerleşim yerlerini günlerce karanlıkta bırakmaktadır. Son bir aydır özellikle Hakkâri, Van, Bingöl ve Bitlis illerinde ve bunlara bağlı ilçelerde bu sebepten günlerce kesintiler yaşanmış, halk büyük mağduriyetler yaşamıştır”

 İLGİLİ BAKANLIK BUNA ÇÖZÜM BULMUYOR 

Enerji iletim hatların eski ve yetersiz olması sınırlı bir şekilde verilen enerjinin iletiminde kaybın yaşanmasına neden olmaktadır. Meclise geldiğimiz günden bu yana bu sıkıntılara, gerek soru önergeleriyle gerekse araştırma önergeleriyle dikkat çektiğimiz gibi sorunun çözülmesi adına defalarca bakanlık düzeyinde görüşmeler yaptık, bakanlığa ve ilgili kurumlara çözüm önerilerini içeren raporlar sunduk. Ancak bütün bu girişimlerimize karşın özellikle ilgili bakanlık; “uğraşıyoruz, yatırım oranlarını artırıyoruz, plan ve programlarımızı hayata geçireceğiz” tarzında yaklaşılmış ve soruna kalıcı çözüm girişimde bulunulmamıştır” 

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIM ORANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

nerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı ve özelleştirme yoluyla elektrik üretim ve iletimi yapan özel sektör, sorunlara çözüm bulmak yerine her defasında bölgede kaçak elektrik kullanım oranı çok yüksek olduğunu, yaşanan sıkıntıların buna bağlı olduğunu iddia ederek, gerçek sorumluluklarından kaçmışlar. Oysaki bölgede kayıt altına alınmayan elektriğin nerelerde ve hangi amaçlarla kullanıldığı araştırması gereken en önemli husustur. Çünkü bakanlık ve özel sektör şirketlerin verdikleri kaçak elektrik kullanım oranları ve kullanım yeri konusundaki beyanatları gerçeği yansıtmamaktadır”

 ELEKTRİK KESİNTİLERİ HAYATI OLUMSUZ YÖNDEN ETKİLİYOR

 Elektrik kesintilerin sık sık yaşanması toplumun sosyal ve ekonomik hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Ekonomik gelişmişlik yönünde Türkiye’nin en sorunlu bölgesi olan Doğu Anadolu da var olan sınırlı üretim ve sanayi tesisleri, enerji sıkıntısından dolayı kimi zaman üretimi yapamayacak duruma gelmesi ve esnafların iş yapamaması bölge ekonomisini ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Aynı şekilde günlerce enerji kesintilerin yaşanması insanların kendileri dışındaki gelişmelerden bihaber olması toplumsal iletişimi ve etkileşimi de sınırlamaktadır. 

Bir bütün olarak; bölgede yaşanan enerji sorunundan kaynaklı elektrik kesintilerin nedenleri ve kesintilerin sebebiyet verdiği sosyal ve ekonomik sıkıntıların tespit edilmesi ve bu sorunları bertaraf edecek çözüm formüllerin bulunması için Meclis araştırmasının yapılması önem arz eden bir durumdur” dedi. Haber: Feyzullah Taş

 

 

 

Bu haber toplam 4477 defa okunmuştur
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim