226 kişi AIDS hastalığına yakalandı
Kaynak:Basından
Hastalar ve aileleri yıllarca karantinaya alındı ve olayın gizli kalması için ailelerle belgeler imzalatıldı.
Tıbbi hata nedeniyle ölen kurbanların yakınları konuştu.
Kurbanlardan biri hala hayatta ve "Ben yaşayan bir ölüyüm" dedi.
Bir başka kurban da, babasının 38 yıl önce tıbbi hata nedeniyle öldüğünü kanıtlamak için tüm belgelerini Rûdaw'a gösterdi. Bu kişiye hemofili hastalığı için iğne yapılması gerekirken, yanlışlıkla başka bir ilaç enjekte edildi ve AIDS hastalığına yakalanarak sonrasında öldü.
İlaç şirketi özür diledi ama kimse tazminat alamadı
Ali Hüseyin de kurban yakınlarından biri. O da Rûdaw'a şunları söyledi:
"Bize dediler ki, 'Yanlışlıkla iğne getirdik. Baban ve 226 kişi etkilendi. Getirdiğimiz iğneler Fransız Mario şirketine bağlı Sanov ve Bastur şirketlerine ait dediler.”
Şirket özür diledi, tıbbi bir hata meydana geldiğini ve kullanıcılarının AIDS'e yakalandığını açıkladı.
O dönemki hükümet, bu enjeksiyonların yanlışlıkla hastalara verildiğini doğruladıktan sonra, tüm kullanıcıları beş yıl boyunca karantinaya aldı.
Elsaye gazetesi 2003 yılının 23. sayısında bu olaydan bahsederek, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda konuştuğunu ve şöyle dediğini aktardı:
"Yanlışlıkla verilen bu ilaç nedeniyle AIDS hastalığına yakalanan her Iraklı için tazminat olarak 3 milyon dolar verilecek."
Gerçekte, kurban yakınları bu şirketlerden hiç tazminat almadıklarını söylüyor.
1987 yılında yanlış ilaç nedeniyle AIDS'e yakalanan 226 kişinin yakınlarının görüntüleri medyaya yansıdı.
“Zorla babamı belge imzalattılar”
HIV taşıyıcısı olan ve hayatta kalan 7 kişiden biri olan Heyder Sahib, hikayesini Rûdaw'a anlattı:
"1991 yılında karantinadan çıkarıldık. Babamı bu konuda konuşursa veya bir şey yayarsa kovulacağı tehdidiyle belge imzalatmaya zorladılar. Ayrıca dışarıda saç tıraşı olmak, evlenmek ve okumak bana yasaklandı. Yani ben yaşayan bir ölüyüm. O zaman o 230 kişiyi diri diri gömselerdi, bize yapılan bu zulümden daha iyi olurdu."
Irak yasalarına göre, kalite kontrol filtresinden geçmedikçe hiçbir ilaç kullanılmaz. Irak Eczacılar Sendikası bu dosyanın zamanında gizlendiğinden şüpheleniyor.
"Bu dosya neden şimdi gündeme geliyor?"
Eczacı ve Irak Eczacılar Sendikası Sözcüsü Usame Hadi bu dosya hakkında Rûdaw'a şunları söyledi:
"Bu 1980'li yılların eski bir olayı, bilimsel ve mesleki yanının yanı sıra başka yönleri de olabilir. Ayrıca bu dosya hakkında tam bir soruşturma yapılmalı. Neden daha önce bu konuda sessizlik vardı, neden şimdi bu dosya gündeme geliyor?"
Her ne kadar bu yıl Irak Sağlık Bakanlığı kurbanlardan birine tazminat olarak 100 milyon dinar verse de, kurbanlar Fransız şirketinin kendilerini tazmin etmesini istiyor. tıbbi hata skandalı, Irak AIDS vakası, yanlış ilaç enjeksiyonu, Sanov Bastur şirketi, tazminat talebi, karantina mağdurları