• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

BEBEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE: KUNDAK

BEBEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE: KUNDAK
Hakkari'de çocuk ve yetişkinlerde sıkça görülen kalça çıkıklığına, yörede yaygın olan bebek kundaklanması neden olduğu bildirildi.

Hakkari Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğrul Akkuş, Hakkâri'de  çocuk ve yetişkinlerde sıkça görülen kalça çıkıklığına, yörede yaygın olan bebek kundaklanmasının neden olduğunu belirtti.

Dr. Akkuş'un yaptığı açıklamada, yeni doğan bebeklerin anneleri tarafından kundaklanmasının kalça çıkıklığı başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu belirterek, kundağın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

1 ay içerisinde çeşitli şikâyetlerle hastaneye başvuran hastalardan en az 7'sinde kalça çıkığı bulunduğunu vurgulayan Akkuş, ilk etapta fark edilmeyen, ancak ileride cerrahi müdahale gerektiren kalça çıkığının, bebeklere kundak uygulanmasından kaynaklandığını ve Hakkâri'de yaşayan birçok anne babanın da bu durumdan habersiz olduğunu ifade etti.

Bebeklerdeki bu hastalığın önlenebilmesi için kalça ultrasonografisi çektirilmesi gerektiğini anlatan Tuğrul, şöyle konuştu

“Çocuk ve yetişkinlerde sıkça görülen kalça çıkığına, yörede yaygın olan bebek kundaklanması neden olmaktadır. Bu hastalığa erken teşhis konulabilmesi için kalça ultrasonografisi gerekmektedir. 6 ve 10 ay arasındaki bebeklerde ultrasonografinin hem tanı hem de tedavinin izlenmesinde önemi büyüktür. Ancak bir yaş ve üzerindeki hastalarda ideal tanı metodu direk radyolojik incelemedir. Ülkemiz şartlarında her yeni doğanın bebeğin sağlık taranması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle klinik muayenede şüphelenilen bebeklerin ilk aylarında ultrasonografik olarak taranması gerekmektedir.

KUNDAKLAMADAN VAZGEÇİLMELİ

Akkuş, Hakkari'de yaygın olarak görülen kundak uygulamasının bebekler için risk oluşturduğunu belirterek, ailelerin kundak uygulamasından vazgeçmesi için bilgilendirme çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

Ayrıca kucakta taşıma ve uygun kıyafet seçiminin de bebeklerin korunmasında önemli rol oynadığını dile getiren Akkuş, konuşmasını şöyle sürdürdü “Hastalığın tedavisi yaş ilerledikçe daha karmaşık bir hal almaktadır. Bu nedenle erken tanı her hastalıkta olduğu gibi burada da oldukça önemlidir. Bu hastalık bölgemizde yaygın olarak görülen önemli bir sorundur. Erken yaşta tedavisi mümkün olan bu hastalık, yetişkinlerde ciddi problemlere yol açmaktadır. Ailelerin bilinçlendirilmesi ve önemli bir sosyal sorun olan bu hastalığın önlenmesi için çalışma başlatılmalı ve ister beşikte olsun isterse diğer şekillerde olsun her türlü kundaklamaya karşı olduğumuzu ailelerin bilmesi gerekir. Kesinlikle bebekler kundaklanmamalıdır.” (Nevzat Taş-İrfan Yalcın-HABERİ)

 

 

Bu haber toplam 5438 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim