• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C

Fransız heyeti hakkari'de

Fransız heyeti hakkari'de
Fransa’dan gelen Brotan Kürt Dostluk Derneği üyesi bir heyet Hakkari Belediyesini ile “Demokratik Çözüm Çadırı”nı ziyaret etti.

Brotan Kürt Dostluk Derneği üyesi 7 kişilik Fransız heyet Hakkari’ye geldi.. Heyet ilk olarak Belediye Başkan Fadıl Bedirhnoğlu’nu makamında ziyaret etti. Daha sonra “Demokratik Çözüm Çadırı”nı ziyaret eden heyet, burada bir süre vatandaşlarla sohbet ederek çadırın içinde incelemelerde bulundu.

 TÜRKİYE AB’YE GİRMEK İSTİYORSA YAPTIKLARINDAN FAZ GEÇMELİ

Çözüm çadırında buluna Emek, Demokrasi ve Barış Bloğu Hakkari Milletvekili Adil Kurt (Zozanî) ile görüşen heyet, daha sonra geliş amaçları ve yaptıkları görüşmeleri gazetecilerle paylaştı.

 Heyet adına açıklama yapan Runan Unwan Lelouarn, Türkiye Avrupa Birliğine girmek istiyorsa, öncelikle Kürtlere yaptıkları bu baskılardan vezgeçmnesi gerek dedi.

 Lelouarn, “Kürtlere yapılanlara destek vermek için buradayız. Gördüğümüz kadarıyla burada devlet baskısı anormal seviyelerde artmış. Halkın pasif bir şekilde isteklerini dile getirdiği bu çadırları da polisin baskısını anlamış değiliz. Çünkü burada şiddetten uzak bazı talepler dile getiriliyor. Kendisine demokratik ile yönetildiğini belirten Türkiye’nin, ürüyüşlerde ve yapılan siyasette, 2 bine aşkın Kürt siyasetçisinin tutuklanması ve demokratik taleplerin dile getirildiği yürüyüşlere yapılan müdahale demokratik bir ülkeye yakışmıyor ve bu durumu anlayamıyoruz. Bu insanların talepleri çok sıradan talepler bir AB ülkesinde gayet normal görülen taleplerdir. Eğer Türkiye Avrupa Birliğine girmek istiyorsa bu davranışlarını değiştirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu

 Anadil hakkında da açıklamalarda bulunan Lelouarn,”Fransa’nın Özerk bir ülke olmadığı halde, azınlıklara ana dillerinde eğittim hakkına sahiptir.Bakın Fransa özerk bir ülke değil. Ama yinede azınlıklara okullarda ana dilde eğitim hakkını tanımıştır. Bunun yanın özellikle ekonomi ve sosyal alanda yerel toplulukların önemli yetkileri var” şeklinde konuştu.

 Çadır ziyaretinden sonra Fransız heyetinin STK temsilcileri ile görüşeceği belirtildi. Heyet Cumartesi günü Hakkari’den ayrılacak.

fransiz-n.jpg

 

Bu haber toplam 4922 defa okunmuştur
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim