• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Derecik-Zet Sınır Kapısı açıldı

Derecik-Zet Sınır Kapısı açıldı
Türkiye ile Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Derecik-Zet Sınır Kapısı açıldı.

Türkiye ile Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında yeni sınır kapısı resmi törenle açıldı. Hakkari’nin Derecik ilçesi ile Erbil’in Soran ilçesindeki Mergesur kasabasını birbirine bağlayan Derecik-Zet Sınır Kapısı’nın açılış törenine Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Erbil Başkonsolosu Mehmet Mevlüt Yakut, Erbil Valisi Ümit Hoşanav, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani’nin oğlu Molla Mustafa, AK Parti Hakkari Milletvekili adayı Abdulmuttalip Özek, AK Parti Koordinatörü Av. Abdulmecit Tarhan, AK Parti İl başkanı Av. Zeydin Kaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Bu sınır kapısı sayesinde kaçakçılık faaliyetleri azalacak”
Türkiye Erbil Başkonsolosu Mehmet Mevlüt Yakut yaptığı açıklamada, Derecik - Zet Sınır Kapısı’nın açılışından büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Burada insanlarını memnun olduklarını gördük. Burada sınırın iki tarafında insanlar arasında aile ve akrabalık bağları var. Dolayısıyla geliş gidişler kolaylıkla sağlanacak. İlişkileri arttıracak uzun zamandır beklenen bir adımdı bugüne kısmet oldu. Bu sınır kapısı sayesinde kaçakçılık faaliyetleri azalacak, güvenliğin arttırılmasına katkı sağlanacak, bölgesel kalkınmaya da etki edecek” dedi.

“Millet olarak tarih boyunca birlikte yaşadık bin yıl daha birlikte olacağız”
Hakkari Valisi Akbıyık ise, söz konusu sınır kapısının Türkiye ile Irak arasında ticaret açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, Erbil ile Hakkari arasındaki mesafeyi büyük ölçüde kısaltacağını bildirdi. Akbıyık, “Mergasor için Erbil için Musul için tarihi bir gün.

Resmi olarak açık olan ancak fiili olarak çeşitli nedenlerle kapalı olan bu gümrük kapımızın bugün açmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bu kapı hem Kuzey Irak tarafına hem bizim tarafımıza Derecik, Şemdinli, Yüksekova Türkiye tarafına ticari olarak ve kültürel olarak büyük katkı sağlayacak. Millet olarak tarih boyunca birlikte yaşadık bin yıl daha birlikte olacağız” dedi.

"20 saatlik yolumuz 2 saat oldu”
Açılış törenine katılan vatandaşlar ise duydukları memnuniyeti dile getirdi. Irak’ta evli olan Neriman Demir, "18 yıldır Irak’ta yaşıyoruz. 20 saatlik yolumuz 2 saat oldu. Herkese çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sınır kapısı projesi 2013’te başlamıştı
Derecik - Zet Sınır Kapısı projesi 2013’te başlatılmıştı ancak Irak’ta 2014’te meydana gelen terör örgütü DEAŞ saldırısı ve ardından IKBY’de meydana gelen ekonomik kriz nedeniyle ara verilmişti. İlk etapta sınır kapısı turistlik açılacak olan sınır kapısı ikinci aşamada ise ticaret için açılması bekleniyor.

fvxjchax0aabh7m.jpgaw888493-01.jpgaw888493-02.jpgaw888493-04.jpg

Bu haber toplam 1498 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim