HAKDA' dan Hakkari-Van karayolu açılaması

Kaynak:Hakkarihabertv.com

Hakkari Hak ve Dayanışma (HAKDA) Platform Sözcüsü Nihat Gür, heyelan nedeniyle Hakkari-Van karayolunun kapalı olması nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Vangölü firması önündü düzenlenen basın açıklamasına, Hakkâri Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kızılay Derneği Hakkari Şubesi, kanaat önderi Hasan Öztunç, İlim Yayma Cemiyeti il başkanı Ramazan Özdemir, Önder il başkanı Ahmet Karadeniz, 30 STK ile vatandaşlar verdi.

Başkan Gür açıklamasında," Hakkâri–Van karayolumuzun Akçalı–Bağışlı mıntıkasında meydana gelen heyelan nedeniyle günlerdir ulaşıma kapalı olması, şehrimizin ulaşım altyapısındaki kırılganlığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Tek bir ana güzergâha bağımlı bir ulaşım sistemi; afet anlarında hayatı durma noktasına getirmekte, halkımızın en temel hakkı olan ulaşımı fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bu durum, artık geçici müdahalelerle değil, kalıcı ve bütüncül bir planlamayla ele alınması gereken yapısal bir soruna işaret etmektedir.

Alternatif yol ihtiyacı hayati olmakla birlikte, mevcut yolun da mühendislik ve güvenlik standartlarına uygun hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yalnızca yeni bir güzergâh açılması değil, mevcut hattın da heyelan, kaya düşmesi ve benzeri risklere karşı dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Ulaşımın sürekliliği ve güvenliği için çok yönlü ve uzun vadeli bir yaklaşım kaçınılmazdır.

Nitekim mevcut yolda geçmişte yaşanan sel, heyelan ve kaya/taş düşmeleri gibi afetler nedeniyle çok sayıda insanımız hayatını kaybetmiş, birçok araç zarar görmüştür. Bu acı tecrübeler, sorunun ertelenemez olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Artık benzer acıların yaşanmaması, insanlarımızın hayatını kaybetmemesi için gerekli önlemlerin gecikmeksizin hayata geçirilmesi zorunludur.

Yaşanan mağduriyetlerin boyutu dikkate alındığında, Hakkâri’mizin belirli bir süre için afet bölgesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bu kapsamda esnafınımızın kredi yükümlülüklerinin ertelenmesi, görevine ulaşamayan kamu çalışanlarımız ile eğitimine erişemeyen öğrencilerimiz için gerekli idari kolaylıkların sağlanması; seyahat hakkı kısıtlanan halkımızın uğradığı ekonomik ve sosyal kayıpların telafi edilmesi önem arz etmektedir. Bu süreçte afet hukuku çerçevesinde sınırlı süreli destek mekanizmalarının devreye alınması gerekmektedir.

Mevcut heyelan alanının ve oluşum sürecinin, alanında uzman mühendisler ve üniversitelerin katkısıyla bilimsel olarak incelenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu incelemelerden elde edilecek veriler doğrultusunda yeni yol projeleri geliştirilmeli; riskli bölgeler yeniden değerlendirilmelidir. Özellikle şehrimizin Depin bölgesine inen yolundan yeni köprüye kadar olan hat, heyelan ve kaya düşmesi riski açısından detaylı şekilde analiz edilerek, gerekli görülen noktalarda tünel projelerinin hayata geçirilmesi değerlendirilmelidir.

Basın açıklamamız vesilesiyle Hakkâri Halkı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz: 2002 genel seçim sürecinde Türkiye’deki ilk mitingin Hakkâri’mizden başlatılması ve bu vesileyle Hakkari’mize atfedilen özel önem, halkımız tarafından hâlen güçlü bir şekilde hatırlanmaktadır.

O dönemde ifade edilen, Hakkâri yollarının geliştirilmesine yönelik hedef ve vizyonun bugün somut adımlarla daha ileriye taşınması yönünde bir beklenti bulunmaktadır. Bu çerçevede Hakkâri–Van ve Hakkâri–Şırnak yollarının, Yeni Türkiye Yüzyılı hedeflerine yakışır biçimde güvenli, modern ve kesintisiz ulaşım standartlarına kavuşturulması; alternatif yol imkânlarının ivedilikle işlevsel hale getirilmesi hususunu kendilerine arz etmek istiyoruz.

“Hakkâri Hak ve Dayanışma” (HAK-DA) Platformu olarak; ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızı ivedilikle harekete geçmeye, hem kısa vadeli mağduriyetleri giderecek hem de uzun vadede kalıcı çözümler üretecek adımları atmaya davet ediyoruz. Hakkâri halkı için güvenli, kesintisiz ve sürdürülebilir bir ulaşım ağı artık bir tercih değil, zorunluluktur.

Hakkari’de çevre için hayati önemde olan katı atık tesisi, heyelanlı zemine kurulması nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir. Tesisin acilen yeniden işler hale getirilmesi, tesisin heyelanlı bölgeye kurulmasındaki ihmalin araştırılması ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesi için ilgili mercileri gereğini yapmaya davet ediyoruz" dedi. Haber: Necmi Ertuş

HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.