• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 12 °C

Berçelan yaylası kirletiliyor...

Berçelan yaylası kirletiliyor...
Bin bir çeşit çiçeğin bulunduğu Hakkari Berçelan Yaylasına pikniğe gidenler tarafından kirletilmesi tepkilere neden oldu.

Düzeltme:....

Şehirden 20 kilometre mesafede bulunan ve 4 mevsimin bir arada yaşandığı 3 bin 500 rakımlı Berçelan Yaylası’na piknik yapmaya giden bazı ailelerin geride bıraktığı çöplerin doğayı kirletmesi tepkilere yol açtı. Önceki gün Berçelan Yaylasına giden bazı doğaseverler buradaki kirliliği görünce fotoğraflarını çekip basınla paylaşarak bu çevre kirliliğini yapanlara sert tepki gösterdiler.

Hakkari’nin tarih boyunca şarkılarını destanlarını süsleyen, nice hikayeler yaşanan, görseli, buzul gölleri, büyük çel ve küçük çelin ihtişamı ile yaşamlarının bir parçası olan Berçelan yaylası hiç bu kadar rezil görmediklerini ifade ettiler.

Doğaseverler,"Bir festival dediler, halk adına halk için, mücadele uğruna can verenlere atfedilerek… Her yer  festival amacına göre düzenlendi, doğa grupları  doğanın korunması için çadır çadır, grup grup gezdiler ellerinde  çöp poşetleri ile halkın çöplerini toplamaları yönünde telkinlerde bulunarak  işbirliği istediler. Halk iki günlük festivale  bir gün önceden gitti. Berçelanda her yer renga reng festivalin ruhuna uygun süslendi, yarışmalar yapıldı, şarkılar söylendi, mücadele şehitleri anıldı, sporcular yürüyüşler tırmanışlar düzenledi. Geceleri ateşlerin etrafında halaylar çekildi.

Şelı Şepik giyen erkekler, kıras fistanlı kadınlar neşe saçıyordu her yerde. Derken festival bitti. Belediye ekipleri tarafından çevrede temizlik çalışması başlatarak tonlarca çöp toplatılarak şehir dışına çıkartıldı. Ancak daha sonra piknik keyfini sürdürenler çöplerini temizlemeden buradan ayrıldılar.

Herkes keyifle evlerine dönerken Berçelan haykırıyordu, “her yer  çöp, her yer  kirli ne olur böyle bırakmayın beni” diyordu ama insanoğlunun vurdumduymazlığı Berçelanı hiç bu kadar rezil etmemişti. Şimdi Berçelan yaylasının hali içler acısı bir durumdadır.

Şimdi Berçelanın her yeri çöp kir içinde artık o kaynak sularından su bile içemeyeceğiz. Meydan yaylası ve civarı tam bir çöp yığını doğasına sahip çıkmayan kendine de sahip çıkamaz. Bu çöplerin bir an önce toplanması gerekiyor” şeklinde konuştular. Hakkarihabertv.com

bercelan-yaylasi-kirletiliyor-11.jpg

 

Bu haber toplam 5994 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim