Hakkari’de heyelan alarmı: Uzmanlardan deprem uyarısı
Kaynak:Hakkarihabertv.com
Görür, bölgede yaşanan heyelanların önemli olduğunu ancak asıl riskin deprem tehlikesi olduğunu belirterek, “Hakkari deprem dirençli hale getirilmeli” dedi.
Son günlerde etkili olan yağışların ardından Yüksekova-Hakkari-Van karayolunun Akçalı mevkiinde meydana gelen heyelan, ulaşımda aksamalara neden oldu. Yamaçtan kopan toprak ve kaya parçalarının yola sürüklenmesi nedeniyle bölgede güvenlik önlemleri artırılırken, ekipler yolun açık kalması için çalışma başlattı.
Yetkililer, karayolunda ulaşımın kontrollü sağlandığını bildirirken, sürücülerden dikkatli olmaları istendi.
Yaşanan heyelanın ardından değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Naci Görür, bölgede meydana gelen toprak kaymalarının yalnızca yağış kaynaklı değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Görür, bölgedeki fay hatlarının enerji biriktirdiğini belirterek, Hakkari’nin ciddi bir deprem tehdidi altında olduğunu söyledi.
“Asıl Tehlike Deprem”
Heyelanların yüzeyde görülen bir sorun olduğuna dikkat çeken Görür, asıl riskin deprem olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu:
“Bölgedeki heyelanlar önemli ancak asıl tehlike depremdir. Hakkari mutlaka deprem dirençli hale getirilmeli.”
Uzmanlar, özellikle Hakkari-Van karayolu gibi dağlık ve eğimli bölgelerde yaşanan heyelanların, olası bir depremde çok daha ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.
Vatandaşlar ise Hakkari-Van karayolunda sık sık yaşanan heyelanlara karşı kalıcı önlemler alınmasını talep ediyor.