• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Hakkâri madencilik çalıştayı sonuç bildirgesi

Hakkâri madencilik çalıştayı sonuç bildirgesi
Hakkâri Madencilik Çalıştayı, sonuç bildirgesi yayınlandı.

Hakkâri Madencilik Çalıştayı, 10-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Hakkari Üniversitesi Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü ortaklığında Hakkari Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda yapılmıştır.

Çalıştaya Hakkâri Valisi, Hakkâri Üniversitesi Rektörü, İÜC Rektör yardımcısı, Genel Müdürler, Daire Başkanları, İl Müdürleri, İTÜ, ODTÜ, Süleyman Demirel, Munzur ve Şırnak Üniversitesi’nden akademisyenler, yerbilimciler ve madenciler katılmışlardır.

Çalıştayın ilk gününde ülkemizde yeni bir maden kuşağı olarak tanımlanan Hakkâri bölgesi çinko-kurşun provensinin oluşumu, dünya benzerleriyle karşılaştırılması, arama yöntemleri, düşük kaliteli cevherlerin zenginleştirilmesi, madenciliğin su kaynakları üzerinde etkileri, Hakkâri’nin enerji kaynakları potansiyeli üzerine konuşmalar yapılmıştır.

Teknik sunumların ardından “Hakkâri Dağlarında Doğru Maden Aramacılığı ve MAPEG’ in Rolü“ konulu bir panel düzenlenmiş ve Hakkâri’deki madencilerin sorunları dile getirilmiştir.

Madenciler izinlerin geç çıktığını, yasal süreçlerin son derece yavaş ilerlediğini bildirmiş, bürokratik işlemlerin hızlanmasını talep etmişlerdir.

Hakkâri’deki madenlerin Hakkâri’de kurulacak bir izabe tesisinde metale çevrilmesinin önemi ve gereği vurgulanmıştır. Ayrıca MTA’nın tip mukavele şeklinde bölgedeki madencilere sondajlı arama hizmeti vermesinin önemli olacağı belirtilmiştir.

Çalıştayın ikinci gününde ise çinko - kurşun ve barit yataklarına Hakkari dışında faaliyet gösteren 9 maden şirketinin mühendisleri,  6 farklı üniversiteden akademisyenler, MTA’nın Jeoloji Mühendisliği olmak üzere toplam 65 kişinin katılımıyla iki günlük teknik gezi düzenlenmiştir.

Saha çalışmalarının ilk gününe Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş de eşlik etmiştir.  Hakkâri yerel basını çalıştaya ilgi göstermiş, iki gün boyunca çalışmaları kayıtlamışlardır.  

Hakkâri Madencilik Çalıştayı Düzenleme Kurulu Başkanı

 Prof. Dr. Hüseyin ÖZTÜRK 

Bu haber toplam 939 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim