• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

Bu kanı durdurun çağrısı

Bu kanı durdurun çağrısı
Hakkari’de sivil toplum örgütleri yaptıkları basın açıklamasıyla çift taraflı ateşkes çağrılarını yenilerek barış nöbetine girdi.

Akşam saatlerinde Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde toplanan Hakkari Demokrasi Platformu bünyesinde faaliyet gösteren 43 sivil toplum örgütü çift taraflı ateşkesin sağlanması için yaptıkları açıklamasının ardından barış nöbetine girdi. Burada grup adına bir açıklama yapan Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Cemal Erip, ildeki ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturmuş olduğu platformların, Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar ülkenin en önemli sorunlardan biri olan Kürt sorununun demokratik çağdaş yöntemlerle çözüme kavuşturulması için daha önce taraflara çağırıda bulunduklarını hatırlattı.

 

Erip, “Bu çağırımızda Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülebilmesi için öncelikle silahların susturulması gerektiğine vurgu yapmış, silahların susması için her türlü operasyonların durdurulması ve PKK’nın eylemsizlik kararı almasını talep etmiştir. Aklıselim sağduyulu ve vicdan sahibi herkesin istemi olan silahların susturulması konuşunda ülke gelelinde ve ilimizde yapılan bu çağrılara taraflardan biri olan PKK olumlu baktığını deklere etmiş ve 13 Ağustos 2010 tarihinden 20 Eylül 2010 tarihine kadar eylemsizlik kararı almıştır. Ancak geride bıraktığımız süre içinde yapılan çağrılara devletten olumlu bir yaklaşım geliştirilmediği gibi operasyonlara hiç ara verilmemiş, ateşkes çağrısı yapan STK temsilcilerinin bu çağrılarına kulak tıkanmış ve karşılık verilmemiştir”.

 

Kürt sorununun çözümü için Türkiye’deki tüm halkların özlemi olan silahların kalıcı bir şekilde susmasını sağlamanın devletin sorumluluğunda olduğunu belirten Cemal Erip, “20 Eylül tarihine çok az bir süre kala silahları karşılıklı bir şekilde susturmanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu konuda başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, başbakanın, hükümetin, TBMM’nin, siyasi partilerin, STK’ların, özellikle de devletin tüm kurum ve kuruluşlarının cesur adımlar atmaları gerekmektedir. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için bir an önce STK’ların yapmış oldukları çağrılara devlet tarafından olumlu cevap verilmeli, diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Böyle bir ortamın sağlanmaması durumunda STK’larının bir daha ateşkes çağrıları yapma şansı olmayabilir. Olumlu bir gelişme olmaması durumunda 20 Eylül’den sonra daha da yoğunlaşabileceği kaygısını taşıdığımız çatışma ve savaş durumuna tüm Türkiye halklarının tahammülü kalmamıştır. İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı ve idrak ettiğimiz bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinde herkesimi özellikle de hükümeti ülkemizde akan bu kanı durdurmak için risk almaya ve Kürt sorunun barışçıl çağdaş yöntemlerle çözümü için sorumluluğunu yerine getirme çağırıyoruz. Hakkari Demokrasi Platformu olarak bu kapsamda bu gece sahura kadar silahların kalıcı olarak susması için barış nöbetinde olacağız” şeklinde konuştu.

 VALİ TÜRKER KAN VE GÖZYAŞININ DİNMESİ İÇİN ELİMİZDE GELENİ YAPACAĞIZ

Hakkari Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu’nun da katılarak destek verdiği basın açıklamasının ardından sivil toplum örgütleri belediye binası önünde barış nöbeti tutmaya başladı. İl Emniyet Müdürü Ayhan Buran ile birlikte yoldan geçen Hakkari Valisi Muammer Türker’de barış nöbeti tutan grubu ziyaret ederek birlikte çay içip sivil toplum örgütleriyle bir süre sohbet etti.

 

Bir gazetecinin ‘Sayın Valim sivil toplum örgütlerinin bu barış nöbetini nasıl değerlendiriyorsunuz’ yönündeki soruya Vali Muammer Türker, “Ya doğrusu biz şans eseri geçtik buradan. Burada yaşanan sorunlara sivil toplum kuruluşlarının böyle duyarlılık göstermesi hakka ten kayda değer bir davranış. Bizde arkadaşlarla çeşitli vesilelerle görüşüyoruz zaten. Bize düşen bir şey olursa buradaki kanın gözyaşının durması için bizde elimizden geleni elbette yapacağız. Şans eseri buradan geçerken Emniyet müdürümüzle birlikte uğradığımız bir toplantı oldu. Ama neticede bu arkadaşlarımızın sivil toplum örgütlerinin çeşitli kesimlerinin böyle bir çaba içerisinde olması Hakkari’nin, bölgenin ve giderek ülkenin sorunu konusunda taşın altına ellerini sokmaları bakımından çok önemli görüyoruz. Sorun bir şekilde çözülecekse bu tür sivil inisiyatiflerin burada katkısı çok önemli ben kendi adıma ve Hakkari adına bunu önemsiyorum. İnşallah silahların susması adına önemli bir adım olur ve başarılı olur. Bu mübarek kadir gecesinde de inşallah arkadaşlarımızın bu hamlesi dua yerine geçer ve bölgede akan kan şuana kadar çekilen ızdıraplar unutulur.  Normal hayat kendi seyrinde devam eder” dedi.

demokrasi-1.jpg

demokrasi-1.jpg-vali.jpg

 

demokrasi-d.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 2808 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı02 Mayıs 2024 Perşembe 14:01
  • Hakkari Berçelan'da su borusu patladı02 Mayıs 2024 Perşembe 13:48
  • Hakkari zabıtasında hijyen denetimi02 Mayıs 2024 Perşembe 09:35
  • Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu02 Mayıs 2024 Perşembe 09:04
  • Hakkari İl Genel Meclisi üyeleri köy ziyaretlerinde02 Mayıs 2024 Perşembe 08:53
  • Van 1 Mayıs “Emek bizim söz bizim” *01 Mayıs 2024 Çarşamba 15:38
  • Hakkari ilçelerinde elektrik kesintisi olacak01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:46
  • Herkes "tavuk ve horoz almaya koştu"01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:22
  • 29 yıldır boş olan köylere geri dönüş hazırlığı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:15
  • Zabıta ekibinden okul önünde plastik kasis01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:12
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim