• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

BAŞARISIZLIĞIN SEBEBİ AKP HÜKÜMETİ

BAŞARISIZLIĞIN SEBEBİ AKP HÜKÜMETİ
Kesk Şubeler Platformu Sekreteri Tarık Aslan, Hakkari`nin YGS sınavlarında yine son sırada olmasını yetkililerin taş atan çocuklara bağlamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

 Hakkarihabertv.com-Bulvar Caddesi üzerinde bulunan şube binasında bir basın açıklaması yapan Tarık Aslan, Hakkari'nin sonuncu olmasının asıl şaşırtıcı olan başarısızlığın sebebini taş atan çocuklara bağlanmasıdır dedi.

 

BAŞARISIZLIĞIN SEBEBİ  AKP HÜKÜMETİ VE YEREL BÜROKRATLARDIR

Aslan,”Yükseköğretim sınavına giriş kartları geldikten sonra Van, Mardin, Şırnak ve Hakkâri`deki öğrenciler bir şoka uğradılar. Kendi tercihleri dışında Erzurum, Elazığ, Bitlis, Erzincan, Malatya, Tokat ve Sivas`ta; kimi Türkiye`nin öbür ucu Edirne`de, bazıları ise Kıbrıs`taki okullarda sınava girmek zorunda kaldı. ÖSYM bu duruma sebep olarak "Derslik sayısının yetersiz olmasını" gerekçe göstermişti. Oysa bu uygulamanın gerçek sebebi ise derslik sıkıntısı değil Bilim adamı kimliğiyle tanınan İlber Ortaylı' nın  6 Şubat`ta MHP`nin Siyaset ve Liderlik Okulu`nda yaptığı konuşmada dile getirdiği ırkçılık ve faşizm kokan ‘'Doğu ve Güneydoğu'da üniversiteye giriş sınavlarında açık şekilde kopya çekiliyor.

 

 ÇOCUKLAR AĞIR CEZA MAHKEMELERDE YARGILANIYOR

Böylelikle iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geliyor. İmtihanların asayişini iyi kontrol etmeliyiz'' sözleridir. Çünkü YGS sınavının yapıldığı gün kaç okulda kaç salonda yapıldığı ortada. Bunun için sadece Yüksekokul binasının yarısında sınavın yapılmış olması manidardır. Aynı durum Van'da da yaşanmıştır. Bu açıklamanın sonucu olarak sınav giriş yerleriyle ilgili böyle bir skandala imza atmıştır. Bu ehil olma kriterlerinin bu düşünceye sahip olan insanlara göre ne olduğu açıktır. Çocukları henüz ehil olmadıkları suçlardan dolayı ağır ceza mahkemelerinde yargılayıp yaşarlının iki katı kadar cezalandırmak gibi bir  duruma hiçbir şekilde tepki göstermemeleri yaklaşımlarının ortaya koymaktadır. Bu açıklama Kürt halkına yönelik ayrımcı, ötekileştiren ve kendisi dışında hiç kimseye hiçbir hak tanımayan bir yaklaşım olmakla beraber eğitim emekçilerine de ağır bir hakarettir.

 

YÖK BAŞKANI TAHLİSİZ AÇIKLAMALAR YAPTI

 Öyle ki YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın “Mesela İstanbul'dan insanlar nedense gidiyorlar Mardin'de Urfa'da, Hakkari'de, Şırnak gibi yerlerde sınava girmek istiyorlar. Herhalde oralarda suiistimale açık şeyler daha kolay oluyor diye gidiyorlar. Bir sürü insan o bölgede sınava girmek istiyor. Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde imtihana girmek isteyenler çok.” Açıklaması bu hakareti daha da büyütmüştür. Bu açıklamaların art arda gelmesi de tesadüfî değildir

 

YETKİLİLER SONUNCULUĞUMUZU TATILAN TAŞLARA BAĞLADI

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra ise bu sonuçları değerlendirme sürecinde değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Bizce çok şaşırtıcı bir sonuç değildi.

Hakkâri'nin sonuncu olması. Ama asıl şaşırtıcı olan başarısızlığın sebebini taş atan çocuklara bağlanmasıydı. Sayın vali sınavla ilgili ilk değerlendirmesinde bu durumun sebebi olarak çocukları göstermişti. Ardından Hakkâri ticaret ve sanayi odası başkanı Ahmet Şen' de bu görüşe katıldığını belirtmişti. Bir diğer talihsiz açıklama ise Hakkâri Üniversitesi Rektörü İbrahim BELENLİ'nin öğretim görevlilerinin gelmemesini taş atan çocuklara bağlamış olmasıydı. Ancak şu bir gerçek ki sebebi çocuklara bağlamak gerçek sebebi göz ardı etmek demektir.

 

ANADİLDE EĞİTİMİR GÖRÜNMESİ  ENGELLENDİ

Başarısızlığın sebebi yeni değildir. 1924'ten itibaren cumhuriyet tarihi incelendiğinde sebepler en açık haliyle görülecektir. Bu başarısızlığın sebebi en doğal insani ve hukuki bir hak olan kendi anadilleriyle eğitim görmelerinin engellenmesidir. 1925'te hazırlanan Şark Islahat planında geçen asimilasyon kararlarının hala yürürlükte olmasıdır sebep. Yine 1935'te  İnönü tarafından hazırlanan Kürt raporunun günümüzde de uygulama alanı buluyor olmasıdır. Yatılı ilköğretim okullarının devşirme amacıyla kurularak her türlü istismara açık hale getirilip çocuklara tacizi tecavüzü meşrulaştırılması, geçmişten bu güne miras olarak gelen darbe anayasaları, sıkıyönetimler ve olağanüstü hal yasalarıdır bu durumun sebepleri.

 

SEBEP 30 YILDIR YAŞANAN SÜRECİN BİR SONUCUDUR

Yine Hakkari de dahil adı geçen illerde öğretmenlerin kalma süresi ortalama 1-1,5 yıl olması da takdir edilecek ki çocukların değil Milli Eğitim Bakanlığının çözmesi gereken ve bu illerde öğretmenlerin kalabilmesini sağlamak için imkanlar sağlanmasına bağlı olan bir durumdur.  Dahası taş atan çocuklar yada TMK mağduru çocuklar bir sebep değil 30 yıldır yaşanan sürecin bir sonucudur. Bunu bugün de devam ettiren AKP Hükümeti sorunu daha da içinden çıkılmaz duruma getirmiştir. Dolayısıyla bu problemlerin çözüme kavuşması çocukların çözebileceği bir durum değil devlet yetkililerinin görevidir. Yukarıda sıraladığımız gerçekler  yetkililer tarafından bilinmeyen durumlar değildir. Ancak Kürt halkına yönelik antidemokratik uygulamaların eğitime yansımalarından sadece bir tanesi olan bu durumun yol açacağı sonuçlar her geçen gün telafisi daha zor sonuçlara yol açmaktadır. Bu sebeple tekrar söylüyoruz; öğrencilerimize yapılan bu haksızlığı, eğitim emekçilerine yapılan hakareti ve Kürt halkına karşı sergilenen bu tavrı kabul etmek mümkün değildir. Yetkililerin de değerlendirmelerini yaparken gerçekçi olmalarını talep ediyor ve en az Şırnak Milli Eğitim Müdürü kadar samimi olunmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1420 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • ALEV ALAN ZIRHLI ARAÇ BÖYLE YANDI05 Ağustos 2010 Perşembe 13:03
  • ÇOCUKLARIMIZ BORÇLU DOĞUYOR...05 Ağustos 2010 Perşembe 11:28
  • HAKKARİ`DE HAVA HAREKETLİLİĞİ...05 Ağustos 2010 Perşembe 10:54
  • KÖY OKULUNDA KPSS`YE HAZIRLANIYOR04 Ağustos 2010 Çarşamba 17:05
  • HAKKARİ`DE KUŞLARA MODERN YUVA..04 Ağustos 2010 Çarşamba 15:35
  • BAŞKAN ASLAN YETKİLİLERE SİTEM ETTİ..04 Ağustos 2010 Çarşamba 14:47
  • ZABITA`DAN RAMAZAN ÖNCESİ DENETİM04 Ağustos 2010 Çarşamba 12:55
  • CİLO DOĞA DERNEĞİ KİME ÖFKE SAÇTI...03 Ağustos 2010 Salı 12:54
  • MAHALLE GÖÇÜNÜ BELEDİYE ÖNLEDİ...02 Ağustos 2010 Pazartesi 17:45
  • AŞİRET BÜYÜKLERİNE ÖNEMLİ ÇAĞRI..02 Ağustos 2010 Pazartesi 17:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim