• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkari’de Ahilik Haftası

Hakkari’de Ahilik Haftası
Hakkari Valiliği ile Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü tarafından "Ahilik Haftası" etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi.

esnaf-3.jpg

 FEYZULLAH TAŞ

HAKKARİ (İHA)- Valilik toplantı salonunda düzenlenen programda, düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere, el sanatları dalında seçilen en yaşlı ve usta öğreticilere, yılın ahisi seçilen 18 yıllık esnafa ödülleri verildi. Programda konuşan Hakkari Valisi Muammer Türker, özellikle devlet sistemlerinin bugünü modern halini almadığı dönemlerde meslek teşekküllerinin o meslek mensuplarıyla ilgili de o mesleğin faaliyet alanıyla ilgili de, tüketicinin korunması boyutuyla ilgili de şuanda devletlerin yaptığı bütün hizmetleri yaptığını söyledi.

Vali Türker, ''Kurumların ortaya çıkıp tüketiciyi koruma mevzuatı boyutuyla, mesleki etik, mesleki profesyonellik, mesleki itibar ve vatandaşa yansıyan hizmetin kalitesi yönüyle görevi devralmasından sonra bile yine de Ahilik kültürü hem geleneksel olarak varlığını devam ettiriyor. Hem de yine o mesleğin içerisinde özellikle küçük ve orta boy işletmelerde yani kurumsallaşmanın daha da az olduğu usta çırak ilişkisinin çok önem taşıdığı kurumlarda çok önemli fonksiyonlar ifa etmeye devam ediyor. Bugün de birçok ülkede ekonominin hala orta ve küçük boy işletmelerin üzerinde olduğu, küçük ve orta boy işletmelerin ekonominin hala itici gücü olduğu yerlerde yapılan içerisinde Ahilik her boyutuyla devam ediyor.

 

Bizim gibi hem milli, manevi ve dini değerlerin hala önemli olduğu toplumlarda ki harama bakmama, başkalarına saygı duyma, yaptığı işin değerini verme, kazandığı parayı helal ettirme gibi değerlerin halen etkin olması bu sistemin hala devam ettiğini, devam etmesi gerektiğini gösteriyor.Ben yılın ahisi seçilen esnafımızı ve yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimizi kutluyor'' şeklinde konuştu.
Hakkari Sanayi ve Ticaret Müdürü Müjdat Eskici ise, her yıl ekim ayının ikinci pazartesi günü ile başlayan haftanın Ahilik Haftası olarak kutlanmakta olduğunu söyledi.

Ahiliğin, Türk kültürü ve İslam ahlakı ile temeli atılmış, en azından bin yıllık geçmişe sahip olan köklü bir esnaf teşkilatı olduğunu belirten Eskici, ''Sanatkarlar ile ahlakın birleştiği muhteşem bir kurum olan Ahilik, harama bakmama, kanaatkar olma, yalan söylememe, elini, sofrasını ve kapısını açık tutma ve cömert olma gibi yüksek ahlak ilkelerini nesillere gururla aktarabileceğimiz bir kültür hazinemizdir.

Ahilik ve ilkelerine en çok ihtiyaç duyulduğu günümüzde, gelişen ve değişen şartlara göre daha iyi anlaşılıp anlatılabilmesi amacıyla tüm yurtta olduğu gibi Hakkari ilimizde de 23. Ahilik Kültür Haftası çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlik ve beraberlik içinde Ahiliğin ruhuna yakışır bir işbirliği ile büyük bir coşku ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu nedenle Ahilik Haftası münasebetiyle onurlu bir yaşam mücadelesi veren Hakkarili esnaf ve sanatkarlara bereketli ve helal kazançlar diliyorum'' dedi.


Yapılan konuşmaların ardından el sanatları dalında en genç usta öğretici seçilen Perihan Kaya Vali Muammer Türker'e kendi dokuduğu yöreye ait bir kilim hediye etti. Daha sonra Vali Muammer Türker, yılın ahisi seçilen esnaf İbrahim Aşan'a el sanatları dalında seçilen en yaşlı usta öğreticisi Meliha Deniz ve en genç usta öğreticisi Perihan Kaya'ya birer tam Cumhuriyet altını hediye etti. 
 

esnaf-1.jpg

Resim, şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrencilere ise ödülleri olan birer çeyrek Cumhuriyet altını programa katılan Belediye Başkan Vekili Cemil Karanfil, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Çatal tarafından verildi.

esnaf-2.jpg

 

Bu haber toplam 4714 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim