• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Hakkari dağlarında arazi çalışması yapıldı

Hakkari dağlarında arazi çalışması yapıldı
Türk coğrafya kurumu coğrafya öğretmenleri Hakkari buzul dağlarında arazi çalışması yaptı.

 4-8 Temmuz 2021 günlerinde Türk Coğrafya Kurumu üyeleri, coğrafya öğretmenleri, gezginler ve doğaseverlerden oluşan 30 kişilik bir grup Hakkâri Buzul Dağlarına 5 günlük bir arazi çalışması düzenledi.

Hakkâri-Yüksekova Selahaddin Eyyûbî Havalimanında başlayan arazi çalışmasında, ilk gün Yüksekova kenti ve ovanın çevresiyle, sazlık ve bataklık alanlar gezildi. İkinci gün, 3794 m’lerde uzanan Sat Dağlarının 3000 m’lerde uzanan buzul göllerine karayoluyla geçildi. Yer yer karla kaplı yamaçlarda yürüyüşler yapıldı.

En zorlu günlerden biri olan üçüncü gün, Cilo buzul vadisini takiben buzullara ve şelaleler bölgesine çıkıldı. 4 bin 135 metrelik Türkiye’nin ikinci en yüksek dağı eteklerinde yürüyüşler yapıldı ve tırmanışlar gerçekleştirildi. Buzul gerilemeleri yerinde incelendi. 3050 m’lerdeki Gelyano buzul gölü çevresi dolaşıldı.

1-635.jpg

Aktif buzulların üzerine çıkılarak, buzul dilleri ve sürekli kar sınırı üzerindeki enine buzul çatlakları yerinde görüldü. Dördüncü gün Hakkâri’nin Berçelan ve Golan Yaylalarına araçla çıkılarak, alpin çayırlardaki otlaklarda bulunan yaylaya çıkmış sürü sahipleri ile sohbetler edildi, küçükbaş hayvanların süt sağımı ve koyun-keçi yünü kırkılması yerinde izlendi. Golan Yaylası tarafında ise, kaya tırmanışı yapılarak 3300 m seviyelerine kadar ulaşılarak sirk gölleri görüldü. Beşinci gün Hakkâri-Van karayolu araçlarla geçildi.

2-689.jpg

Yol boyunda Başkale’de boz ve beyaz renkli travertenleri ile Yavuzlar Köyü’ndeki tüf ve ignimbritlerden oluşan peribacaları görüldü ve akşamleyin Van kentine ulaşıldı. Gezi burada Van-Ferit Melen Havalimanı’nda son buldu. Türk Coğrafya Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Ertek, coğrafya öğretmenlerini bilimsel ve çağdaş bir bakış açısıyla donatmak için planlanan çalışmanın çok başarılı geçtiği söyledi.

2-689.jpg

Ertek," Dünya’da ve ülkemizdeki 1,5 yıllık Coronavirüs Covid-19 grip salgınından dolayı, kurum arazi gezilerimize ara verilmişti. Üyelerimiz ve coğrafya öğretmeni arkadaşlarımız bu yıl ard arada dağlara arazi çalışmaları planladılar. Daha iki hafta önce Niğde-Aladağlardan dönen bir grup, bu kez Hakkâri Buzul Dağlarına, buzullara ve sirk gölleri çevresine tırmanışlar yapıldı.

Ayrıca Güneydoğu Anadolu’daki Bitlis-Zagros bindirme kuşağı üzerindeki Güneydoğu Torosların Sümbüldağ, Sat Dağları, Mor Dağ ve Cilo Dağlarının uzanımını, bunlar arasında 600-800 m dolayında dar-derin vadiler açmış olan B.Zap Suyu gibi akarsular ve yer şekilleri izlenmiş oldu.

3-531.jpg

Cilo buzul vadisinde kireçtaşlarında 2500’lerden Foraminifer fosilli kireçtaşları; Nümmilit ve Alveolina fosilleri toplandı; Tethis’in (Akdeniz’in) en son kapanan bölgesi olduğu ve Anadolu’da bindiren Arabistan’ın Güneydoğu Torosları nasıl yükselttiği böylece görüldü. Bu zor coğrafyalarda organizasyonu kurum üyeleri ve coğrafya öğretmenleri Engin Ulus ve Gazi Kotan yapmışlardır.

Özellikle yörenin coğrafya öğretmenleri (Kenan Canan ve Bülent Duru) ve rehberleri (Emin Noyan) tarafından büyük misafirperverlikle karşılandıklarını ifade etmiştir. Uyum içindeki gezi ekibinin insan-mekân ilişkilerini bir kez daha yaşayarak gördükleri söylemiştir. Temmuz ve Ağustos aylarında yine Niğde-Aladağlar, İda-Madra-Kozak Dağları ve Küre Dağları arazi çalışmalarının, bu seneki planlanan diğer çalışmalar olduğunu aktarmıştır." dedi. Hakkarihabertv.com

5-192.jpg
 

Bu haber toplam 1702 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim