• BIST 10319.96
  • Altın 2465.437
  • Dolar 32.2606
  • Euro 35.0379
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Büyükanıt'a dava açıldı

Büyükanıt'a dava açıldı
Sanık avukatlarının tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 18 ekim tarihine erteledi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 2005 yılında meydana gelen patlamayla ilgili bugün görülen davada mahkeme, müdahil avukatlarının eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile birlikte 4 kişi hakkında TCK' nın 302. maddesi olan 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne suç duyurusunda bulunması talebini kabul ederken, sanık avukatlarının tahliye taleplerini ise reddetti.


Kamuoyunda 'Şemdinli Davası' olarak bilinen Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 2005 yılında meydana gelen patlamayla ilgili dava Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sabah saatlerinde başladı.

 

 Uyuşmazlık mahkemesinin kararının ardından tutuklu bulunan sanıkların ilk kez hakim karşınsa çıktığı davanın duruşmasına Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz, patlamada hayatını kaybeden Zahir Korkmaz'ın ailesi, sanık astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'in yanı sıra sanık ve müdahil avukatları katıldı. Zahir Korkmaz'ın yakınları Metin ve Hamide Korkmaz ile Seferi Yılmaz Uyuşmazlık mahkemesinin kararı ile ilgili vekillerinin gerekeni söyleyeceklerini belirtti.


Daha sonra 11 müdahil avukat adına konuşan Murat Timur, çok uzun zamandır devam eden bir dava olduğunu ve önceden söyledikleri beyanları tekrar ettiklerini söyledi. Davanın görüldüğü 2006 yılından bu yana yasal ve anayasal bazı düzenlemeler yapıldığını ifade eden Timur, "Savcı Ferhat Sarıkaya'nın hazırladığı iddianamede haklarında tevkif kararı verilen sanıklar vardı.

 

Yasal ve anayasal düzenlemeler yapıldığından dolayı mahkemeniz tarafından dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eski Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, eski Hakkari Alay Komutanı Erhan Kubat ve şimdiki Genelkurmay Başkanlığı Harekat ve Planlama Daire Başkanı Erdal Öztürk hakkında TCK'nın 302. maddesi olan 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz" dedi.

 

Sanık avukatlarından Mahmut Güler ve Vedat Gülşen ise, mahkeme tarafından görevsizlik kararının verilerek davanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine ve müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanıkların tahliye taleplerini ve görevsizlik kararını reddederken, müdahil avukatlarının dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eski Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, eski Hakkari Alay Komutanı Erhan Kubat ve şimdiki Genelkurmay Başkanlığı Harekat ve Planlama Daire Başkanı Erdal Öztürk hakkında TCK'nın 302. maddesi olan 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti.

 

Davanın görülen duruşmasının ardından adliye binası çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan müdahil avukatlarından Ayhan Çabuk, duruşması yapılan Şemdinli davasında mahkeme heyetinin uyuşmazlık mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda yargılamaya bundan sonraki süreçte devam edeceğini belirtti. Çabuk "Duruşma sırasında müdahil avukatlarının bir talebi oldu. Bu talep doğrultusunda mahkeme heyeti dosyada yargılanan sanıkların amirleri statüsünde olan Yaşar Büyükanıt, Selahattin Uğurlu, Erhan Kubat ve Erdal Öztürk hakkında soruşturma açılması için Cumhuriyet Savcılığı'na talebimizi iletti.

 

Van Özel Cumhuriyet Savcılığı, adı geçen bu şahıslar hakkında soruşturma açacak. Mahkeme 18 Ekim 2011 tarihine ertelendi. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için de dosya savcılığa devredildi" şeklinde konuştu. Duruşma sonrası sanık astsubaylar elleri kelepçesiz bir şekilde valilik binası giriş kapısından çıkartılıp zırhlı araca bindirilerek tutuklu bulundukları askeri cezaevine götürüldü.

 

Bu haber toplam 3466 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim